Decimerad forcering ordnade poäng

Av Mattias Jansson, Publicerat för 9 månader sedan.

Bajens segersvit på hemmaplan bröts i dagens möte med Kvarnsveden – men laget är fortfarande obesegrat på Hammarby IP. Efter spel tio mot elva i större delen av matchen, och underläge sedan 60:e minuten då Elitettan-skyttedrottningen Temwa Chawinga slog till, kunde inbytta Cathrine Dahlström rusa till utvisade Helén Eke och fira den poäng som HIF sammantaget var förtjänta av. Snarare en vunnen pinne än två förlorade, det var känslan som detta utvecklade sig.

 

I inför matchen-intervjun med huvudtränare Isak Dahlin berättade han att det handlar om en intern lösning, för att ordna om i backlinjen efter försäljningen av Lotta Ökvist till Manchester United i början av veckan. Mot mittenlaget Kvarnsveden, som ju hemmabesegrade Hammarby med 2-0 i juni, bestod arbetssättet i att Alma Nygren fick byta ytterbacksposition från sin vid det här laget vanliga högersida. Den luckan fyllde i sin tur Helén Eke, som gjorde sin första hemmamatch från start på nästan ett år efter sin korsbandsskada.

 

Efter inmarschen, med den fantastiska inramning som det bjudits på hela sommaren och till på köpet ett tifo, tog Bajen tag i händelserna på ett bra sätt. Emilia Larsson hade ett par tidiga möjligheter, där hon först tvingade F19-landslagsmålvakten Julia Langörgen att tippa till hörna och sedan sköt alltför rakt på. Ett svagare avslut blev det i den i dag 4-4-2-spelade ytterns vassaste läge, sedan hon utnyttjat ett väl konstruktivt KIK och snott åt sig bollen i uppspelsfasen. Kvarten in blev Emilia också liggande efter en duell vid kortlinjen, och fick handleden bandagerad.

 

Kvarnsvedens spelidé var, särskilt i detta bortamöte med topplaget Hammarby, lika primitiv och uppseendeväckande på seniornivå som rimlig. Konsekvent sökte man de långa djupledsbollarna mot kvicksilvret Temwa Chawinga – eller så ville man sätta malawiskan rättvänd på mittplan, för att ta fart och sprinta mot offensivt straffområde. Efter en dittills ganska chansfattig första halvlek, där Bajen inte kunnat omsätta spelövertaget i de riktigt vassa lägena, vändes tillställningens förutsättningar på ända i 39:e minuten. Då visades Eke ut, efter att ha hakat i Chawinga bakifrån. Det gick säkert att diskutera påföljden, vilket såväl hemmabänk som publik tydligt gav uttryck för, men helt fel ute var knappast domaren. Det vassa frisparksläget fastnade i muren och således gick lagen till vila med 0-0 på tavlan.

 

Emilia spelade alltså vidare länge trots sin skavank, men lämnade i halvtid plats för Cathrine Dahlström. Högerbacken hade ju 35 cupminuter och en mållös F19-bortamatch mot Uppsala i benen, men denna halvlek blev ”Cattis” första framträdande på Hammarby IP på 14 månader. Och visst blev det en välregisserad upplösning med den avgående HTV-kommentatorn i huvudrollen – men det låg långt fram i tiden.

 

Matchbilden liknade i andra halvlek den från första, men Bajen kunde inte gärna lyfta fram lika många av de nio utespelarna i anfallsspelet, och styrkeförhållandena topp- och mittlaget emellan var utjämnade. Med runt kvarten spelad gick saker och ting emot för Hammarby, på ett sätt som kunde gjort laget helt tomhänt denna soliga lördag. Emma Jansson, som tog ett större ansvar på mitten efter paus ihop med Ellen Gibson och Felicia Saving, kom också åt att nicka den sistnämndas hörna tätt över. Två minuter senare rann Chawinga slutligen igenom, och satte dit mål nummer 25 för seriesäsongen.

 

Brant uppförsbacke och knäpptyst bland 1367 annars mycket högljudda – tills Dahlin vrålade ”kom igen!” så betongfundamenten skälvde, och i princip hela sittplatsläktaren reste sig i bifall. Det sortens publikstöd var välbehövligt, i den decimerade forcering som resten av matchen utgjorde. I minuten mellan de båda nämnda olycksbetonade kom också välbehövlig fysik in i anfallslinjen, när Lexi Pelafas med sina 175 centimeter kom in och köttade, på ett sätt som påminde lika mycket om en viss serb i herrlaget som det likadana stuket med uppvikta shorts.

 

Bortsett från 0-1-målet, en teknisk prestation av hög klass från Chawinga, höll mittbackarna Elin Bergkvist och Fanny Johansson den giftiga anfallaren i herrans tukt och förmaning. Fannys vältajmade skottäckning strax därefter, och Elins generella lugn i uppspelsfasen då nummer 6 konstant surrade runt i närheten, blev i slutändan lika viktiga som sekvenserna i upplösningen.

 

Och så fodrades det förstås att Britta Gynning klev fram med avgörande ingripanden. Målvaktens utrusning mot Chawinga med tio kvar av ordinarie tid var precis så precis som situationen krävde. Och i 87:e svarade hon för en frilägesräddning, givetvis mot Chawinga. Däremellan hade HIF varit en ramträff ifrån att kvittera, då ett högerinspel bröts i egen kryssribba av en svartklädd back. I övrigt var det gott om hörnor, men ont om klara möjligheter, inte minst fick bortaförsvaret flera gånger en fot emellan mot Hanna Lundkvist i absolut sista momangen.

 

Det förlösande 1-1-målet skulle ändå komma, i andra tilläggsminuten. Dahlström fångade upp en andraboll och tryckte dit bollen – och om bytet då hon ersatte Eke i cupmatchen nyligen liknat ett målfirande, så kom nu ett riktigt sådant, då ”Cattis” rusade ut till sin utvisade lagkamrat. Hammarby gick också för ett avgörande, men fick nöja sig med den pinne som mycket väl kan väga tungt när Elitettans sluttabell så småningom räknas ihop.

 

Nu stundar landslagsuppehåll och därefter två hemmamatcher. Den 22 september klockan 12.00, i god tid innan herrderbyt mot AIK, spelas nästa hemmamatch på Hammarby IP. Morön står då för motståndet och det luktar såklart lapp på luckan och ännu ett nytt publikrekord för Elitettan. Vänta alltså inte, utan säkra din plats på arenan när plåtarna släpps kommande torsdag!

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS