toggle menu

Cupguldbilder, del 2: Överkörningen inför 17 500 bajare

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

Så här på annandag cupguld, så blickar vi åter på Hammarbys klara finalvinst mot Häcken. 17 623 fick, efter en duellspäckad första halvlek som de gulsvarta avslutade bäst, se Bajen köra över den allsvenska tabellettan fullständigt efter paus. Titelmatchen ramades in av en sanslös kuliss, både sett till ljudvolym och det visuella, där både för- och efterspelet går lika mycket till historien som den efterlängtade titeln. Den andra av tre fotoartiklar är ett bild- och minutreferat från själva matchen.

 

 

Visst har man blivit sugen på att se om tisdagens sändning? Nu blir det av – och då blir det också en minutrapportering, precis som på den gamla och delvis goda tiden då direktreferaten fanns här på hemsidan, fast kanske lite mer monolog samt mindre objektivt och återhållsamt. Efter ett tifo som med segerfacit i hand blev extra otroligt, så sattes titelmatchen igång då Madelen Janogy tog hand om avsparken. Och det skulle hända grejer redan i första minuten.

 

1’ Oj, det kan ju vara frispark mot Boye direkt där, och kanske kort. Hög ribba? ”Madde”, oj, är den inte ute? Nära direkt för Vinberg och Roddar, men för mycket fot under andrabollsskottet. Mycket med oss direkt, det här kanske kan gå ändå…

 

2’ Nära igen, nu att Matilda hittar någon med inspelet.

 

3’ Men hon drar ju i Thea Sørbo först! Slut på flytet?

 

4’ Bra att vi spelar oss ur så där, första gången de sätter in ordentlig press.

 

5’ Det skulle man aldrig sagt. For helvede, Boye! Skönt med en sån ”lösa går om” från Kafaji åtminstone.

 

6’ De är ju livrädda!

 

7’ Och bollservice är på tårna, då blir det extra jobbigt att slå ifrån sig.

 

8’ Det där blev ju jobbigt, Falk.

 

9’ Hörna Häcken alltså, men där ska vi väl vara starka?

 

10’ Bra löst, men Hamano, så ska vi kanske inte chansa på egen halva. Eller så ska vi det…

 

11’ De kommer ju ingenvart, åtminstone.

 

12’ Bra med en första boll i skopan för Tamminen när Anvegård skjuter. Och bra igångsatt! Inte långt ifrån att bli något.

 

13’ Inte fel att trycka till Anvegård lite, Alice. Lite komiskt att läktaren reagerar så instinktivt då hon blir liggande – och liksom tar för givet att Häcken ska fula sig även på damsidan.

 

 

14’ Ojoj, vilken bollstöld av Maika nere vid hörnflaggan, mål efter inlägget där hade varit puttrigt som höjdpunkt i sammandraget.

 

15’ Anna är pigg på utrus också, gott så.

 

16’ Hörna framåt känns väl som att det ska kunna bli farligt oftare än sällan, dock. Oj, vad trångt det ser ut i busskön i målområdet, och vilken leverans från Jonna. Ribba från försvarshuvud!

 

17’ Inte långt ifrån heller på andra hörnan.

 

 

18’ Roddar ska nog också vara glad över att slippa gult där. Och hela laget; ”Jullan” ser het ut, då måste hon kunna fortsätta lira så.

 

19’ Oroväckande fint Häcken-anfall efter att Simone räddat bollen från inkast… och spelat fel. Det reder hon upp själv sedan.

 

 

20’ Gult såklart, tur att Blakstad inte kom in så pass i pressen att det är lårkaka på Janogy. Hur är det med humöret egentligen, börjar det bli lite jobbigt att vi spelar oss ur?

 

21’ Såja, nu är Simone med. Och vad är det för slalomdragningar i mittcirkeln, Nyström?

 

22’ Larisey, vad är det där för dobbsatsning i press? Mer gult än kortet nyss egentligen och inte ens frispark.

 

23’ Hm, har de inte väl mycket att säga till om nu?

 

24’ Och så spelar vi bort bollen direkt.

 

25’ På domaren och ut. Nu blir det tekning och inte bara ett uppkast där ena laget sätter igång! Det ser man inte så ofta.

 

26’ Va, vanligt uppkast och deras boll?! Och vad är det som är så kul med det, domar’n?

 

27’ Oj, vi kan inte fortsätta slå bollar rakt på dem från mittlåset. Bättre tryck i skottet där och det blir inte en andra limning, åtminstone.

 

28’ Starkt av ”Madde”, inte långt ifrån att Thea plöjer bollen istället för Sandberg på inlägget.

 

29’ Den där är Janogy inte långt ifrån att sno av Rybrink och då är det fri gata.

 

 

30’ Fin tackling, Sørbo, och hörna emot ska väl inte behöva bli något nu heller?

 

31’ Precis, bra slagen men den får vi undan.

 

32’ Skön känsla ändå att låta spelet fortgå med en extra boll fem meter in på planen i en halvminut, då det visserligen är spel på den planhalvan men utan att det påverkas.

 

33’ Där får du gärna slå inläggen, Sandberg. Men usch, vad vi tappar boll nu. Problem med sanden?

 

34’ Är det inte paus snart?

 

35’ Fan, det är tio kvar.

 

36’ Hahaha, klarar sig Brottar från gult? Igen? Tacknämligt.

 

37’ Kyra blir ju ganska rejält kapad av Curmark där, men ingen signal. Jo, nu när läktaren tappar det. Döms det på reaktioner hoppas man ju att vi pratar om att ta oss in i boxen i tid och otid, i omklädningsrummet.

 

38’ Nu slår vi bort bollen igen och det är ju tur att Simones duellspel åtminstone är på plats i högsta grad. Såna satsningar i egen box gillar man när… de är tajmade.

 

39’ Bra uppfattat, libero-Anna. Nästan så man kan tro att vi möter Kristianstad, när man behöver ta sig ut gång efter annan.

 

40’ En halvchans framåt, där ser man. Nej, två chanser! Två inlägg från Jonna av Norrköping hemma-kvalle, två nicklägen för Madelen.

 

 

41’ Kantfrispark känns lite jobbigare än hörna. Bara en känsla. Men det gick ju bra, det också, även om jag inte hade velat se Curmark få igenom det skottet längre i skogen av ben som kan styra. Omställning! Och välkommen in i matchen, Cooney-Cross! Vilken jävla räd. Och inspelet når ju Maika om det inte styrs.

 

42’ Det där väckte dessutom kortsidan lite ur nervositeten, inte fel.

 

43’ Varsin för brant lycka till-boll. Hafsig halvlek, väl? Eller är det att de tagit över, som gör att man inte är försonande?

 

 

44’ Men sluta, inget allvarligt med Vinberg nu.

 

45’ Bra för oss att hon får tillsyn, men varför blåser du av spelet…? Det är vristen, inte skallen.

 

45+1’ Okej, vi vill inte byta nu, men ska vi chansa? Hon travar ju inte rent. Nå, bara två minuter.

 

45+2’ Bara de inte utnyttjar det här nu. Nej då. Bra, Alice!

 

45+3’ Puh, en till felpass som inte straffar sig. Nu har vi lite att surra om och ett byte att fnula kring.

 

 

46’ Vilde in, alltså. Ptja, hon har ju nätat här förr. Rökigt är det och nu anfaller vi ju åt rätt håll! Att man inte tänkt på det förrän nu måste vara nerverna. Och bra, nu smäller vi på lite centralt direkt också.

 

 

47’ Kyra till Maika till Vilde till ”Madde”! Vilken chipp, vilken boll ut till vänster, vilket inlägg, vilken resolut nick.

 

 

48’ Ska de verkligen kunna stå emot nu, om de var stirriga redan när vi anföll mot deras handbollsklack?

 

49’ Frispark mot Julia igen, ja. Men vi håller emot.

 

50’ Bra uppspel och sedan bra inkast, Alice. Och så stänger Roddar igen. På gaffeln, lite grann! Duktigt ös runt om.

 

51’ De kommer ju inte loss från egen halva. Vi är etta på allt.

 

52’ Nu skulle man vilja att vi grisade så fort tillfälle gavs i 40 minuter. Samtidigt har vi ju flytet. Knepigt.

 

53’ Westin/Sørbo-bytet redan nu, kan det tyda på något sånt?

 

54’ Nu är det två bollar som Hasund är nära att få tag i. Och nu är det jobbigt vid hemåtpassarna, Falk.

 

55’ Där är det bra av Carlsson att, när Avnegård nyper till, hålla undan armen och täcka med axeln. Uj, den sitter nog i krysset annars.

 

56’ Och vi fortsätter fläka oss i vägen vid hörnan och svallvågorna. Men hur är det inte gult när Janogy sedan kommer loss med bollen för omställning men både hålls fast och kapas av samma engelska?

 

57’ Döms det på reaktioner nu igen, när det håller på att bli jätteläge för Häcken? Nej, domaren pekar med hela händerna mot fjärdedomaren som uppmärksammar att Roddar ska ha frispark. Sällsynt och befriande uppriktigt när man själv missat det.

 

 

58’ Hamano snor bollen på mittplan och vilken macka hon följer upp med. Fast därifrån blir det väl svårt för Janogy att hota. Inte? Nej, definitivt inte. Upp i bortre krysset!

 

59’ Ska det här alltså kunna gå vägen? Det är alltså inte för bra för att vara sant, allting med den här dagen? Ja, Häcken slår ju bollen över sidlinjen direkt på avspark, så det börjar nästan kännas så.

 

60’ Hm, och så bortahörna direkt på det.

 

61’ Dubbel blir den. Hoppla, variant, och ett väl bra läge för Rybrink. Där får vi tacka för ett obalanserat avslut. Och fortsätta knyta näven varje gång vi reder ut något. Minuterna går ju.

 

62’ Avnegård, skott utanför. Näven knuten igen.

 

63’ Där blev det jobbigt igen ja, Falk. Och nu slipper vi Larisey. Möjligen skönt mer såtillvida att de efterslängarna i pressen blir färre, hon såg inte stekhet ut framåt annars.

 

64’ Roddar löser gult… för Kafaji. Borde hon inte kunna ha en till humörtapp-ostskiva i sig? Särskilt om vi fortsätter spela så här.

 

65’ Vilde till Simone på frisparken – och tänk om hon sprungit in den nicken; är det någon som kan målfira med en kokande kortsida, så är det ju Danmarks capitano. Men nä, fokus nu. Är det så här mycket tid kvar, förresten? Tiden borde väl gå fort när man har roligt. Och oj, vad trevligt vi har det! Westin dröjer precis så länge med inkastet att hon inte får gult, ”Madde” skarvar det vidare till Maika som tvåfotar bort Sandberg… och visst är det rätt att försöka Matilda-lobba när Falk står så långt ut, även om skottet blir en strumprullare istället.

 

66’ Häcken försöker såklart alltjämt. Inget är klart. Nu börjar det bli knuten näve även vid vunna inkast.

 

67’ Bortahörna. Nick över. Ny näve i fickan. Eller, det är ju stekhett, glöm det om ficka.

 

 

68’ Hon hade ett mellis i sig, Falk! Och hon hade ett lobbmål i sig, Hamano! Som stör ihop med Hasund, efter Cooney-Cross-genomskäraren. Nu kom tårarna igen, i realtid om vi fuskar en gång med tempus, precis som när drönarfilmen från bussmottagningen gick ut i etern. Och så mycket tid är det fan inte kvar nu!

 

69’ Nä, näven är där igen när vi får frispark med framför egen halvmåne.

 

70’ Oj, där kan ju fyran komma, och det hade varit hemåtpassarens snarare än Falks fel om Vilde hunnit emellan…

 

71’ En annan dag hade Roddar fått straff emot sig när hon går i ryggen på Grant. Men nu är det vår dag, va?

 

72’ Avnegård tappar det när hon kliver av. Fast det är klart, det är serien som gäller, som Vilahamn sa efter matchen (ja, vi fuskar en gång till). Efter.

 

73’ Är du lejon eller uggla, Eva? En sån hockeyhöftare åkte nog Masaka aldrig på hemma i Tanzania, savann eller ej.

 

74’ Vilken kärlek när Janogy kliver av. Perfekt med Folkesson nu, ingen ska släppas över bron.

 

75’ Ska vi verkligen öka takten nu? Det är ju en hel kvart kvar. Och vi sjabblar runt eget straffområde igen, för första gången efter paus.

 

76’ Dubbelhörna blir följden.

 

77’ Utredda! Och tiden går.

 

78’ Hur många gånger har Nyström klivit fram ur mittlåset och brytpassat nu?

 

79’ Ny svag Häcken-hörna.

 

80’ De får jaga boll. Och tiden går.

 

 

81’ Domaren får en utskällning av ”Folke” då hon står i vägen för skottläget Westins högerinspel skapar. Men de verkar kunna mäkla fred, då utdelningen ändå blir hörna sedan Jonna istället fått skjuta via täck.

 

82’ Halvlägen framåt. Och tiden går.

 

83’ Hade nästan varit lite väl där, om Kyra fått bättre halvdistansträff.

 

84’ Tamminen kommer ut och plockar säkert. Men har hon gjort en enda räddning, utöver två bollar säkert i skopan? Varför har man suttit och varit livrädd tills nu?

 

85’ Roddar knyter skorna istället för att slå igång frisparken! Blir både visslad och skälld på! Och klarar sig undan gult!

 

 

86’ Dags för Gibson! Maika bugar – Pablo bugar! Kyra ler! Och speakern uttalar Sara Kanutte Fornes som om anfallaren härstammade från Los Angeles då hon byts in! Allt är bra.

 

87’ Simone täcker till inspark. Näven knyts trots allt, fortfarande.

 

88’ Frispark mot ”Gibbe”. Från högerkanten. Den reds ut och vi slår bollen till icing.

 

 

89’ Halsdukshavet nu!

 

90’ Gratishörna för Häcken. Den kan vi inte bjuda på innan vi vet tillägget. Men det ser lika fokuserat ut som för en halvtimme sedan i egen box.

 

90+1’ Tre minuter. Där ska Kafaji ha frispark i vasst läge vilket uteblir, men det kvittar ju nu.

 

90+2’ Nu gungar det överallt.

 

 

90+3’ Tishorna är på. Sången mellan bänk och publik igång.

 

90+4’ Slut! Dagen var inte för bra! Det gick!

 

 

 

Foto: Mattias Saaranen, Andreas L Eriksson, Bildbyrån, Henric Wauge, Peter Jonsson, Kenta Jönsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS