Derbytorsk i höststormen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 månader sedan.

Kvällens höstderbyförlust var minst lika snöplig som nederlaget i vårmötet på Tele2 Arena. Hammarby hade grepp om händelserna såväl en stund före som ett bra tag efter Lotta Ökvists vackra kvittering halvtimmen in, men släppte till ett väl enkelt andra hemmamål tidigt i andra, och tappade med det initiativet inför 1745 på ett höststormigt Östermalm.

 

Efter ett hemmaderby på Tele2 Arena, där chanserna inte saknades för Hammarbys vidkommande men där Djurgården gick segrande, vankades det på onsdagskvällen bortaretur på Östermalm. Föregående helg hade rivalerna fallit mot varsitt topplag; DIF borta mot Rosengård och HIF hemma mot Piteå. I kväll, i stormvädret där funktionärerna fick kämpa med att räta upp nedblåsta reklamskyltar, stod blytunga poäng på spel i tabellens nedre regioner.

 

Jämfört med då gjorde Isak Dahlin och hans stab tre förändringar. Olga Ekblom som haft skadebekymmer började som högerytter, medan Milica Mijatović opererade centralt. Och på topp inledde Hanna Lundqvist – som gjorde blårändernas första mål i fjolhöstens grönvita förlust, i motsvarande möte på Olympiastadion.

 

Djurgården tog sig ett par tidiga avslut, där Julia Spetsmarks mottagning och halvvolley över fem minuter in var vassast. Efter en dubbelchans med en kvart spelad, där Sejde Abrahamsson med nöd och näppe nickade undan en frisparkslyftning och den följande hörnan möttes med ett skott utanför ur första ytan, kom ledningsmålet i nästa sekvens efter en djupledsboll mot Mia Jalkerud. Anfallaren ämnades lite väl ostörd till höger, men såg också såg ut att hamna ur vinkel. Avslutet, om det nu var ett skott, seglade ändå in i Caroline Forsgrens bortre kryss. ”Nacka” Skoglunds sonsons syster, tillika syskon med mångåriga Hammarby Hockey-kaptenen Robin, fortsatte alltså med den dåliga vanan att näta på Bajen.

 

Hammarbys första avslutsförsök dröjde till halvvägs mot paus – då snavade Emma Jansson i straffområdet, för egen maskin. Halvläget blev ändå början på en bra mycket bättre period, med resolutare passningar och beslut, inte minst på mittfältet. Därifrån skickade Mijatović en finfin yttersida ut till Jansson, som från vänster spelade in till påfyllande Lotta Ökvist. Direktavslutet täcktes till högerhörna, och efter näta offensiva fasta hamnade bollen via boxflipper i nätmaskorna. Ekblom hade då pressat in den från vänster, men kantfrisparken fick slås om.

 

Nästa avslut från Ökvists sida resulterade i ett odiskutabelt mål. Mijatović var återigen involverad med två bollfördelningar där den andra – mycket tack vare de offensiva lagkamraternas isärdragande löpningar – kunde mötas med ett riktigt vackert vristmål från vänsterbackens sida, upp i Guðbjörg Gunnarsdóttirs bortre kryss.

 

Bajen trummade på och var nära att ta ledningen strax därefter. Lundqvist gjorde fräckt bort bevakningen längs vänstra sidlinjen och hittade in till Ökvist – vars tredje skott ur liknande läge i straffområdets hörn dock hamnade inom keeperns räckvidd. DIF stack visserligen emellan med en jättechans i halvlekens enda tilläggsminut; Madeline Bauer fick på en riktig häxpipa från 35 meter, som Forsgren lyckades få en hand på i dess färd, som ändade i ribban. Men känslan var ändå att derbytrenden var på väg att brytas.

 

Bortsett från att blåränderna försökte öppna andra halvlek med ett tidigt mål, vilket satte den grönvita backlinjen på ett par prov, såg det sedan likadant ut som tidigare i nästa femminutersperiod. Bra, med andra ord. Då kom ett slumpartat, matchavgörande hemmamål. Spetsmark chanslöpte på en förlupen boll, och kunde trycka undan Alexandra Lindberg, innan hon tåa in 2-1 bakom Forsgren.

 

Man trodde ju att Bajen skulle ha en boll eller två tillgodo i offensiven, efter lägena som brändes mot Piteå, men återigen saknades den avgörande precisionen. De riktigt hundraprocentiga möjligheterna att ordna kryss uteblev, och då hjälper det ju föga att 2-2 nog hade speglat matchen bäst. Repliken hade nog behövt komma snabbt, som två minuter efter baklängesmålet, när andrabollen efter Ekbloms pressade vänsterhörna möttes med en halvvolley från Janssons sida som dock hade behövt dyka ännu lite till.

 

Med halvtimmen kvar ersattes kaptenen av Frida Sjöberg som klev upp på topp, medan Lundqvist tog hand om högerflanken och Jansson huserade till vänster. De två sistnämnda var strax därefter smånära, men vänsterinlägget nickades i obalans när det nått bortre ytan. Lundqvist avslutade även då Amanda Johansson fyllt på fint längs högerkanten, men utanför första stolpen. Vid nästa inlägg från Johansson fick Elise Kellond-Knight på en volley, som täcktes. Madeleine Tegström tog sig påpassligt till ett distansläge då hon läste en rensning, men utan att träffa rätt.

 

Hammarby kom alltså aldrig riktigt nära – och det enda som dämpade kylan i slutminuterna var Abrahamssons högst derbymässiga bröstvärmare mot Spetsmark, där en onödig andra varning hade kunnat halas upp. DIF kunde trasa sönder och spela av återstoden av matchen, och ta hand om tre viktiga poäng i bottenstriden. Frustrerande, även derbykänslorna åsido, då detta inte ska vara ett lag som Bajen går tomhänt mot i tre tävlingsmöten på ett år.

 

Siffror, DIF-HIF 2-1 (1-1):
Avslut 14-11 (9-5)
På mål 5-2 (4-2)
I ram 1-0 (1-0)
Hörnor 4-2 (1-1)
Frisparkar för 14-8 (8-3)
Gula 0-2 (0-1)
Offside 3-0 (2-0)
Publik 1745

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS