toggle menu

Februariskalp mot fjolårstrean

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

I dag ställdes Hammarby mot fjolårstrean Kristianstad på ett soligt ”Kanalplan”. Man får tillstå att skånskorna var det bättre laget i första halvlek – fast spelet i respektive box ingår ju i paketet. Där hittade Ellen Wangerheim rätt, medan Anna Tamminen klarade sitt friläge. I andra gick ett effektivt och mer resolut Bajen ifrån via mål av Hanna Folkesson och Emma Jansson, och även om KDFF fick utdelning mot slutet var 3-2-vinsten rättvis. – En bra genomkörare, vi är nöjda för stunden, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson.

 

Bajen var betydligt bättre synkade efter paus än i första halvlek. Ett första tecken på det var Tilda Perssons möjlighet redan efter 45 sekunder, då en jätteyta uppenbarade sig bakom June Pedersen. Men högeravslutet hamnade halvmetern utanför Anna Tamminens bortre stolpe. Emilia Larsson och gästernas Wolfsburg-anfallslån Sveindís Jane Jónsdóttir blev avvinkade med knapp marginal i frilägen innan vi spelat fem minuter, och framgent skulle det bli mer sparsmakat med rena chanser.

 

Dueller var det däremot gott om, med lite märkliga utfall. Sju minuter in vann Hanna Folkesson sin luftduell, hundradelarna innan Therese Åsland for in med ansiktet i innermittfältarens axel. Efter två minuters medicinsk tillsyn reste sig den orangetröjade – varpå en förbluffad ”Folke” fick syna ett gult kort. Kristianstad tog hur som helst över något genom just det centrala mittfältets närkampsspel, och gjorde det väldigt trångt för Fanny Hjelm och Folkesson.

 

Med 26 minuter på uret tog sig KDFF också till en hundraprocentig målchans – men Tamminen rusade ut perfekt och lyckades rädda frilägesavslutet. Hammarby svarade fem minuter därefter, när Alice Carlssons uppspel fångades upp av Pedersen som hittade in till Emma Jansson centralt. Hon slant dock i avslutsögonblicket och bollen hamnade över.

 

Hanna Lundkvist visade sedan skapligt självförtroende efter sin A-landslagssamling med tre snurrfinter på en halvminut, men det var EM-klara Eva Nyströms precisa pastej som resulterade i 1-0. En kopia på jätteläget dessförinnan, när Pedersen spelade in från vänster, men denna gång mötte Folkesson med ett säkert avslut. Målskytten hann innan paus med en helt odramatisk brytning där visslan gick för frispark – och var inte helt långt ifrån att lacka till sig en andra varning.

 

Henric Wauge

 

”Folkes” satsning mot Jónsdóttir ett par minuter in i andra, där isländskan stämplades tydligt, fick i gengäld passera. Därefter fick domarteamet bättre ordning på sitt och det blev lättare för alla att fokusera på annat. Jónsdóttir skakade av sig smärtan och var strax därefter återigen igenom, men Tamminen såg ut att lämna en lucka mellan benen och täppte sedan till den när avslutet kom. Vid hörnan uppstod smärre kalabalik i Bajen-boxen innan en befriande rensning – och bollen skulle studsa rätt i eget straffområde fler gånger under halvlekens gång.

 

Med halvtimmen kvar ersattes tvåfaldiga målpassaren Pedersen av Elsa Karlsson och tio minuter därpå genomfördes ett dubbelbyte, där de båda målskyttarna Wangerheim och Folkesson lämnade plats för Matilda Vinberg och Ellen Gibson. De två sistnämda inhopparna stod för avgörande insatser – på karaktäristiska och skilda sätt. Efter blott fyra minuter på planen väggade Vinberg, som tagit tians tia-roll medan Jansson flyttat upp på topp, två gånger om med just Jansson. Den friställande stickaren förvaltade Jansson på bästa sätt, med ett välplacerat vristavslut – 3-0.

 

Att det ändå inte var helt avgjort låg lite i luften, med tanke på de nämnda medstudsarna där bak. Med ytterligare fyra minuter gångna fick Jónsdóttir dit bollen vid sitt tredje jätteläge för dagen, ett ostört avslut från höger som 19-åringen stötte dit. Kristianstad fick tydlig vittring och i näst sista ordinarie minuten hamnade ett bortaavslut olyckligt på Hjelms hand. Inte intill kroppen ansågs det, och vi fick se en duell mellan Tamminen och Jutta Rantala. De båda var klubbkamrater i Björneborg för sex säsonger sedan – och vid detta återseende på elva meters avstånd gick Rantala segrande.

 

KDFF fick fram en sista frispark på mittplan i 93:e, men då var det dags för det där avgörande bidraget signerat Gibson. Hon stoppade helt enkelt igångsättningen genom att gömma bollen bakom ryggen och dra på sig ett bättre gult kort. När skånskorna istället behövde lyfta långt kunde Bajen freda sig i luftrummet, och räkna hem en imponerande februariskalp.

 

 

Ludvig Axelsson om matchen:
– En bra genomkörare för oss, att ställas mot ett väletablerat allsvenskt lag. Vi gör mycket som är bra i dag, både i offensiv och i defensiv, och vi fick också bra svar på vad vi måste jobba vidare med. En solid insats med tre fina mål framåt. Vi är nöjda för stunden.

 

 

Matchfakta finns här. Nästa träningsmatch spelas mot Piteå på Gavlevallen, kommande helg.

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS