ANNONS

Efterlängtad och stensäker trepoängare mot ÖFK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

 följde på tisdagskvällen damernas goda exempel från helgen, och avgjorde matchen redan under den första halvtimmen, så att resten mest blev en skön transportsträcka. Det jämtska allsvenska spöket är därmed bortjagat – efter sex möten i finrummet kunde Bajen äntligen besegra ÖFK. Och det gjorde Hammarby med besked.

 

För rödsvart vidkommande började eländet redan 20 sekunder in i matchen. Gästerna hade avsparken, men Hammarby vann snabbt bollen och Muamer Tanković tog sig fram för inlägg från vänster. Farligt direkt, och i situationen skadades dessutom ÖFK-kaptenen Tom Pettersson. Med mittbacken under behandling och manskapet decimerat, innan Ronald Mukiibi hunnit ersätta, tog Bajen dessutom ledningen. Simon Sandberg drog upp mönsteranfallet där Nikola Djurdjić direktklackade till Vidar Örn Kjartansson. Islänningen sökte skottutrymme men fick kliva ut till höger och själv slå ett kort inlägg, där Imad Khalili inte fick träff och Tankovićs försök gick rätt i stolpen – och returen pricksköt Jeppe Andersen lågt in 1-0 invid samma ram.

 

Egentligen vore det, med facit i hand, inte fel att slå fast att matchen avgjordes här – i tredje spelminuten. För ÖFK var aldrig med på noterna denna afton. För säkerhets skull kopierade Hammarby efter elva minuter målet jämtarna släppte in mot Häcken senast. Då som nu glömde Tesfaldet Tekie att täcka bollen. ”Mujo” stal den och spelade vidare till Vidar, som fri med Sixten Mohlin placerade in 2-0 utom dennes räckvidd.

 

Även 3-0, knappa halvtimmen in, var följden av ett naivt jämtskt uppträdande på egen planhalva. Den här gången var Charlie Colkett syndaren – även om man för all del antagligen hade varit vansinnig om rollerna varit ombytta. Jeppe körde över den förre Chelsea-talangen á la en amerikansk fotboll-sack, och fick i samma rörelse fram bollen till Djurdjić. Serben var stensäker i friläget och fastställde paussiffrorna. Smolket i en sprudlande glädjebägare till halvlek blev att Darijan Bojanic tvingats utgå med en vadkänning, efter att ha försökt hindra Mukiibi från att spräcka bortalagets avslutsnolla.

 

Odilon Kossounou ersatte på balansmittfältet och ofrånkomligen tappade Bajen en del i kreativitet, medan fysiken förstås hjälpte laget att hålla ÖFK ifrån att kunna göra match av tillställningen. Och det var alltså inte nära, men andra halvlek blev inte samma klang och jubel-45:a som den första. Gästerna inledde den visserligen frimodigt, med distansförsök från Tekie, Dino Islamović och Isak Ssewankambo – men det var ju just skott från håll som inte hotade på allvar.

 

Och snart klev Khalili in i handlingens centrum med flera brytpassningsbollar i djupled och som spelvändningar. Nummer i den högre skolan – bollen mot Kjartansson blev för brant, men den ämnad för Andersen lyckades. Dansken gjordes ner av Mukiibi efter att ha tagit sig in i straffområdet; ingen självklar straff, men ugandiern gav onekligen domaren chansen att blåsa. Tanković stegade fram och visade samma självklarhet i elvameterssparken som mot Sirius häromdagen – 4-0.

 

Matchen såg länge ut att bli en skön festtillställning med gott om plats för skratt. Alexander Kačaniklić byttes in och ordnade snart en högerhörna där Thomas Isherwood snackade till sig gästernas kvällens andra protestvarning, till belåtenhet för 20 000 av 20 247 närvarande. Men sedan fick ÖFK:s inbytte kantspringare Marco Weymans till ett rött Hammarby-kort. Belgaren rev ner Sandberg, som reagerade onödigt starkt istället för att bara vänta in nästa rödsvarta kort. Ett smolk även i denna halvlek, alltså.

 

Men spelmässigt var ingen skada skedd. HIF uppträdde så fokuserat på Gianluca Curcis nolla att det såg ut som spel med en man mer snarare än tvärtom, under denna slutkvart. Först på tilläggstid ryckte det i Stefan Billborns hoppsparksben, då inbytte och felvände Alhaji Gero fick frispark med sig. Den fadäsen reparerades genom att muren täckte skottet – och segersiffrorna blev precis så prydliga som de grönvita gjort sig fullt förtjänta av.

 

 

Statistik, HIF-ÖFK 4-0 (3-0):
Avslut 17-11 (9-3)
På mål 7-1 (5-1)
I ramen 1-0 (1-0)
Hörnor 5-3 (1-1)
Frisparkar för 12-19 (6-9)
Gula 1-3 (0-1); Widgren 69′
Röda 1-0 (0-0); Sandberg 75′
Offside 1-2 (1-1)
Publik 20 247

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

 

Härnäst tar sig Bajen an IFK Göteborg på bortaplan – boka din resa med Bajen Fans på den här länken! I nästa hemmamatch står seriens andra kamratförening för motståndet – köp biljett till Hammarby-Norrköping här!

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments