4 november 2023

Femte raka krysset stängde bortasäsongen

Annons
banner
Annons
banner

För femte matchen i följd gick Hammarby ifrån en allsvensk drabbning med en poäng. Mötet med spelskickliga och formstarka Värnamo hade potential att bli en sevärd tillställning, men inget av lagen kom riktigt loss på den regntunga planen och som mest underhållande blev det då tröttheten slagit till och det sluggades på ett böljande vis. Istället briljerade bortaföljet mest av aktörerna.

Till bortamötet med formstarka Värnamo, mitt uppe i klubbens bästa säsong genom tiderna, hade interimtränare Abel Lorincz och hans delvis nya stab ett begränsat truppurval. Dels skickades Montader Madjed, Marcus Rafferty och Deniz Gül till Östergötland för att ta sig an Sylvia i HTFF:s måstematch – vilket betalade sig med tre poäng. Och så tvingades Edvin Kurtulus avstå efter att ha klivit av mot Sirius senast, medan en krasslig Adi Nalić kastade in handduken sent. Shaquille Pinas klev in i elvan på Finnvedsvallens regntunga matta, där Bubacarr Trawally också gjorde sin första start på över ett år, i en återigen 3-5-2- eller 5-3-2- formerad elva.

Avspark sinkades med en kvart i och med de nya direktiven för väskor och inledningsvis såg det mest ut som den ovan sistnämnda uppställningen, då Värnamo på patenterat maner trillade boll och lyckades föra matchen, även om man inte tog sig till några hundraprocentiga lägen. Nathaniel Adjei stod i vägen för Simon Therns närskott, innan de vitblå råkade ut för en besynnerlig offsideavvinkning då bollen breddades ut till Albion Ademi i en kontring modell större. Fredrik Hammar kapade Gustav Engvall ganska bryskt dryga kvarten in, kanske lite frustrerad över matchbilden, och det gula kortet åkte upp då Trawally kom fel in i en satsning mot Thern.

Det första fruktbara grönvita anfallet fick vi vänta på till dess att matchuret nått halvtimmen. Nu var det Bajen som trillade boll – först i backlinjen, men där satte Adjei fart på lädret som Markus Karlsson direktskarvade mot höger och Nahir Besara. Kaptenen chippade in bollen till höger i straffområdet dit Trawally sökt sig, och gambiern var nära att sätta högt påfyllande Marc Llinares med öppet mål vid bortre stolpen, men inspelet bröts i sista stund. Strax därefter fick ”Steve” återigen bollen av Nahir och i en mot en-läge med sin försvarare fick han igenom skottet, men bommade mål ur snäv vinkel. Efter en bra Hammarby-period gick matchen mot slutet av halvleken sedan ned sig i kvalitet.

Matchens vassaste chans var hemmalagets och kom åtta minuter in i eftermiddagens andra trekvart. Efter ett snabbt anfall spelades Ajdin Zeljkovic fri – men Oliver Dovin var med på försöket att placera bollen till vänster om honom och kunde sträcka ut och mota skottet. Strax därpå ställde Bajen om i ett fyra mot fyra-läge, där Besara än en gång stack in bollen till Trawally, som tog sig förbi Jonathan Rasheed men också kom ur läget – och en tänkt klackpassning till Viktor Djukanović bröts i sin linda.

Andra halvlek blev lite mer kontrollerad och jämntjock, så att säga. Alper Demirol och en slutkörd ”Steve” lämnade i dess mitt plats för Loret Sadiku och Abdelraman Boudah – och initialt blev förändringen ett lyft där såväl greppet om mittfältet som presspelet vässades till. Ett massivt bortafölje på ett par tusen sjöng lakoniskt om ”Europa League med Kennedys son”, medan matchen ett tag mest såg ut att spelas av.

Framemot slutminuterna tog den ändå ny fart. Boudah och Hammar ordnade lägen för Djukanović, där det andra skottet hittade igenom och tvingade fram en rätt bra räddning. Spel med två trötta lag gav också ett par slumpartade nästanlägen, men efter 97 minuter ljöd slutvisslan som förkunnade en mållös tillställning, där bortaläktarna – med långväga resenärer, fanor och halsdukar runt om hela vallen – briljerade mest.

Biljetter till säsongsavslutningen mot HBK finns på denna länk! Köp för all del också plåt till damernas seriefinal mot Häcken i morgon söndag – här säkrar du plats!

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr