toggle menu

Futsal: Danskt, estniskt och nordirländskt motstånd i CL – Bajen laddar upp i Barcelona

Av Redaktionen, Publicerat för 2 veckor sedan.

Sommar, sol, EM, OS och allsvensk fotboll. Härligt! Men för futsallaget ligger fokus någon annanstans – hårt jobb för att förbereda sig inför årets Champions League-spel. Den första omgången, Preliminary Round, spelas 20-25 augusti och efter dagens lottning står det klart att Hammarby möter danska JB Futsal Gentofte, estniska FC SMS Viimsi och nordirländska FC Sparta Belfast. Just nu jobbar lagledningen med att sätta detaljerna för att få ut så mycket som möjligt av det förberedande träningslägret i Barcelona.

 

Tränare Daniel Blanco, vad säger du om motståndet?
– En helt okej lottning! Ingen omöjlig grupp, men den kommer bli tuff att vinna. Favoriterna är danska mästarna som har spelat CL ett par gånger och har flera landslagsspelare, så det finns rutin plus att de förstärker med utländska spelare. Estniska mästarna är också ett bra lag med landslagsspelare och som kommer förstärka med utländska spelare. Det nordirländska laget har jag minst koll på och det är första gången som de är med. För vår del finns ingen underskattning.

 

Knappa två veckor innan gruppspelet åker ni till Barcelona. Varför väljer ni att lägga lägret där?
– Vi vill förbereda oss på bästa sätt inför Champions League genom att möta internationellt motstånd. Med våra kontakter i Barcelona har vi lyckats lösa både bra matchning och ett bra läger som helhet.

 

Hur många matcher blir det och vad är det för motstånd?
– Vi har planerat in två träningsmatcher. Den ena matchen kommer spelas mot ett lokalt lag och den andra matchen mot ett lag från den spanska högstadivisionen. Det blir väldigt intressant att se hur vi ligger till kunskapsmässigt och kvalitetsmässigt jämfört med de spanska lagen. Spanien har sannolikt den bästa futsalen i världen.

 

 

Lagledare Aylin Wallin, du har jobbat med att få till upplägget på plats. Hur ser det ut?
– Det blir intensiva dagar med två pass per dag där träningar varvas med matcher. Vi har sedan några år åkt på träningsläger utomlands för att få internationell matchning. Sedan förra året har vi också haft ett utbyte med lokala tränare på plats för att maximera det sportsliga utbytet.

 

– Förra året var vi i Zagreb, inbjudna av futsallandslagets förbundskapten Matija Dulwat. Matija var med oss under lägret och höll även själv i en träning. 2019 var vi i Kina vilket också gav mycket erfarenhet. På de här resorna har vi lärt oss otroligt mycket och det har vi med oss nu inför planeringen av årets läger. Träningsläger är en jättefin start på en säsong där vi kan jobba med lagsammanhållningen, vilket vi lägger otroligt stor vikt vid.

 

– Under den senaste säsongen lyckades vi vid flera tillfällen vända matcher i andra halvlek, det blev nästan vårt signum. Att kriga för varandra på planen kommer till stor del från den lojalitet som finns mellan spelarna, och där fyller träningslägret i början av säsongen en viktig funktion. I år jobbar vi vidare med de bitarna på lägret, för att främja gemenskapen och sammanhållningen. Spelarna kommer till exempel delas in i matlag och laga mat åt varandra. Det ger många goda skratt och en hel del ”bus” som kan behövas inför en säsong där man ska jobba hårt för varandra.

 

Ni har fått oväntat stöd från supporterhåll inför resan. Berätta.
– Det stämmer! Vi har fått jättefint stöd av Alex Astorgas som har ett riktigt stort Hammarbyhjärta. Alex är väldigt engagerad i spansk futsal. Hans hjälp har varit ovärderlig i planeringen av lägret och han har även kunnat hjälpa oss att ordna med saker på plats. Hans kontaktnät har också varit värdefullt för att optimera nyttan med lägret.

 

– En annan Bajare som har hjälpt oss mycket är Daniel Selling. Daniel bor i Barcelona och lånar ut sitt hus till oss. Vilken grej! Det är helt fantastiskt och det visar att “Tillsammans är vi Hammarby” inte bara är ett motto utan att det också är så det fungerar i verkligheten. Daniel driver restaurangen Captain K10 i Barcelona. Stället är döpt efter kung Kennedy själv, bara en sådan sak.

 

Att planera ett internationellt träningsläger kan ju vara knepigt. Att göra det under en pandemi låter som en riktig utmaning. Aylin, hur säkerställer ni säkerheten för truppen?

– Truppens säkerhet är vårt främsta fokus och vi följer alla Folkhälsomyndighetens regler och restriktioner inför och under resan. Vi testar de som ska resa och de som kan vaccineras ser till att göra det. Vi har också stor nytta av Svensk Elitfotbolls protokoll och rekommendationer, som vi följt när vi rest runt i Sverige under säsongens seriespel.

 

Javier Lozano hälsar på er under lägret. För oss som inte är så insatta, vem är Javier och hur kommer det sig att ni får besök av honom?
– Javier är president i Liga Nacional och har tidigare vunnit två VM-guld som förbundskapten för Spanien. Alex Astorgas har ordnat så att vi får en workshop med Javier. Det ska bli väldigt spännande och är något som både spelare och ledare ser som en viktig del av resan. Det här utbytet har vi med oss när vi går in i Champions League senare i augusti, avslutar Wallin.

 

– Det ska bli intressant att höra hur Javier jobbar – vilka riktlinjer och principer han tycker är viktiga. Den här typen av möten är utvecklande för mig personligen, men de ger också kunskaper som är viktiga för laget att ta till sig, lägger Blanco till.

 

 

Foto: Bajen Futsal

ANNONSER

Comments

comments