ANNONS

Bragdderby säkrade platsen i titelmatchen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 vecka sedan.

Hammarby lyckades efter torsdagens 120-minutersgenomkörare gå segrande även i nästa cupomgång – och nu väntar final mot Häcken. Ouattara Aziz blev matchvinnare i sitt första Stockholmsderby, när Gustav Ludwigsons avslut gick in via honom. 1-0 i paus var kanske lite av ett rån då Djurgården orkade mest och hade flera ramträffar i svängiga 45 – men att ett tröttkört Bajen höll ihop i andra var inte bara bragdartat utan även fullt rättvist.

 

Hammarby gjorde ett par defensiva förändring jämfört med förlängningssegern mot Trelleborgs FF, där David Ousted vaktade buren medan Ouattara Aziz tog plats i mittlåset bredvid Jón Gudni Fjóluson. Mads Fenger spelade därmed i balansrollen, strax bakom Darijan Bojanic och Jeppe Andersen. Redan den omedelbara matchinledningen blev svängig. De första halvchanserna hade Bajen, som skaffade sig ett litet tidigt övertag. Rasmus Schüllers hemåtspel mot Aleksandr Vasyutin efter två minuter var vådligt, och Zenit-målvaktslånet fick undan bollen på ett småmärkligt sätt när Astrit Selmani pressade.

 

Det saknades inte omställningsmöjligheter i dag, särskilt inte för Akinkunmi Amoo. Med åtta minuter spelade, efter att Mohanad Jeahze brutit i eget målområde, var nigerianen kanske väl osjälvisk då han sökte Selmani snarare än det egna avslutet. Och kvarten in fick vi se en ny omställningschans modell större. Denna gång stod Amoo för brytningen framför eget straffområde och passningen till Jeahze, som såg Gustav Ludwigson i löpduell med Aslak Witry. Norrmannen trycktes undan och Ludwigson skar in, men varken han eller Bojanic som tog vid hittade skottläget. DIF rensade till vänsterhörna, och Darijan stegade metodiskt ut. Magnus Eriksson kunde nicka undan bekvämt denna gång, men Jeahze skickade bollen åter mot boxen. Där fick Ludwigson tag i kulan, men snedträff på sin halvvolley – som istället styrdes i nät via Aziz mellangärde.

 

Turligt förstås, men skulle vi ha ett första mål i 17:e minuten var det alltså inte ologiskt att struten blev grönvit. Skottläget för ”Gurra” bjöd Ekdal på med en svag rensning, men den nyss Hammarby-kontrakterade mittbacken var minuten därefter centimetrar ifrån att revanschera sig för blåränderna – efter ett lika blekt försök att skicka iväg bollen från just Ludwigson. Ekdal tog emot på höften och nöp till med vänstern, ett avslut som gick i ribbans undersida.

 

Bajen stack emellan med en skaplig möjlighet i 20:e, när Selmani var något för het vid Amoos inlägg och knoppade över, istället för att släppa den till medspelare i bättre ytor. Men i övrigt var det som om luften började gå ur redan då. Passningar så besynnerligt slagna att besluten bara kunde tillskrivas bristande ork, de kostade förstås än mer kraft när de gått i gapet eller över linjerna. Med tio minuter till vilan hade Ousted definitivt målramen på sin sida. Eriksson prickade såväl ribban som stolpen med sitt skott från 20 meter och returen nickade Edward Chilufya i överliggaren.

 

 

Till andra halvlek ersattes Bojanic av Abdul-Halik Hudu. Nio minuter på uret kändes som betydligt fler, när Kalle Holmbergs mottagning framför mål var av sämre slag än läget. Men även om Hammarby gick på knäna så pass att det såg ut som spel med två man färre, så låg manskapet oftast oerhört rätt i de defensiva positionerna. Och även om de grönvita inte fick det att klaffa i kontringarna så var dessa oftast giftigare än det DIF fick fram med ett bastant bollinnehav.

 

Och närmast att näta under de avslutande 45 var faktiskt Bajen. I minut 70 förde Selmani boll genom ett hav av yta, men när Ludwigson tagit emot passningen och avslutat hade Vasyutin kommit ut och gjort sig stor. Andersens följande högerhörna studsade hela vägen ur straffområdet, men där mötte Jeahze upp med en mäktig halvvolleyträff där Vasyutin inte hann reagera trots över 20 meters avstånd, och fick bollen okontrollerat i bröstet. Och i nästa spelsekvens drog Fenger upp en omställning på omställningen, då han fick tag i bollen på offensiv planhalva. Dansken var överallt i dag och höll sig således också framme i första ytan när Andersen skickat dit inlägget. Skarvavslutet smet dock utanför bortre stolpen.

 

I samma veva bytte Hammarby in David Accam i Amoos ställe, medan Djurgården stoppade in Emir Kujović i hopp om bättre utdelning på det inläggsspel där Fjóluson hade full koll på i princip allt i eget luftrum. Med kvarten kvar kom nickläget för Kujović, som dock inte kom rätt till avslutet efter Erikssons inlägg. Just dessförinnan hade Schüller fått desto bättre riktning på sitt försök från halvdistans, men då sträckte Ousted ut och klarade.

 

Bajen ägnade sig mot slutet åt ett NFL-liknande spel där man jobbade sig ur egen planhalva några yards i taget, genom vunna frisparkar och inkast. Under de fyra tilläggsminuterna fick Selmani en god del av denna tidsrymd att försvinna nere vid högra hörnflaggan. Albion Ademi, som tidigt i andra ersatt en mer vältajmad och oroande Nicklas Bärkroth på Djurgårdens vänsterkant, fick ett sista läge men sköt väl tidigt och långt vid sidan av målet – matchen blåstes av och HIF hade trotsat allt möjligt. Nu väntar Häcken den 30 maj, i en finalmatch om bucklan som vi sparat en plats i skåpet för.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments