Futsal: Hammarby reser till Kroatien för CL-uppladdning i dag

Av Redaktionen, Publicerat för 3 veckor sedan.

Hammarbys futsalherrar har ett SM-guld i Svenska Futsalligan, och såväl de blågula som de grönvita färgerna i Champions League, att försvara den kommande säsongen. Som ett led i förberedelserna inför detta reser 18 spelare och ledare ur truppen i dag till Zagreb för ett veckolångt läger, där laget också möter Dinamo Zagreb på lördagen, en klubb där Sveriges förbundskapten Matija Đulvat har presidentposten. I artikeln berättar han om bakgrunden och upplägget.

 

 

Till att börja med – berätta om din bakgrund inom Futsal Dinamo och futsalen i stort!
– Jag är en verklig futsalfanatiker. Jag lever futsal 24 timmar om dygnet; det är mitt jobb, min hobby och i slutändan också mitt liv. Jag är president hos Futsal Dinamo, och också spelare i laget, även om jag på grund av en ryggoperation inte kommer att kunna delta förrän efter nyår. Jag är dessutom förbundskapten och tillsammans med Mićo Martić som är min kollega i Finland, och med min landsman Marko Šimurina som har en bakgrund som landslagsspelare, så organiserar jag internationella turneringar.

 

– Jag började spela futsal i högstaligan som 17-åring, sedan skrev jag på ett kontrakt i Italien som 22-åring och där kunde jag leva som professionell futsalspelare i tio år innan jag återvände till hemlandet som jag representerat 74 gånger på planen. Futsal Dinamo har funnits sedan 2012, men det var när klubbens fotbollssupportrar började följa och stödja sektionen två år därpå som vi blev en av futsalens största klubbar. Vi har 2500 medlemmar, som äger Futsal Dinamo.

 

Du bjöd in Hammarby Futsal som ett led i förberedelserna inför de första Champions League-omgångarna. Berätta om dina tankar kring det.
– Min avsikt med det här lägret, där Hammarby Futsal möter Futsal Dinamo två gånger, är att det kan utgöra en bra förberedelse inför Champions League. Jag föreslog detta för min landslagsspelare Sebastian Holmqvist och han satte mig därefter i kontakt med sportchef Jocke Eriksson och lagledare Aylin Wallin. De gillade idén och vi styrde upp allt väldigt snabbt. Jag är säker på att Hammarby kommer att trivas med sin vistelse i Kroatien.

 

Som förbundskapten för Sveriges landslag och då du har en aktiv roll i Futsal Dinamo, vad tycker du generellt om futsalens utveckling och status i Sverige?
– Jag tycker att futsalen växer väldigt snabbt i Sverige. För tre år sedan fanns det två serier med åtta lag i varje, och sammanlagt 14 till 18 matcher, därav fyra eller fem hade riktig nerv. Och för alla spelare var fotbollen nummer ett. På den här korta tiden har vi fått en högstadivision med slutspel, det vill säga riktig tävlingsnerv. Klubbarna är bättre och bättre organiserade och spelarna smittas av futsalviruset så att de prioriterar sporten. Inte minst har vi stort stöd från SFL och från fotbollförbundet.

 

Vilka skulle du säga var de viktigaste faktorerna bakom Bajens SM-guld föregående säsong?
– Hammarby var väldigt nära redan säsongen dessförinnan. Det innebär förstås att laget är väldigt starkt med bra karaktärer, utmärkt lagarbete och ett strålande försvarsspel.

 

Hammarby Futsal kommer att spela en inofficiell och en officiell träningsmatch mot Futsal Dinamo. Vilka förväntningar har du på de grönvita i dessa matcher?
– Ja, Dinamo bjuder varje höst in internationellt motstånd som uppstart på säsongen. Matchen spelas i Salata, en väldigt speciell utomhusarena I Zagreb, där 3000 till 4000 supportrar brukar skapa en fantastisk inramning. I år är ju just det inte möjligt, men matchen tv-sänds så att ingen missar den ändå. Jag förväntar mig att Hammarby spelar som de visat att de kan, och jag kan försäkra alla om att det blir en sevärd match. Vi ses snart!

 

 

Detaljerna kring tv-sändningen är inte klara, och vi återkommer med information kring detta.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments