"Basse" Holmqvist förlänger med Hammarby Futsal

Av Jocke Eriksson, Publicerat för 11 månader sedan.

26-årige Sebastian “Basse” Holmqvist är först ut att kontrakteras inför futsalsäsongen 2019/2020. Holmqvist har ett spännande fotbolls-CV. Senast var han lagkapten i Assyriska FF och tidigare har han spelat i Jönköping Södra och Nyköping i Superettan och Division 1. Han har också hunnit med spel i Norge med Nest-Sotra och Lysekloster. Nu lämnar ”Basse”, trots erbjudanden, fotbollen bakom sig för att helt fokusera på futsal med HIF.

 

Under succésäsongen 2018/2019 valde “Basse” att fokusera allt mer på futsal. Han var en viktig del i det lag som tog hem klubbens första SM-medalj i futsal till Södermalm. Det var “Basses” andra säsong i futsallaget, och trots att han har fått flera erbjudanden från fotbollsklubbar på hög nivå väljer han nu alltså att gå ännu hårdare in i futsalen, och ge Hammarby Futsal 100 procent framöver. Det finns flera skäl till att Sebastian gör det valet. Han är till exempel Hammarbyare sen barnsben och drömmer om att ta ett SM-guld med Bajen.

 

– Vi har erfarna och duktiga spelare i laget och dessutom en fantastisk stämning i truppen. Det gör att jag tror att vi kan ta guldet redan i år eller nästa år. Att vi dessutom har hungriga unga spelare som vill in är bra för balansen i laget, säger han.

 

Sebastian uppmärksammades av Hammarby Futsal under en match i futsalens Division 1, mellan Hammarby och Stockholm Futsal Club, “Basses” första futsalklubb. Han var stekhet i matchen och gjorde ett par mål, men det var hans styrka och energi på planen som väckte de grönvita ledarnas intresse. Efter säsongen värvades Holmqvist också till Bajen. Efter ett förvisso starkt första år lyfte det ordentligt i fjol, då han lämnade Assyriskas fotbollslag för att kunna fokusera mer på futsalen. Då kunde han lägga mer tid på sportens taktiska bitar och dessutom följa internationell futsal, vilket gjorde att han blev en klokare futsalspelare och kom bättre in i Hammarbys spel.

 

– Futsalen kan inte konkurrera ekonomiskt med fotbollen, men jag är i ett läge i livet då jag har möjlighet att välja det jag tycker är roligast och då väljer jag att satsa på futsal.

 

Att siktet är inställt på landslaget hymlar han inte med:

 

– Möjligheten att få spela i landslaget är en viktig morot för mig. Att jag nu släpper fotbollen helt borde öka mina chanser. Dels för att jag blir tydligare i att jag satsar, men också för att jag kommer att utvecklas ännu mer som futsalspelare.

 

Sebastian tycker att futsallaget behöver träna mer för att nå nästa nivå. Då några spelare i truppen fortfarande kombinerar fotboll med futsal innebär det att truppens träningsnivå blir lite ojämn. De dagar som är träningsfria för futsalspelarna tränar Holmqvist ändå på egen hand. Då kör han mycket explosivitet och specifika tekniska moment med boll.

 

Som en del av uppladdningen inför årets säsong kommer Bajen att spela Nordic Futsal Cup i Örebro och IFA World Cup i Kinesiska Jiangmen.

 

– Vi spelar Nordic Futsal Cup 9-11 augusti. Där får vi en bra värdemätare av hur vi står oss internationellt. Framförallt Finland har kommit långt, så det blir nyttigt att möta lagen därifrån.

 

– Den 18 augusti flyger vi till Hong Kong för att spela IFA World Cup. Där möter vi lag från Kina, USA, Australien, Mexiko, Nya Zeeland, Skottland och Brasilien tror jag. Jag vet inte vad de här lagen håller för nivå, men det ska bli ett häftigt äventyr att bara få göra den här resan med laget.

 

 

På bilden närmast ovan ser vi Sebastian under ett besök ihop med Benny Lekström, på Eriksdalsskolan på Södermalm. Att träffa barnen och berätta om sporten och hur det är att spela futsal med Bajen är något som ”Basse” uppskattar att få göra.

 

– Det är viktigt att komma ut till skolor och fritidsgårdar för att få ungdomarna att upptäcka både Hammarby Futsal och sporten. Det gör oss till något av ambassadörer för sporten, vilket bara är roligt.

 

Svenska Futsalligan drar igång den 13 oktober. Då får vi se ”Basse” och Bajen i premiärmatchen hemma i Eriksdalshallen, när Nacka Juniors kommer på besök.

ANNONSER

Comments

comments