Förlösande frispark bröt Bajens krysstrend

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 vecka sedan.

Chansfördelningen i dagens soldränkta möte mellan Sandvikens IF och Bajen var ungefär densamma som vid hemmamötet, där segersiffrorna ju skrevs till 8-0. Då rann det dock iväg i slutminuterna och SIF hade mycket väl kunnat få dit en boll. I bortareturen blev det bara uddamålsseger för Hammarby, som hamnade tidigt underläge efter rödvitt straffmål. Emma Jansson nickreplikerade snabbt, men sedan höll det på att sluta som i förra och förrförra omgången – tre ramträffar. Emilia Larsson ville emellertid annat.

 

HIF är nu uppe i sju träffar i målramen på tre matcher, efter två i överliggaren och en i stolpens mitt mot Sandviken. Till skillnad från de bistra facit som mötena med Kvarnsveden och Brommapojkarna gav, så slutade i alla fall dagens match som den skulle. Det satt dock hårt inne, på arenan där 20 000 såg Ungern spela två gruppspelsmatcher 1958, de nordligast belägna tillställningarna genom herr-VM:s historia. Särskilt arktiska var inte förutsättningarna; 25-talet grader och en 97 minuter igenom stekande sol, och förstås var de K-märkta och alltjämt respektingivande läktarna obesatta.

 

Ellen Wangerheim, 15-åring i en månad till, gjorde i dag sin första start på seniornivå när hon agerade anfallare strax framför Emma Jansson samt mellan Emma Westin till vänster och Hanna Lundkvist till höger. Talangen var främst delaktig via de hörnor som genombrotts- och inläggsförsöken resulterade i, där det allt som oftast blev farligt, särskilt i andrasituationerna. Wangerheim kunde också ha fått straff med sig med halva första halvlek spelad, när hon tydligt drogs i tröjan i straffområdet, men domarteamet bedömde det som att både hon och försvararen rivit i varandra dessförinnan.

 

Innan dess hade det hunnit hända en hel del. Elvametersspark fick Sandviken med sig, med nio minuter på uret. Wilma Sjöberg pressade mot Jonna Andersson, som tog plats mellan stolparna då Britta Gynning råkat ut för en hjärnskakning i träning under veckan. Bajen-keepern såg ut att dra anfallaren, men tappade bollen, och var sedan på motståndaren med armen. Sjöberg var på väg ur straffområdet men såg till att dra nytta av situationen innan dess. Andersson gick sedan åt rätt håll vid Sanna Signeuls straff, men den var för välplacerad.

 

Fem minuter efter den rödvita injektionen var Lundkvist nära att skapa pyspunka för SIF. June Pedersen lyfte in bollen åter i boxen, Westin skarvade ner den för Gibson att nypa till på, och här kom den första av de nämnda ramträffarna, i en av de nämnda svallvågorna efter hörna – halvvolleyavslutet gick högt uppe i helt ställda men överlag storspelande Tea Lundmarks högerstolpe. Med 19 minuter spelade fick Sandviken en första tillsägelse för maskning, och även om det var nära att rödvästarna fick utdelning för sin självklara matchplan med omställningar och fördröjningar, så skulle de krokna mot slutet.

 

Det bidrog i allra högsta grad Jansson till. I minut 22 kunde hon nicka dit 1-1-kvitteringen, i… just det, andravåg efter hörna. Pedersens inlägg hittade rätt adress och avslutet satt säkert till höger om keepern. Resten av matchen skulle, precis som i de båda föregående omgångarna, bli en lika underhållande chansspäckad som plågsamt utdragen jakt på segermålet. Desto mer lyckosam, alltså, men det dröjde. Bara innan paus nickade Hanna Folkesson utanför från nära håll, innan Alice Carlsson cykelsparkade tätt över, och sedan räddade Lundmark ett bra avslut från Westin. Vassast var Lundkvists nickläge i 42:a, efter ännu ett Pedersen-inlägg.

 

 

Ellen Gibson, med nyopererad tand och tillbaka i elvan, vann ihop med Folkesson allt mer boll mot ett tröttkört rödvitt centralt mittfält. Efter paus klaffade också kombinationsspelet efter erövringarna allt bättre. Ett till exempel, och nästa ramträff, fick vi se i 52:a. Då sågades Westin fram till friläge, ur snäv vänstervinkel. När målvakten räddat till hörna fick Pedersen på en halvvolley från distans i efterdyningarna – i ribbans översida.

 

Med tolv minuter spelade gjorde sig Petronella Ekroth och Emilia Larsson redo för inhopp – inga dåliga alternativ att kunna kasta in i Elitettan, det. Fem minuter senare genomfördes dubbelbytet; Wangerheims och högerbacken Klara Andrups första starter för Bajen var till ända. Larsson klev upp på topp, förstås, medan Ekroth den här gången användes i en trebackslinje som June lämnade för att helt ägna sig åt att mata in bollar framåt. Mitt i halvleken lämnade Lundkvist också plats för Dajan Hashemi; forceringen genomfördes med alla medel. Såväl Emilia som Dajan skulle hitta nätmaskorna, och som tur var godkändes åtminstone ett av de båda regelrätta målen.

 

Dessförinnan träffade också Ekroth ribban, som för andra matchen på raken var i vägen för ett segermål, här stod Pedersen återigen för inlägget då ”Nella” nådde högt – men utan att få se bollen dala tillräckligt för att gå i nät. Den lyftningen från June kom på frispark, och ett något mer centralt läge strax utanför straffområdet fick Hammarby sedan Hashemi gjorts ner. Norsksamiskan menade då att det var Larssons tur att försöka, och gott så… Lundmark rörde sig inte ur fläcken när bollen borrade sig upp i hennes första burgavel.

 

Bajen möblerade såklart om igen, med Elsa Karlsson som högerförsvarare och fler defensiva uppgifter för samtliga. Pablo Piñones-Arce gav direktiv om att spela framåt snarare än att fippla till det, och det fortsatte laget att göra, med framgång. Felicia Saving och framför allt Lawlaw Nazeri, som byttes in i 88:e men åtminstone fick spela tills klockan stod på 97, bidrog starkt sett till speltiden med smarta aktioner som höll bollen på rätt planhalva.

 

Och så låg duon också bakom ”målet” för Hashemi. Returen på ”Lalles” skott fångades upp av Felicia, som inte hade utrymme för skott, men via sidledspass gav Dajan öppet mål. En offsideflagga kom dock upp… och som det sett ut i Lidköping och Bollstanäs beträffande omöjliga avvinkningar borde man väl inte ha förvånats. Inte minst hade det ju inte varit fel för Hashemi med en strut, men icke. Och för all del – i dag var poängen betydligt viktigare än några andra kolumner.

 

 

 

I nästa omgång styr Hammarby färden till Småland och Kalmar, för möte med tabellfemman IFK.

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS