Futsal: Bajen möter Örebro FC i kvarten – "Inget lätt val"

Av Redaktionen, Publicerat för 1 vecka sedan.

Det är dags för slutspel i Svenska Futsalligan. Hammarby slutade tvåa i serien och fick därmed välja motståndare efter tabellettan Örebro SK. Valet föll på det andra Örebrolaget, Örebro FC. I artikeln berättar huvudtränare Daniel Blanco om sina tankar inför slutspelet. Vi får också träffa lagledare Aylin Wallin som berättar om vad hon ser som de viktigaste nycklarna till futsallagets framgångar så här långt.

 

Efter att vi haft ledningen i stort sett hela grundserien slutade vi på en andraplats efter förlust med 2-7 mot Borås i sista omgången. Hur går tankarna?
– Vi går in för att vinna varje match men skillnaden är att vi har i vissa matcher inte kommit upp tillräcklig nivå för att vinna. Boråsmatchen är ett exempel på det. Det är små marginaler i futsal och att vi inte har lyckats komma upp i nivå i alla matcher är något vi i ledarstaben får ta på oss.

 

Om du jämför med förra säsongen när det blev SM-guld?
– Grundserien har väl nästan gått som planerat. Vi kommer tvåa på målskillnad och har fyra poäng mindre än förra året när vi vann serien.

 

Nu börjar kvartsfinalerna och valet föll på Örebro FC. Första matchen spelas i Örebro redan nu på söndag. Varför valde ni ÖFC och hur ser du på matchen?
– Det var inget lätt val, vi vet att ÖFC är i bra form och ett lag som kan vinna SM. Nu valde vi ÖFC eftersom vi har två vinster mot dem under grundserien och för att det alltid blir bra matcher mot dem. Men nu är det slutspel och det förändrar förutsättningarna. Nu spelar grundserien egentligen inte någon roll utan nu måste lagen prestera på topp i varje slutspelsmatch för att gå vidare till nästa omgång.

 

Hammarby hade inga spelare i poängligans topp tio. Hur kommer det sig, och hur går tankarna kring det kollektiva maskineriet som nämnts tidigare?
– Vi har valt att jobba kollektivt just för att inte vara alltför beroende av enstaka spelare. Alla i laget är otroligt viktiga och spelarna ska veta vad som förväntas av dem oavsett position. Dessutom ska alla spelare vara poängspelare, så det är en strategi vi har valt införa i Bajen Futsal.

 

 

Aylin Wallin är lagledare och jobbar dagligen väldigt nära lagets spelare och ledare:
– Jag tror det är viktigt att lyfta tränarna och stabens filosofi kring laget. Först och främst handlar det om ett otroligt fokus på lagsammanhållning där alla i maskineriet i alla lägen ska jobba för varandra. Utöver det finns en tydlig tanke på att spelet inte bygger på enstaka spelare, men också en spelplan där alla ska jobba lika mycket hemåt som framåt. Detta resulterar i en skytteliga där man inte ser några Hammarbyspelare i toppen, men där man istället kan se att i princip alla spelare gör mål och flera spelare gör många mål under en säsong.

 

– Hos oss går laget för jaget, och Hammarbys styrka är just det faktum att tränarnas filosofi grundar sig i det kollektiva tänket både på och utanför plan. Det finns inte en stjärna eller två i Hammarby, utan laget är stjärnan. Utöver det har vi en stor stab som jobbar runt laget med kost och fysio, men också det faktum att jag som lagledare har en nära kontakt med spelarna om mående och andra saker som kan dyka upp i livet. Utöver detta försöker vi ordna med lagaktiviteter och lite käk ihop mellan varven. Det är otroligt mycket skratt tillsammans vilket jag tror är viktigt, framförallt då våra spelare inte ens har löner. Här handlar det om passionen för sporten, lojaliteten till klubben och drivet för varandra. Det skulle jag säga är grunden i Hammarby Futsals verksamhet, föregående säsongs SM-guld och det fortsatta arbetet framåt.

 

 

Det första kvartsfinalmötet med Örebro FC sänds på Eurosport på söndag 21 februari klockan 16.00. Returen hemma i Eriksdalshallen spelas fredag 26 februari klockan 19.30. Även den sänds på Eurosport.

 

 

Foto: Anders Nyberg

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS