toggle menu

10 november - Historisk futsalpremiär för Hammarby Fotboll

Av Redaktionen, Publicerat för 5 år sedan.

Den 10 november blir en historisk dag för Hammarby Futsal. Då spelar klubben sin första tävlingsmatch. Avspark är 20.30 i Eriksdalshallen.

 

 

Hammarbys historiska första futsalmatch har nu fått ett datum. Torsdagen den 10 november klockan 20.30 sparkar laget igång hemma mot IK Hephata i Eriksdalshallen.
Hammarbylaget som består av en spännande blandning av dels gamla hjältar och profiler i Bajentröjan och dels etablerade futsalspelare.

Vi återkommer med mer information om biljetter inom en snar framtid.

 

 

Var hittar jag tabell och spelschema?
På förbundets hemsida. Hammarby spelar i Division I Södra Svealand.
Klicka här för att komma direkt till spelschema och tabell.

 

Varför satar Bajen på futsal?
När Hammarby går mot nya tider fortsätter vi att skriva Hammarby­historia tillsammans med våra fans. Stämningen och uppslutningen kring klubben är redan legendarisk nu tar vi nästa steg i vår utveckling.

Under vintern startar klubben en futsalsektion inom Hammarby Fotboll med förhoppningen att vi även här ska fylla läk­tarna och bidra till nya sportsliga fotbollsframgångar.

Hammarbys intention med satsningen på futsal är att gynna spelarutvecklingen inom ungdomsfotbollen och att futsal ska bli en naturligt integrerad del av fotbollsföreningens verksamhet i stort, med målet att nå Champions League inom fem år. För det krävs först och främst ett steg upp till den högsta divisionen, SFL, där vinnaren sedan spelar i Champions League.

Ett annat viktig mål är att kunna förbättra träningsmöjligheterna vintertid för Hammarbys barn- och ungdomsspelare. Att få träna inomhus under vintern istället för att spela vanlig fotboll på snöiga planer i minusgrader kan både inspirera och utveckla våra unga.

Ytterligare ett mål är att höja supporterintresset för futsal, så att sporten på sikt blir en erkänd och accepterad idrott i Sverige, där Hammarby ska ta en stor plats.

 

 

Vilka ska spela för Bajen?

Hittills har en rad spelare tackat ja. Det är en blandning av gamla legendariska spelare i klubben och renodlade futsalspelare. En lista på de som för närvarande tackat ja är:

 

SPELARE:

ANDREAS BILD

LASSE ERIKSSON

FILIP BERGMAN

HARIS LAITINEN

JENS GUSTAFSSON

JONAS KLING

JOSE MONTEIRO

LASSE ASP

MAX VON SCHLEBRÜGGE

MICHAEL MÖLLER

MIKAEL ANDERSSON

NIKLAS BERG

PELLE FAHLSTRÖM

PETER BERGGREN

SEBASTIAN BOJASSEN

SULEYMAN SLEYMAN

ERIK SUNDIN

 

LAGLEDNING:

MICHEL BASBERBER – HEAD COACH

LOKE GRAHN – ASSISTANT COACH

HANS ESKILSSON – SPORTCHEF/SPELARE

OVE HOLMBERG  – TEAMMANGER

BÖRJE LUNDBERG – MATERIALARE

 

 

Vad är futsal?

Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay och kan översättas med, men är inte samma sak som, inomhusfotboll. Ordet ”Futsal” är ett ord som är sammansatt av portugisiskans futebol de salão och spanskans fútbol sala som betyder ungefär ”fotboll i ett rum”.

 

Futsal spelas på en mindre spelyta och med färre utespelare än traditionell fotboll. Man använder en boll som är lite mindre, en så kallad 4:a, som dessutom har en dämpad studs för att främja tekniskt spel. Matchtiden är 2×20 minuter effektiv tid, och spelas på en plan med storleken 18–25 meter bred och 38–42 meter lång med fem spelare i varje lag. Futsal spelas i Sverige ännu på amatörnivå och organiseras av Svenska Fotbollförbundet (SvFF). Sedan 2006 har Sverige spelat futsal enligt FIFA:s regelverk. Futsal är den enda varianten av inomhusfotboll som organiseras och har officiell status genom SvFF.

Futsal är idag en av Sveriges snabbaste växande sporter och är redan, sett till antalet licensierade futsalspelare, den största av hallidrotten i världen.

 

 

Hur spelas futsal?

Till skillnad från fotboll har spelarna i Futsal flera roller beroende på om man har bollen inom laget eller ej. De vanligaste formationerna är 1-2-1 och 2-2 i både anfall och försvar. I försvar anpassar man sig till motståndarnas anfallsformation eller sätter hög press för att så tidigt som möjligt ta tillbaka bollen, vilket ger ett intensivt och tempostrakt spel. Rörligheten är stor och det finns inte fasta positioner på samma sätt som i fotboll.

 

Även rollerna skiljer sig lite från traditionell fotboll på stor plan.
Målvakten har såklart till uppgift att se till att motståndarna inte gör mål och är den enda spelaren som får ta bollen med händerna. Målvakten får inte ta upp bollen med händerna om en medspelare passat tillbaka bollen och får bara delta i spelet på egen planhalva en gång per eget anfall.

 

En kantspelare kallas för vinge och en joker är en spelare som byter med målvakten i avsikt att skapa ett numerärt överläge i anfallsspel.

 

En joker kringgår regeln om antalet bollkontakter som en målvakt får göra men får inte ta med händerna.

 

En pivot kan även benämnas target. En offensiv spelare som har i uppgift att ta emot bollen, ofta med ryggen mot motståndarmålet, för att sedan fördela ut bollen till vingarna.

 

Libero är en gammal benämning för en ”fri spelare” som sista utpost innan målvakten i fotboll. Det finns inte riktigt någon bra svensk översättning på denna roll så även inom futsal används begreppet libero.

 

Det finns ingen gräns för hur många byten som får ske under en match.

ANNONSER

Comments

comments