toggle menu

Emma Westin åter till USA – "Superkul att få ha varit en del av resan"

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 1 år sedan.

Efter en stark fjolårssäsong står det står nu klart att Emma Westin reser tillbaka till USA för att slutföra sina studier.

– Jättetråkigt att hon inte kan spela med oss 2021, men vi respekterar såklart att hon vill fullfölja sina studier, säger sportchef Johan Lager.

 

2018 gick flyttlasset från Boo FF för studier och collagefotboll på University of California Berkeley. Däremellan hade Hammarby redan hunnit börja bekantat sig med den U23-landslagsmeriterade mittfältaren samma sommar och redan våren 2019 var hon tillbaka på Södermalm och var redo för seriespel i Elitettan. Den gången blev det dock inte mer än två inhopp innan höstterminen drog igång. Om speltiden blev något sparsmakad den vändan var det raka motsatsen under fjolåret med en utvecklingskurva som bara ökade under säsongens gång.

 

På grund av fjolvårens rådande världsläge förblev Emma grönvit säsongen ut – en ljusglimt i en annars mörkare tid. 22-åringen fram till en av lagets viktigaste pjäser och var i högsta grad bidragande till uppflyttningen med sina elva poäng på 23 framträdanden.

 

– Vi har haft ett flerårigt samarbete där hon både tränat och nu även spelat för oss. 2020 var hennes bästa år hittills där hon gjorde en väldigt bra säsong och var en av de mest tongivande spelarna i avancemanget upp OBOS Damallsvenskan. Jättetråkigt att hon inte kan spela med oss 2021 men vi respekterar såklart att hon vill fullfölja studierna. Vi ser fram emot att hon förhoppningsvis kommer träna med oss när tillfälle ges samt att hon kan bli aktuell för spel igen så småningom, säger sportchef Johan Lager.

 

En insats som flera i laget refererat till som en av årets viktigaste var bortaderbyt tillika seriefinalen mot AIK i september. Efter att hemmalaget öppnat målskyttet drygt 20 minuter in skulle Hammarby både hinna replikera och samt ta ledningen drygt tio minuter senare. Vid utjämningen hittade Westin sin namne Jansson, som stötte in det hårda inspelet längs marken, och bara minuter senare kunde inte Milla-Maj Majasaari stå emot högerytterns rappa avslut på första stolpen som betydde 2-1-ledning – ett resultat som stod sig. Se höjdpunkterna från segern här

 

Foto: Bildbyrån

 

När säsongen skulle summeras hade två av fem Årets mål-kandidater kommit från Westins fötter. Vänsteravslutet borta mot IFK Kalmar och hemmastruten mot Lidköping fick dock se sig besegrade av Emma Janssons avslut i krysset hemma mot Bollstanäs.

 

Nu bär alltså lasset åter till den amerikanska västkusten för att slutföra studierna. Räkna med att vi säkerligen kommer återse Westin i träningsskrud på Hammarby IP under sommaruppehållet, men på grund av universitetets regelverk är det ej möjligt med seriespel för Bajen 2021. Emma egna ord om året som var:

 

– Oj, vart ska man börja egentligen… Först och främst trivdes jag oerhört bra i Hammarby och med laget förra säsongen. Jag kände mig välkommen in i gruppen från minut ett och vi hade en stämning som bara växte och växte, något som i slutändan gjorde det enklare för mig att prestera ute på fotbollsplanen. Jag växte in i spelet mer och mer ju längre tiden gick och blev mer trygg med min roll i laget samt vad som förväntades av mig. 

 

– Jag hade såklart velat bidra med ännu mer poäng, men i det stora hela är jag nöjd min prestation under året och hur allting slutade! Det är superkul att få ha varit en del av resan vi gjorde tillsammans förra året och jag vill tacka alla i och kring laget för allt stöd. Jag ser redan fram emot att förhoppningsvis få träffa alla igen under sommaren, avslutar Emma.

 

Hammarby Fotboll riktar ett stort tack till Emma för insatserna i Bajentröjan – på återseende!

 

Foto överst: Anders Nyberg

ANNONSER

Comments

comments