toggle menu

ANNONS

Cifuentes: Motiverande att komma till en klubb med Hammarbys ambitioner

Av Love Gustafsson, Publicerat för 6 månader sedan.

Hammarbys nye huvudtränare Martí Cifuentes lockades av klubbens ambitioner, och vad han ser som en spelartrupp med stor potential. Fostrad inom den katalanska fotbollen står han för ett offensivt spel, och ser nu fram emot att få börja jobba med sin nya klubb.

– Jag vill skapa en miljö med hög kravbild, men är samtidigt mån om att spelarna ska känna glädje på planen, säger han.

 

Martí Cifuentes, välkommen till Hammarby. Vad gör att du tar dig an rollen som klubbens huvudtränare?

– Tack. Jag är väldigt lycklig att få den här möjligheten, att komma till en så anrik klubb som nu är inne på en spännande resa. Hammarby har en stark trupp och jag ser fram emot att få jobba med spelarna och tillsammans med lagledningen. Självklart ser jag också fram emot att få uppleva den atmosfär klubbens supportrar skapar på Hammarbys hemmamatcher. Det är flera faktorer som spelar in som gör det här till ett väldigt tilltalande uppdrag.

 

Skulle du säga att du är en tränare med en stark fotbollsfilosofi, eller mer typen som anpassar spelstilen efter det spelarmaterial du har att tillgå?

– Alla tränare behöver anpassa sin fotboll efter de spelare man har tillgängliga för att få ut det bästa ur dem. Men något jag inte viker från är att jag vill vinna matcher med en offensiv, anfallsinriktad fotboll. Så jag står för en fotboll som jag hoppas våra supportrar kan känna stolthet över, och som är rolig att titta på. Det handlar inte om att spela attraktivt för sakens skull, men jag är övertygad om att man genom att spela en fotboll där du har kontrollen och initiativet är sannolikheten större att nå bra resultat. Sedan vilken formation man ställer upp, eller om man anfaller mer längs kanterna, eller mer centralt är något som ger sig med tiden. Det viktiga är att som lag ha en identitet, en spelstil som är Hammarbys där vi strävar efter att dominera spelet och går för seger från första minuten, och att vi strävar efter att efter att ha gjort ett första mål försöker göra ett andra, och gärna ett tredje och ett fjärde. Så förhoppningsvis ska supportrarna känna en stolthet efter att matchen är över, även de gånger – som jag hoppas inte blir många – vi inte lyckas vinna.

 

Vad är du för typ av ledare?

– Jag strävar efter att vara så rättvis som möjligt. Jag vill bygga starka relationer till spelarna i laget och till mina medarbetare, för tränaryrket grundar sig i relationer människor emellan. Varje spelare har olika förutsättningar och sina egna förväntningar och mål, och jag vill verkligen hjälpa dem att utvecklas. Jag vill skapa en atmosfär där det är en hög kravbild, men samtidigt en miljö där du som spelare känner glädje på planen, för då är jag övertygad att man presterar bättre.

 

Vad har du för bild av den spelartrupp du tar över?

– Som jag sa, en av anledningarna till att jag tog det här jobbet är att jag kommer till en stark klubb med en trupp med stor potential. Det finns flera unga, lovande spelare som utvecklats på ett väldigt fint sätt, det finns mer erfarna spelare som är i toppklass i ligan och jag ser fram emot att jobba med dem och se vad vi kan uppnå tillsammans. Resultatet laget uppnådde under säsongens andra halva visar att förutsättningarna finns att skapa något väldigt starkt.

 

Du nämner själv att du kommer till en klubb med stor potential, och Hammarby har stora ambitioner. Med det kommer krav och press både internt och inte minst utifrån. Hur ser du på den delen i din roll som huvudtränare?

– Det känns motiverande att komma till en klubb med den vision och de mål Hammarby har. Hammarby vann ju cupen förra året, och jag hoppas självklart att vi ska vinna fler titlar. Samtidigt är jag medveten om att det är väldigt tuff konkurrens. Jag ser fram emot att möta Hammarbys supportrar, som har en stor del i klubbens framgångar med deras stöd och den fantastiska atmosfär de skapar. Tillsammans kan vi skapa något riktigt, riktigt starkt.

 

Hur kommer du inleda ditt arbete när du är på plats i Hammarby?

– Självklart handlar den första tiden mycket om att lära känna spelarna och mina medarbetare, men för mig är det viktigaste att etablera en kultur med en stark vinnarmentalitet. Vi har talangen och potentialen att uppnå något stort och för att göra det behöver vi försäkra oss om att vi jobbar i en högkvalitativ miljö och att alla bidrar på högsta möjliga nivå. Därifrån tar vi det från dag till dag och vecka till vecka i träning, och vad det lider match för match. Det kommer alltid att hända saker vi inte kan styra över men vi kan alltid fokusera på nästa träning och på nästa match och hela tiden sträva efter att vinna. Så att sätta den kulturen och vara tydlig med kravbilden för att försäkra oss om att nå så hög nivå vi bara kan är det viktigaste.

 

Till sist: Du lever med en svensk kvinna, och du har jobbat i Sverige. Jag gissar att du har bra koll på Allsvenskan?

– Absolut, Sverige är som mitt andra land genom min familj, och jag har bott i Sverige. Så jag har upplevt den kultur som omgärdar Hammarby, och det starka stöd och engagemang klubben har är en stor del som gör det här jobbet så tilltalande, liksom de värderingar Hammarby står för.

 

Läs också: Martí Cifuentes Hammarbys nye huvudtränare

ANNONSER

Comments

comments