Cylvén om segern i Finland – ”Logiskt att vi vann till slut”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 månader sedan.

Hammarby kom till dagens försäsongspremiär mot finska fjolårstrean HJK, med en betydligt mindre matchtrupp än hemmalaget. Ändå var det Bajen som dominerade chansmässigt, ofta tack vare en obönhörligt tidig press. Till slut kom också målet. – Vi fortsätter med det vi sydde ihop till hösten som gick, och med stommen kvar kan vi bygga vidare nu, säger assisterande HIF-tränaren Christoffer Cylvén.

 

Vi blev ganska överrumplade av det presspel som ni visade upp. Vad är det, sjätte träningsdagen?
– Det stämmer. Vi visste att det skulle vara två gånger 35 minuter, vilket är i överkant för spelarna så här tidigt på säsongen. Men vi vill också vara bekväma i det vi gör och att det ska vara tydligt för spelarna.

 

– Vi avslutade hela förra hösten med ett väldigt högt försvarsspel, som vi också är väldigt trygga i, och vi känner att vi inte vill ändra på det. Dels för spelarnas skull, men vi vill ju heller inte bjuda in motståndarna. Vi sa att vi fortsätter i dag, och så kör vi så länge vi orkar helt enkelt. Vi gick ut som vi brukar.

 

Det var väl till och med sagt att det skulle spelas två gånger 30? Var det HJK som också ville hitta ett sätt att vinna, då de hade fler spelare tillgängliga…?
– Nja… Vi försökte få ner det till två gånger 30 för våra spelare skull, och HJK var jättetillmötesgående vilket var bra, men i och med tv-sändningen blev det ändå ett nej eftersom den biten var förbestämd. Ett tack till HJK för det, men så blev det ändå 70 minuter… Spelarna får väl ta det lugnare i morgon, helt enkelt, för att återhämta sig.

 

Rationellt inte optimalt att spela vidare efter 60, men emotionellt helt okej när målet kom i 72:a när vi gått för det så där?
– Absolut. Men man vet aldrig vad som hade hänt om vi spelat 20 minuter till. Det hade kanske dragit iväg till 2-0 eller 3-0…

 

–Fast det är ju sen gammalt, att skaderisken ökar ju tröttare spelarna blir. Att spela längre än vad vi gjorde nu hade varit en chansning, så det var skönt att det inte behövdes… Samtidigt – vi har 8-0 i hörnor, 6-1 i skott på mål och 3-0 i klara målchanser. Det var ändå logiskt att vi vann till slut.

 

Och det kostade inga skavanker?
– Nej, det var lite småkänningar innan matchen, men så är det ju oftast för spelarna när de håller igång så pass och är på den här nivån. De höll hela matchen, och de var väldigt slitna efteråt, men jag har inte fått några rapporter om något oroväckande.

 

Ni i staben fick pussla utifrån att det fanns tolv tillgängliga utespelare. På balansmittfältet, inte minst?
– Precis. Olga Ekblom och Astrid Larsson blev sittande mittfältare i dag, och båda de är ju vanligtvis forwards, så det är en jätteovan roll för båda två. Och Ellen Gibson som brukar hålla till på just innermittfältet fick spela mittback, vilket också är lite speciellt.

 

Vad säger du om HJK? De höll verkligen bollen på backen.
– De spelade väldigt mycket efter marken. Cathrine Dahlström, vår högerback, sa att de ett par gånger kände att ”Oj, nu är det väldigt mycket yta bakom oss, bara de inte slår den, för då blir det jobbigt.” Men de slog den aldrig, vilket var väldigt skönt för oss. De hade kanske kunnat hota oss mer annars. Å andra sidan har vi bra press på bollhållaren när vi går så där högt. Det är inte så lätt alltid, att få iväg bollen då, heller.

 

Blir det inte en lite märklig match att genomföra, när de gör fyra pausbyten och fyra byten till i andra?
– Det går väl att se det på olika sätt. Självklart får de piggare ben, det blir jobbigt för våra spelare att hela tiden möta någon som är pigg i duellerna. Träningsmatcher kan ju bli väldigt ryckiga när det är många byten. För vår egen del blev det ju inte så, av naturliga skäl… Hade vi haft fler spelare så hade vi gjort fler byten. Det är som sagt sjätte dagen vi är igång, och att då spela match, det är slitsamt.

 

Och det som främst finns att ta med sig, blir att ni genomförde matchen på det sätt som ni sagt?
– Ja. Vi började sy ihop många olika delar i höstas, både försvarsmässigt och anfallsmässigt, varpå vi fick så pass bra resultat som vi ju fick. Och i dag jobbade vi egentligen bara vidare med de här delarna. Och de flesta sakerna satt väldigt bra. Så förhoppningsvis kan vi fortsätta processen framåt, och lägga till ytterligare delar i det här, för att kunna utveckla spelet ännu mer.

 

– Det känns skönt att ha stommen kvar i laget, så att vi kan fortsätta, istället för att börja om. Vi behöver inte backa några steg – vi kan bara fortsätta att ta fler steg framåt.

 

Så ni har lite av ett försprång för att få ihop det till Svenska Cupen.
– Precis. Just därför känns det väldigt bra, att vi har stommen att bygga vidare på.

 

Foto: Peter Jonsson

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

hif_bejendealen-small