toggle menu

Futsal: Möt herrlagets fysteam

Av Redaktionen, Publicerat för 2 veckor sedan.

Hammarbys futsalherrar har efter en knackig start växlat upp i SFL, där det innan landslagsuppehållet blev en stark 4-2-bortaseger mot topplaget Uddevalla – och i söndags vann man hemma mot Örebro FC med klara 6-0. Till sin hjälp har laget ett fysteam med Fredrik Rugstad och Albin Hedenstedt. I artikeln berättar trion om sitt arbete i Bajen.

 

 

Fredrik Rugstad, du är rehabansvarig i Hammarby Futsal. Kan du berätta om fysiostaben och era arbetsuppgifter?
– Fysioteamet består idag av tre personer som tillsammans skapar möjligheter och bidrar till att spelarna i futsalens herrlag ska kunna spela på elitnivå och prestera optimalt över hela säsongen.

– Albin Hedenstedt som är fysioansvarig har bra driv och glädje, vilket också innebär att han väldigt gärna vill lära sig mer och han har bra kontakt med spelarna. Peter Cruickshank Lööf som är fysansvarig har en härlig energi och god kunskap med både känsla och tanke med det han gör, vilket även innebär att han hela tiden vill fortsätta utveckla både sig själv och oss andra i laget. 

– Ingen av oss är fullärd och vi har lite olika kunskap och erfarenhet som gynnar vårt samarbete då det gör att vi kompletterar varandra på ett bra sätt, vilket främjar det vi kan bidra med till lagets totala utveckling och framgång.

 

– Utöver att fysioteamet hjälper spelartruppen att hålla sig i bästa möjliga form och bidrar med olika metoder för behandlingsupplägg, såsom prehab/rehab och personliga styrkeprogram, så har vi i teamet tillsammans en bred kompetens inom kost och näringslära där vi kan hjälpa spelarna med personliga kostupplägg och även göra förslag på hur olika rätter kan kombineras och tillagas. Det är inte bara den fysiska delen som är viktig, utan mental balans och återhämtning är viktiga delar för prestation och resultat.

 

– Återhämtning kan även kompletteras med mental träning och här kan jag bland annat, genom guidad djupavslappning, bidra med stresshantering och ökat mentalt fokus. Även akupunktur kan användas som en effektiv metod för återhämtning och avslappning och det fungerar väldigt bra så länge personen inte är nålrädd. Skulle det vara så kan jag med terapins hjälp även se till att personen blir av med sin rädsla för nålar eller andra bakomliggande rädslor.

 

Vad gör du utanför futsalplanen?
– Utöver herrlaget i futsal hjälper jag Hammarby Handbolls herrlag och är en del av deras fysioteam, vilket leds av Anne Hopfgarten och hon har otroligt mycket erfarenhet och kunskap att dela med sig av. Vid sidan av engagemanget i Hammarby, så jobbar jag heltid som inköpare. Träning i olika former har alltid varit viktigt för mig och därför har jag också valt att ha en egen terapeutisk verksamhet i Fruängen.

 

 

Albin, skulle du kunna berätta om ditt engagemang?
– Mitt fokusområde och huvudansvar ligger på spelarstatus, att alla spelare ska vara tillgängliga för träningar och matcher, och att tränarteamet med Daniel Blanco i spetsen ska ha spelarna i form och tillgängliga för spel. Detta innebär att jag bland annat håller koll på spelarnas återhämtning genom så kallade hopptester, som genomförs varje måndag eller tisdag samt torsdagar. Detta har vi som verktyg för att kontrollera spelarnas återhämtning och att detta går enligt plan.

 

– Förutom att jag är ansvarig för dessa återhämtningstester, så är jag också utbildad medicinsk massör och utför därför regelbundet behandlingar för våra spelare. Detta för att återhämta trötta och slitna muskler, minimera skaderisken och öka återhämtningen hos våra spelare. Sedan gick jag nyss en utbildning i dry needling, vilket innebär triggerpunktsbehandling med nålar. Jag är även utbildad personlig tränare och kan därför ge tips till våra spelare i form av rehabövningar med mera, om nu en spelare skulle ha drabbats av en skada.

– Utöver mig själv så har jag förmånen att ha två fantastiska kollegor i teamet, Peter och Fredrik – även kallad “Mördar’n” – som är medicinsk massör och även kan hjälpa våra spelare med behandlingar, fysträning samt rehabövningar. I det stora hela har jag ansvaret för våra spelares fysiska status, och om något hindrar våra spelare från att kunna träna fullt ut och att spela matcher, så har jag ansvaret för att få dem tillbaka i form så snabbt som möjligt med allt vad det kan innebära. Jag hoppas få se dig på läktaren under säsongen, när vi ska ta tillbaka guldet till Söder!

 

 

Peter, du är fysansvarig för futsalherrarna. Vad innebär det och hur ser ditt engagemang ut?
– Det stämmer bra, jag ingår i fysioteamet och det känns jättekul! Engagemanget involverar mentalt och fysiskt välmående. Fokus ligger på livskvalitet i form av mental träning, fysisk aktivitet, hälsosam kost, återhämtning och sömn. Rätt träning, rätt näring och en skonsam behandling av kroppen är grundstenar.

 – Syftet är att vara där; lyssna samt sprida inspiration och positiv energi till spelarna, så de kan prestera på en hög nivå under matcherna och träning. Att påminna och ge tips om hur viktigt det är att stretcha, köra rörlighet och yogaövningar, så de är väl förberedda inför varje match och träning.

 – Jag arbetar sedan fyra år tillbaka som kock på Folksam vid Skanstull och mitt engagemang går även ut på att få spelarna att förbättra sin kosthållning, så den blir mer hälsosam och näringsrik. Jag delar foton på olika maträtter samt en uträknad maträtt varje fredag till spelarna, så de kan beakta kolhydrater, fett och protein. Många tycks uppskatta detta. De får även skräddarsydda tips om träningsupplägg som syftar på att behålla snabbheten, explosivitet, koordination, balans, uthållighet och fotbollsstyrka under seriens gång.

 

 

I nästa omgång, nu på söndag, ställs sexan Hammarby mot femman Afghanska FC från Västerås på bortaplan. Nästa hemmamatch låter vänta på sig till den 4 december då FC Rosengård 1917 kommer på besök. Här köper du biljett!

 

 

Foto: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments