2 juli 2023

Fredrik Samuelsson ny HTFF-huvudtränare – Imad till Al Wasl

Efter en vårsäsong som huvudtränare för Hammarby TFF lämnar Imad Khalili sitt uppdrag, för ett nytt sådant i emiratiska Al Wasl FC, från hans födelsestad Dubai. Ny huvudtränare för HTFF blir Fredrik Samuelsson, som tar steget upp från Hammarbys P19.

Fredrik Samuelsson kom till Hammarby som tränare för P17 i januari 2017. Som spelare representerade han Örebro – och Assyriska, som han också tränade fram till att sejouren i Bajen påbörjades. Efter tre år som tränare för P17 blev han inför säsongen 2020 tränare för P19.

Tiden i Hammarby har varit framgångsrik för Fredrik. 2019 vann han guld med P17, som också tog silver i Ligacupen samma år. 2021 tog han silver med P19 och under förra säsongen ledde han laget till guld, i den nya rikstäckande allsvenska serien. Efter de inhemska framgångarna gick de också och vann det Skandinaviska Mästerskapen för P19, efter en 3-0 vinst mot Molde i finalen.

I årets upplaga av P19-Allsvenskan har laget inlett bra. Efter 12 spelade matcher ligger laget på en tredje plats med 22 inspelade poäng, två pinnar bakom kamratklubbarna Norrköping och Göteborg. Nu står det klart att Fredrik lämnar laget för att ta över HTFF. Klubben är i slutskedet av processen för att få en ny P19-huvudtränare på plats.

Anders Ögren

Fredrik Samuelsson om det stundande uppdraget:
– Efter tre säsonger i P17 följt av tre och ett halvt år i P19, så känns steget till HTFF rätt naturligt. Känslan inför uppdraget och höstsäsongen är god, men det kommer att krävas hårt jobb av samtliga inblandade för att vända den resultatmässiga trenden.

Mikael Hjelmberg om Fredriks tränaregenskaper:
– I Fredrik får vi en kompetent tränare som under flera år visat att han kan bygga bra lag och bygga dem fort. Hans långa erfarenhet i Hammarbys ungdomsfotboll ger också perfekta förutsättningar för att fortsätta generera talanger i HTFF, som sedan kan ta steget över till A-laget. Fredrik känner naturligtvis också spelarna väldigt väl, så startsträckan kommer att bli kort.

Imad Khalili lämnar alltså Hammarby Fotboll efter en åtta år lång sejour, både som spelare och ledare. En då 28-årig anfallare presenterades ihop med Richard Magyar som Bajen-spelare, i början av juli 2015. Detta efter att han två år tidigare blivit förste målskytt någonsin på Tele2 Arena, mot Djurgården, ett av hans många allsvenska mål. De sex åren som spelare i klubben bjöd på både dalar och toppar, där Imad så småningom motbevisade tvivlarna genom att bli en mycket nyttig truppspelare och ledargestalt.

Säsongen 2021 inledde han med en kombinerad roll; dels truppmedlem och dels en del av staben med fokus på individuell spelarutveckling för de yngre. Då skorna smögs upp på hyllan under sommaren efter 100 allsvenska matcher jämnt och 16 baljor, så fortgick detta värv. Imad var i tur och ordning ansvarig för dåtidens U21-matchande (efter att ha passat på att vinna guld med just U21 under en annars motig period), som assisterande A-lagstränare samt på IK Frejs tränarbänk och från innevarande säsongsstart som HTFF-huvudtränare.

Bildbyrån

Imad Khalili om åren i klubben:
– Först vill jag tacka alla på Årsta, det har varit en fantastisk rolig tid av mitt liv, detta. Under mina år här har Hammarby blivit laget i mitt hjärta och jag kommer alltid att se mig som en representant för klubben. Mitt nästa steg blir ett äventyr som inte går att tacka nej till, men jag hoppas kunna återvända till Bajen ett par erfarenheter rikare i framtiden. Avslutningsvis vill jag tacka alla bajare där ute, det är ni som är Hammarby.

Hammarby Fotboll vill önska både Fredrik och Imad lycka till i sitt nya uppdrag, och tacka Imad för hans år i klubben.

Foto överst: Bildbyrån och Mattias Saaranen

Nyheter

P19