toggle menu

Eva Nyström klar för Bajen

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 2 år sedan.

Hammarby värvar den finska landslagsbacken Eva Nyström. 21-åringen kommer närmast från Umeå IK och har skrivit på ett avtal över 2022. – I Eva får vi in en trygg och passningsskicklig spelare som passar bra in i vårt sätt att spela, säger sportchef Johan Lager.

 

Eva inledde fotbollskarriären på östra sidan av Helsingfors med FC Viikingit som moderklubb – en klubb hon representerade fram till 2015. Då gick flyttlasset den korta biten till Vanda strax utanför den finska huvudstaden för spel i PK-35 Vantaa.

 

Efter två år i ungdomslaget skedde A-lagsdebuten säsongen 2017. Då klubben vann ligan året innan väntade kvalspel till Champions League samma höst, men laget föll i sista kvalrundan innan slutspel mot polska KKPK Medyk Konin. I den inhemska ligan slutade säsongen med silverplats – endast en poäng efter FC Honka. 

 

Även om spel centralt i backlinjen är någon form av grundposition är inte Nyström oäven för spel längre upp i banan. I sin sista säsong i PK-35 (2018) fanns hon med och bidrog till klubbens sjätte ligatitel från mittfältspositionen – en säsong som avgjordes i sista omgången med en rafflande seriefinal borta mot HJK Helsingfors där tre poäng krävdes och kneps på Telia 5G Arena. Hösten toppades sedan av med att hon utsågs till Årets spelare i laget.

 

2019 blev nästa klubbadress AIK och spel från start i samtliga 26 omgångar med åtta baljor på målkontot – en säsong hon visade extra prov på sina frisparkfot samt säkerhet från straffpunkten. Laget norr om Slussen blev kvar i Elitettan men för Eva skulle det ändå bli spel i OBOS Damallsvenskan i och med en flytt till Umeå IK inför 2020. Som många grönvita säkert minns fick västerbottningskorna sällskap av Uppsala upp till finrummet, men det skulle endast bli en ettårig sejour för båda klubbarna. Om än med betydligt mindre marginal för Umeå än de rödvita uppländskorna när slutomgången avgjordes in i det sista. Nyström satte bortaledningen tidigt mot Eskilstuna United – ett läge då Piteå var laget som där och då såg ut att göra Uppsala degraderingssällskap. Norrbottningarnas 1-0-bortaledning dryga halvtimmen senare skulle dock stå sig matchen ut och det svartgula uttåget var ett faktum. Säsongen summerades med 21 starter och två mål för finskan.

 

Foto: Bildbyrån

 

– Jag har följt Evas karriär i Sverige och med henne får vi in en trygg och passningsskicklig spelare som passar bra in i vårt sätt att spela. Hon är dessutom ung och utvecklingsbar och redan fin erfarenhet från finska landslaget, säger sportchef Johan Lager.

 

2020 har även inneburit första samlingarna med A-landslaget under förbundskapten Anna Signeuls ledning. I tisdagskväll fanns den nyblivna 21-åringen med i truppen när Skottland bortabesegrades i EM-kvalet och ”Helmarit” tog ett stort kliv mot EM nästa år. På samma sidlinje återfanns även hennes numera lagkamrat även på klubbnivå, Anna Tamminen, vars övergång till Bajen blev officiell under onsdagen. På ungdomslandslagssidan har hon också goda meriter från spel upp till U18-nivå. 

 

– Hammarby är en professionell och stor klubb med en mycket duktig tränare som väckte mitt intresse direkt. Jag vill ta en ledande roll i laget och kommer göra allt jag kan för att laget ska lyckas under nästkommande säsongerna. Jag hoppas kunna bidra med mina styrkor ute på planen med mitt driv och inställning och det känns som en jättebra miljö för mig att fortsätta utvecklas i, säger Eva.

 

En längre HTV-intervju med vårt senaste tillskott följer efter årsskiftet, precis som valet av tröjnummer. Varmt välkommen till HIF, Eva!

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments