toggle menu

Blytung förlust i Örebro för Bajen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

Ingen behöver berätta för en Hammarby-supporter att fotbollen kan vara grym. 2-3-torsken i Örebro hör ändå till de allra tyngsta på senare år. Bajen ledde två gånger om innan paus då Alex och Philip Haglund nätat, men ÖSK replikerade – och gjorde ett slumpmål när HIF kopplat greppet i andra halvlek. Kennedy Bakircioglus straff i 96:e minuten räddades sedan. Det var, milt uttryckt, en sådan kväll.

 

Mellansverige har blivit varmare än Medelhavsområdet och inte ens i Närke kunde någon gnälla – över 20 grader vid kvällsavsparken och som förväntat en fin inramning med över 10 000 på plats, däribland många Bajen-tillresta. Hos HIF tog Johan Persson tillbaka sina platser i elvan efter avstängningarna, medan Daniel Nordmark i ÖSK fick chansen av samma anledning. Den trion skulle vara delaktig i mycket när de båda mittenlagen gjorde upp om viktiga poäng, men det var så händelserikt att i princip alla de 28 lirarna som deltog i mötet var involverade i avgörande situationer.

 

ÖSK satte fart direkt och på förhand kändes Daniel Gustavssons speed till vänster och förre Hammarby-profilen Maic Semas irrationalitet till höger som potentiella hot, men Ögmundur Kristinsson klarade de inlägg som EM-kamraten Birkir Már Sævarsson och Fredrik Torsteinbø inte kunde hindra i inledningen. Samtidigt stod Richard Magyar och Sætra rätt centralt när Astrit Ajdarević, Kalle Holmberg och Daniel Nordmark letade skottgluggar. Istället kunde Bajen ta över taktpinnen, och i första halvlek hände det – till skillnad från i de senaste matcherna – mer i Birkirs högerkorridor än hos Fredrik.

Ledningsmålet kom också snabbt, bara tio minuter in, fast vid första försöket från vänster. Arnor Smárason hittade Philip Haglund som tagit sig ut mot sidlinjen och efter samarbete med Torsteinbø fick islänningen tillbaka bollen – och drog till, ett skott som fastnade tidigt på en ÖSK:are, men där Alex lika påpassligt som kyligt bröstade ner bollen och tryckte dit sitt fjärde allsvenska mål, lågt i Jacob Rinnes bortre hörn.

 

Repliken skulle inte låta vänta på sig, och den följdes av två klara hemmachanser. Efter ett par nätta vändningar nära mål sköt Ajdarević utanför kvarten in, och Kristinsson visade mästerskapstakter när han klarade frilägesavslutet då Nordmark snappade upp en central stickare. Däremot var keepern chanslös när Nordmark nickade in 1-1 i 18:e minuten, hårt och från nära håll efter vänsterinlägg.

 

Erfarne Örebro-mittbacken Michael Almebäck hade även han en huvudroll, och även om det normalt sett var tillräckligt med gult efter en vårdslös satsning mot Melker Hallberg halvvägs mot paus, så hade färgen på kortet kunnat vara en annan om domarteamet – som hade en riktigt knepig uppgift – dömt konsekvent, men det återkommer vi till. Hammarby återtog initiativet och hade riktigt bra fart i såväl uppställt anfallsspel som vid omställningarna. Torsteinbø snodde åt sig en snål ÖSK-passning på mittplan och tog avslut, men Rinne hade fri sikt. En skaplig benparad tvingades han också till efter att Hallberg avslutat ett tre mot tre-läge. Närmast var Erik Israelsson då Almebäck täckte i sista momangen halvtimmen in, men vänsterhörnan gav nytt ledningsmål – när Haglund nådde högst med skallen, och just Almebäck styrde bollen i eget mål.

 

Örebro, som spelat 10-10 de senaste fyra matcherna, uppträdde rätt så svajigt i defensiven även här. Pausledning för Bajen kändes fullt logiskt, men så blev det alltså inte. ÖSK vaskade fram en hörna i näst sista ordinarie minuten, och där täckte Haglund först ett avslut framför mållinjen, innan han drog med sig Ajdarević i fallet i nästa moment. Felaktigt var domslutet inte, men verkligen en olycklig sekvens, då ”Ömmi” i princip redan klistrat bollen där bredvid – och då matchbilden sett ut som den gjort. Nära var det också att han knep straffen, men Ajdarević som exekuterade själv slog den alltför välplacerat.

 

I andra halvlek fick domaren bedöma inte mindre än fem grönvita straffsituationer i ÖSK-straffområdet, och sannolikt gjorde han rätt vid alla. Redan några minuter efter vilan kom de två första – Alex föll lätt, men klart neddragen blev Torsteinbø vid kortlinjen efter att ha gjort bort Nordin Gerzic. Bollen var dock lika tydligt redan på väg till inspark. Kort därpå, sju minuter in, försökte Alex från distans. Skottet täcktes till inkast, men blev upprinnelsen till en av många chanser för HIF – som fick iväg hela 25 avslut i kväll. Sætras långkast nickades bort, men inte längre än till Perssons favorityta. Pang, sa det… men klockrent i ribban. Innan klockan tickat upp på 55 hade Smárason tvingat upp Rinnes näve mot krysset, och Sætra fått se sin nick på högerhörna prakträddas. Tätt därpå: tredje straffläget, där Logi Valgarðsson använde armarna och fick landsmannen Arnór på fall – just invid den stora Bajenklacken, som förstås var vansinnig vid det här laget. Men ÖSK-backen var först in i duellen och ett domslut emot innanför linjen hade varit tufft… även om det nog blivit frispark utanför.

 

Det hysteriska tempot från första halvlek bedarrade, men övertaget var eftertryckligt, och framför allt hade Örebro ingenting alls framåt. Inte förrän halva halvleken var spelad, och då kom avgörandet. Ajdarević blixtrade till med ett distansskott där Kristinsson fick sträcka ut och göra hörna, och i efterdyningarna fick Gerzic möjligheten han sökte, frispark från vänsterläge. Den flacka bollträffen hade kunnat ställa ”Ömmi”, men gick via HIF-ben, och på den hårt slagna högerhörnan höll sig amerikanske mittbacken Brendan Hines-Ike framme. Enligt den officiella statistiken fick han målet, men det var ett hopslag mellan Magyar och den också just inbytte Alhassan Kamara som styrde in 3-2 för hemmalaget.

 

Rômulo ersatte Alex med dryga kvarten kvar, och då kom forceringen igång på allvar – ett tryck som i normalfallet hade gett den poäng som efter en normal match skulle varit tre. Rômulo fick ett inspel av Smárason där Almebäck åter täckte, och på hörnan föll dussintals i mitten som om läderkulan varit ett bowlingklot – men Hallberg fick inte ordning på sitt avslut där bakom. Smárasons inspel höll på att styras i egen bur av en ÖSK-back, och speluppehållet då Ajdarević olyckligt tvingades utgå påverkade inte Hammarby alls. Israelsson trycktes ner i boxen vid en hörna, även det en förseelse där straff kanske varit hårt – men förstås sanslöst frustrerande sett till helheten.

 

Persson försökte från håll men utanför, Haglund nickade nära men Rinne klarade, Rômulo hittade Erik i sidled för ett rappt och välriktat avslut – men en jätteräddning stod i vägen för 3-3. Och när Israelsson i 90:e fick ett soprent läge då Persson jobbat fram bollen ute till höger, så strök nickmissen första stolpen. Fem tilläggsminuter blev sex efter ett par avbrott, och det fortsatte att gå Israelsson emot. Direktiven som ska skydda spelarna från våldsamma satsningar fick än en gång parodiska konsekvenser, när en klockren och varsam bollvinst där det snarast var Holmberg som kom in sent gav varning – för Bajen-mittfältaren. Ändå skakade söderbröderna fram ännu en chans, och när Sætra gjordes ner med såväl en sjysst närkamp med en ÖSK:are som en kapning, så kom äntligen straffen. I minut 96 stegade sent inhoppande Kennedy Bakircioglu fram och straffen var snarlik den som gått just under ”Ömmis” händer – men något högre slagen, och Rinne som gick åt rätt håll blev stor matchhjälte för hemmalaget.

 

Matchfakta finns här.

 

Bara att ta nya tag. Härnäst: Kalmar FF borta, på lördag klockan 16. Bajen Fans subventionerar bussresan där priset är ynka 50 kr för den som är BF-medlem. Vid nästa hemmamatch tar Hammarby emot Malmö FF, onsdagen den 18 maj klockan 18.30. Ungefär 20 000 biljetter är redan nu sålda – här finns fler.

 

(Foto: Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments