Futsal: SFL-chansen lever efter 3-2 mot GAIS

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

Hammarby besegrade i dag GAIS i hemmareturen, inför 277 högljudda i Eriksdalshallen. Göteborgarna hade svar på Michel Basberbers 2-0-mål med en sekund kvar av första halvlek, och hämtade upp, men kunde inte replikera på nytt då Christoffer Jönsson nätade med 10.16 kvar. Nu väntar playoff om SFL-platsen mot ett lag underifrån för Bajen. – Väldigt skönt! Ett hinder kvar, säger tränare Daniel Blanco.

 

Med en Bajentränare som sjöng med i ”Just idag” vid inmarsch, och en GAIS-kollega som spatserade in i mysdress, var det gemyt snarare än rivalitet som präglade inramningen när klubbarna skulle göra upp om fortsatt chans till spel i Svenska Futsalligan. Den som var med förra vintern minns när Hephata-supportrarnas ramsor framfördes på teckenspråk, och när hemmapubliken i dag möttes av en bortaklack, var reaktionen nästan lika häpen som då.

 

Lagen började alltså om från scratch i och med 3-3-mötet i Lisebergshallen förra helgen (bortamål räknas inte från och med denna säsong). Spelmässigt märktes det förstås i matchinledningen att det var mycket på spel, men även om de första 18 minuterna blev mållösa, var det aldrig fråga om något stillastående ställningskrig. Tre tidiga GAIS-avslut smet ganska tätt vid sidan om Poja Tahmis stolpar, medan Hammarby förvisso tog sig till kombinationer som blev mer och mer vägvinnande, men inte kunde testa Adam Gustafsson i bortamålet ordentligt.

 

Özgür Yasar prickade stolpen med nio minuter på uret, efter Peiman Pahlevans friställande skarv, och chansfördelningen jämnade ut sig. Tahmi hojtade sina sedvanligt högljudda och känslofyllda direktiv, ”det är där du ska täcka, Elvin!” dryga kvarten in – men fick sekunder senare anledning att berömma Spahovic för volleyn som sånär hittade rätt. Grinigt blev det kort därpå, när Jihad Nashabat i bortalaget blev liggande efter en duell medan Bajen gick fram till ett tre mot ett-läge, men det lade sig någotsånär då chansen inte förvaltades.

 

Med 18.20 spelade gjordes det viktiga första målet, av Fredrik Arvidsson, som kort dessförinnan tvingat Gustafsson till en stark benparad. Här var keepern maktlös, när bollen slogs in oannonserat, och skymmande Pahlevan hoppade över det pressade avslutet från höger. 1-0 såg ut att stå sig till paus – men med en sekund kvar av halvleken gjorde HIF ännu ett liknande mål. Här slog Michel Basberber till ända från eget straffområdet – både Özgür Yasar och Patrick Mallengren fintade styrning men släppte bollen vidare, och den hittade i nät.

 

Det psykologiska övertaget väntade sig nog knappa 300 på Eriksdalshallens läktare att Hammarby skulle kunna ta tillvara på bättre. Vasse GAIS-pivoten Amaro Nyass hade humörtappat redan innan pausvilan, och det blev inte bättre av att han fick en helt oavsiktligt sparkad boll i ansiktet efter 55 sekunder i andra. Den sekvensen gav dock göteborgarna fast situation från höger, och då passade Carl-Oscar Andersson på att reducera. Sedan dröjde det bara ytterligare 58 sekunder innan det också stod 2-2 på tavlan. Nashabat serverades från vänster, och den sidledsförflyttningen blev övermäktig för Tahmi.

 

Tillknäppt, när det återigen ”stod 0-0”? Icke. Sju-åtta minuter in fick vi se jätteomställningar åt båda håll, där Tahmi höll emot starkt när Nyass störtade fram, och Gustafsson svarade med att rädda när Pahlevan och Valentin Ponce kom två mot en.

 

Målet som skulle bli matchavgörande gjorde Bajen med 29.44 spelade. Basberber stod redo att slå in en frispark från vänster i boxen, men hann inte innan Christoffer Jönsson knuffades in i målet. Jönsson trasslade sig ur nätmaskorna – och fanns sedan på rätt ställe när inspelet väl slogs.

 

GAIS saknade inte chanser att replikera. Framför allt hade ”Makrillarna” tre stolpträffar på fyra minuter, kort efter Hammarbys 3-2-balja. Nyass, Nashabat och Rasmus Andersson hade alla marginalerna emot sig. Men framemot slutminuterna kontrollerade Bajen tillställningen väl, och GAIS gavs inte utrymme – för timeout och jokerspel med plockad målvakt – förrän med 90 sekunder kvar. Även då kunde HIF hålla emot ganska enkelt, och undvika en chansartad förlängning.

 

Hammarby-tränare Blanco om dagens viktiga seger:
– Väldigt skönt! Ett hinder kvar nu. Vi visste att GAIS skulle sätta högre press i dag. Under våra första tio minuter är vi inte riktigt med och GAIS trycker på ordentligt. Vi tar en timeout för att lugna ner och det ger resultat. Vårt 1-0 mål är bara klass, och vårat 2-0 inte lika mycket så, men alla mål räknas och det gäller vara koncentrerad.

 

– Andra halvlek startar katastrofalt och GAIS lyckas kvittera på mindre än en minut. Ny timeout, och vi börjar hitta tillbaka. Vi får ett frisparksläge och gör 3-2 på en intränad variant. Efter det trycker GAIS på ordentligt och Poja storspelar. GAIS försöker sig på fem mot fyra-spel, men där är vi starka. De skapade ingenting.

 

Det låter klyschigt, men som sagt, i futsal är det små marginaler. Den här gången hade vi dem med oss. Nu ser vi fram emot dom två sista matcherna, som avgör vårt SFL-öde. Stort tack till supportrarna som var plats!

 

Det kommande playoffmötet, mot en segrande klubb från Division 1, återkommer vi förstås om snarast möjligt.

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Hemsida_Square_600x600
Mob_synsam
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Boxbanner1
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Hemsida_600x600
Golfsouth
600x600_banner
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

Banner 600x600

ANNONS