Futsal: CL närmar sig – "Behövs disciplin och perfektion i 40 minuter"

Av Redaktionen, Publicerat för 1 vecka sedan.

Hammarby gick i och med helgens segrar mot AFC Eskilstuna (8-4) och Borås AIK (6-2) upp i serieledning i SFL efter nio omgångar. På tisdag klockan 19.00 (svensk tid) får vi veta om formen är tillräckligt bra för att man ska lyckas stå för en skräll i futsal-Europa. Då sparkas matchen mot Litauens mästare igång i Jonava Arena. Vi har bytt några ord med lagets analytiker Ethan Arancibia och huvudtränaren Daniel Blanco inför mötet med FC Vytis.

 

Som svenska mästare har Hammarbys futsalherrar som bekant kvalificerat sig till UEFA Futsal Champions League. Efter en dryg månads försening är det på tisdag äntligen dags, då man möter litauiska FK Vytis på bortaplan, en match som Vilnius-klubben får spela i Kaunas då hallen där håller bättre standard. Den första omgången, Preliminary Round, har gjorts om från ett gruppspel till ett enkelmöte där det gäller att vinna eller försvinna.

 

Ethan, berätta lite om FK Vytis och den litauiska ligan.
– FK Vytis är regerande mästare precis som vi, de har vunnit ligan fyra år i rad och är just nu helt överlägsna där. De är även väl representerade i Litauens landslag. Det är ett lag som har erfarenhet av att ha spelat Champions League tidigare och då har man dessutom gjort det bra. I 2018/2019 års upplaga tog man sig till Elite Round och fick möta lag som Barcelona och Inter Moviestar.

 

Har du haft möjlighet att analysera några av deras matcher?
– Den litauiska ligan, A Lyga, har precis börjat och de har endast hunnit spela två omgångar. Vytis vann premiären med 7-4. Och i går svarade de för en till klar seger, med 4-0. Jag har även tittat på några matcher från förra säsongen och tror mig ha hyfsat koll på dem.

 

Vad har du kommit fram till?
– Ja du, de är duktiga indivuellt och man märker att de är samspelta.

 

Är det några spelare som sticker ut?
– Lukas Sendzikas som gjorde två mål i premiären och ytterligare två baljor i går. Det är en notorisk målskytt såväl i klubblag som landslag.

 

Vårt egna spel då? Behöver vi justera någonting nu när vi kliver ut från Svenska Futsalligan och ska hävda oss internationellt?
– Jag skulle säga att vi behöver steppa upp oss en del inför matchen, vi behöver spela med disciplin och perfektion i 40 minuter och inte släppa vår matchplan. Vi vet vad vi kan och det gäller att vi plockar fram det.

 

– Vi har ju haft möjlighet att redan på försäsongen mäta oss med internationellt motstånd, i de två träningsmatcherna mot Futsal Dinamo under vårt träningsläger i Zagreb. De matcherna är till stor nytta för oss, då det blev tydligt att det är en stor skillnad på nationell och internationell futsal. Framför allt i tempo och fokus.

 

Anders Nyberg

 

Och Daniel, hur går dina tankar om Vytis som motståndare i Preliminary Round?
– Många tänker nog att ett lag från Litauen borde vara en lätt match, men inte inom futsalvärlden. Det är ett lag med enbart proffs, till skillnad från oss, som utanför planen jobbar 100 procent eller studerar 100 procent. De har gjort väldigt bra resultat i Champions League och gick för två år sedan hela vägen till Elite Round, som är det sista gruppspelet med 16 lag innan man kommer till det avgörande CL-slutspelet. Så det är nog det tuffaste tänkbara motståndet vi kunde få i ett såhär tidigt stadium.

 

Vad kan vi förvänta oss för matchbild på tisdag?
– Svårt att säga, men utifrån vad vi har sett då vi studerat dem så är det två olika spelsätt som kommer mötas. Hammarby som spelar med hög press i försvarsspelet för att återerövra boll och vara spelförande, mot ett Vytis som ligger lågt i sitt försvarsspel för att sedan kontra.

 

Varken Tolga Ayranci eller Sebastian Holmqvist kommer kunna spela matchen i preliminary round. Hur påverkar det?
– Både Tolga och Sebastian är skadade men är på väg tillbaka. Vi har fått tänka om och ändrat en del i upplägget, och förhoppningsvis faller det väl ut.

 

Vad händer vid vinst respektive förlust?
– Det är en singelmatch, helt enkelt. Förlorar vi är vi ute, vinner är vi vidare till nästa omgång som kommer att spelas den 9 december om det blir som planerat.

 

 

Matchen kommer att streamas av arrangören. Vi återkommer med länk.

 

Notera också att hemmamatchen mot Örebro FC, som skulle ha spelats nu på söndag, är flyttad till den 16 december klockan 19.15 i och med Champions League-deltagandet.

 

Foto överst: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments