toggle menu

Fall framåt för Bajen i Närke

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Ett hårt sjukdomsdrabbat Hammarby fick en drömöppning på kvällens försäsongsmatch mot fjolårsnian Örebro – redan i minut 1 kunde Fredrik Torsteinbø näta på volley. ÖSK drog dock nytta av oskärpt grönvitt försvarsspel och kunde gå till pausvila med 3-1. Andra halvlek blev i alla fall något att ta med sig, även om det inte räckte till kryss. Marcus Degerlund reducerade tidigt och Bajen spelade upp sig rejält.

 

HIF saknade återigen många i A-truppen – sju spelare, på grund av skadekänningar men främst till följd av en förkylning som går. På pluskontot: Imad Khalili var åter i matchtruppen efter en envis känning, och så klev ju Junior i i densamma redan samma dag som han skrivit på för klubben. Marcus Degerlund kamperade ihop med Bjørn Paulsen i mittförsvaret, och i en 4-1-4-1-uppställning utgjordes ettorna av Gershon Koffie och Rômulo.

 

De 819 närvarande på Tele2 Arena hann knappt ta plats på Behrn Arenas läktare, innan hundratalet tillresta grönvita fick jubla. Bara 40 sekunder efter avspark kunde Jiloan Hamad ta sig runt längs sin högerkant och hitta vänsterflankkamraten Fredrik Torsteinbø vid bortre stolpen – och volleyn satt säkert bredvid Oscar Jansson som inte hann med i sidledsförflyttningen.

 

Första tecknet på att allt inte var som det skulle bakåt fick vi åtta minuter in, när Hammarby hade bollen under kontroll i eget straffområde men rensade riktigt slarvigt två gånger om, varpå Nahir Besara drog till utifrån. Den här gången gick bollen högt över, men Nahir skulle – precis som i fjolårets allsvenska match på Tele2 Arena – göra 1-1 mot sina gamla lagkamrater. Kvitteringen kom minuten efter att Arnór Smárason (i dag mer central på mitten än vanligt) hittat Torsteinbø som åter avslutade i vänstra delen av straffområdet, nu med en cykelspark, fast metern utanför. Just därefter tappade Bajen bollen i ett mindre bra läge, varpå Besara sattes en mot en med Bjørn Paulsen. Dansken fintades kyligt ner, och det behärskade avslutet satt säkert bredvid Ögmundur Kristinsson.

 

Fem minuter senare kom dessutom ledningsmålet för Örebro. Logi Valgardsson löpte fram i sin vänsterkorridor och hittade in i boxen, där AFC-värvningen Filip Rogic gavs all tid i världen att från nära håll överlista ”Ömmi”. Och om Degerlund inte visat prov på både snabbhet och tajming, så hade Victor Sköld utökat i sitt friläge halvvägs mot paus, framspelad av Nordin Gerzic. Å andra sidan hade HIF kort därefter tre vassa kvitteringslägen. Efter att man broderat sig fram till höger fick Hamad tag i bollen i straffområdet, och gjordes ner halvmetern utanför – frisparken tog han själv hand om, ganska tätt över krysset.

 

Med halvtimmen spelad fick vi se matchens (och kanske hela den svenska försäsongens) märkligaste sekvens. Fredrik och Rômulo kom två mot en, brassen spelades fram, men vid Janssons utrusning fick han inte den tå på bollen som hade gett antingen öppen kasse eller straffspark. Keepern klappades förstås om av ÖSK:arna, men såg inte Michael Almebäck i ögonvrån, när denne var på väg att ryggdunka. Ömhetsbetygelsen kom samma hundradel som utkastet, som därmed gick rakt på Arnór. De svartvita täckte snabbt, och Torsteinbø fick försöka från vänsterläge, men då hann Jansson rädda. Synd på tio miljoner uteblivna Youtube-visningar…

 

Och framför allt hade Bajen behövt baljan. Några minuter senare stod det nämligen 3-1 på tavlan, när Gerzic lyfte in en kantfrispark från vänster, riktad mot Kristinssons bortre hörn. Amerikanske mittbacken Brendan är uppenbarligen förtjust i att få höra några hundra frusna närkingar plikttroget svara speakern med ”Hines-Ike”, för han tog glatt på sig målet, även om det var tveksamt om han rörde bollen.

 

Till andra halvlek kom Serge-Junior Martinsson Ngouali, kort och gott kallad Junior i mer uppsluppna sammanhang, in i spel istället för Dusan Jajic – och såväl han som resten av det helgröna manskapet presterade positiva 45 minuter. Bara fem behövdes för ett reduceringsmål. Även här var det Jiloan som stod för ett inlägg från vänster, men nu på frispark, och med pytsen efter rejäl oreda i ÖSK-straffområdet. Först vräktes Paulsen omkull, utan åtgärd, och sedan kunde Marcus få tag i bollen med hjälp av Rômulo, och på 19-årsdagen förpassa den i nät med en snärtig tåpaj.

 

Hammarby styrde och ställde spelmässigt under resten av matchen, frånsett att man hade oproportionerliga besvär med Örebros pressspel, fast de riktigt klara målchanserna för 3-3 var få. Tre möjligheter sticker ut: Junior var nära att fullborda den händelserika dagen med tjugo minuter kvar, när Torsteinbø sökte honom från vänster, men hann inte riktigt fläka sig fram vid bortre stolpen. Och då kvarten återstod gjordes Mats Solheim ner när han var på väg in i straffområdet. Hamads frispark såg först alltför lång ut, men just inbytte Khalili höll sig framme med pannan. Tätt utanför, men ändå var det ännu närmre att han nickat ihop med Paulsen.

 

ÖSK hade även de ett par möjligheter, men av omställningskaraktär, och främst med inhoppande Kennedy Igboananike (känd från tvillingklubbarna i 08-området, närmast från MLS och en kortkort sejour i Grekland) inblandad. Efter att Gerzic tvingat Ögmundur till en vass räddning med sin distansträff, kom jätteläget för HIF i 89:e. Rômulo snodde påpassligt åt sig en gratisboll och kunde avsluta, fri med Jansson men från halvsnäv högervinkel, ett skott som sånär hittade in vid första stolpen. Torsk, alltså – men andra halvlek är behaglig på näthinnan.

 

Matchfakta följer.

 

Arkivfoto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS