toggle menu

Futsalens försäsong igång – ”Vill sätta Bajen på Europakartan”

Av Redaktionen, Publicerat för 1 månad sedan.

Efter en månads ledighet har futsalherrarna nu dragit igång igen. Siktet är inställt mot den 20 augusti då UEFA Futsal Champions League drar igång med sin Preliminary Round. Även om spelare och tränare har haft semester, så har det varit bråda dagar för sportchef Joakim Eriksson och lagledare Aylin Wallin. Redan dagen efter finalen började de jobba med att säkerställa ledarstab och trupp inför den kommande säsongen. I artikeln kan du läsa om resultatet på tränarsidan.

 

Det står nu klart att Daniel Blanco fortsätter som huvudtränare. Vid hans sida kommer Josef Rakez att ersätta Mikael Hedlund. ”Micke” behöver ta en paus från futsalen, och då ges Josef chansen att ta rollen som assisterande tränare. Zeynep Anar fortsätter som målvaktstränare. Vi har tagit ett snack med den nya tränarkonstellationen.

 

Josef Rakez (Anders Nyberg)

 

Josef Rakez, du lämnar rollen som spelare och kliver in som assisterande tränare. Hur känns det?
– Ja, det stämmer. Jag kommer fortfarande träna något pass i veckan med grabbarna, vara ”stand by” och redo för spel om det behövs. Men absolut blir det en stor förändring för mig nu när jag kliver in i ledarstaben. Jag är glad över att få den här chansen. Att bli erbjuden en assisterande tränarroll i Sveriges bästa futsallag och i en förening som Hammarby är stort.

 

– Jag har hunnit med att ta ett SM-silver och två SM-guld på de tre åren jag varit spelare i klubben. Nu är det dags att bidra på lite andra sätt också. Det kommer bli en stor utmaning för mig, men sånt gillar jag!

 

Hur ser du på säsongen som kommer?
– Ambitionen i år är såklart att försvara våra tidigare SM-guld i Svenska Futsalligan. Men vi vill även sätta Bajen på Europakartan. Jag hoppas kunna hjälpa laget att ta nästa kliv i utvecklingen och ta sig vidare i Champions League, men framför allt hoppas jag att vi ska kunna spela en mer internationell futsal.

 

– Förra säsongen gjorde vi ett bra läger i Zagreb och vi kunde mäta oss med Dinamo som är ett topplag i den tuffa kroatiska ligan. Även i Champions League tycker jag vi gör en bra insats mot Vytis utifrån de förutsättningar vi hade, när flera spelare fick stanna hemma då de var sjuka i Covid-19. Vi förlorar på detaljer mot både Dinamo Zagreb och Vytis. Lag ute i Europa lägger ner mycket tid på detaljer i spelet. Där har vi en bit kvar. Kan vi få till det, så ser jag att vi har en stor chans att även prestera utanför Sveriges gränser.

 

Blanco och Anar (Anders Nyberg)

 

Daniel Blanco, 2020/21 var en stundtals turbulent säsong som till slut landade i ett SM-guld. Berätta.
– Ja, det var en speciell säsong. Förutom att pandemin fortsatte, så fick vi känna på hur det är att vara ett mästarlag där man har ett favoritskap i varje match. Jag tycker att vi hanterade det väldigt bra och det var dessutom väldigt utvecklande för hela truppen. Resultaten var inte lika övertygande som föregående säsong, då vi var betydligt jämnare, men vi hade våra kortsiktiga och långsiktiga mål och det genererade till slut ett nytt SM-guld!

 

Andra SM-guldet på två år. Vad är nyckeln till framgångarna?
– Vi har inget hemligt vapen. Snarare högt ställda krav på respektive spelare. Där är vi väldigt tydliga. Vi är ett disciplinerat lag som alltid följer matchplanen, med spelare som alltid jobbar för varandra.

 

Ni har redan dragit igång försäsongsträningen.
– Det stämmer! Vi startade upp nu i maj, trappar sedan upp succesivt för att vara i full gång i juli. Det kommer ske några förändringar kring stab och spelare. Josef Rakez kommer ju in som assisterande vilket känns väldigt bra även om det är tråkigt att ”Micke” slutar. Vad gäller spelarna, så får ni följa oss i sociala medier för att vara uppdaterade.

 

Vad är målsättningen med årets Champions League-spel?
– CL är väldigt utvecklande och vi vill komma så bra förberedda som möjligt. Ambitionen är att vi ska ta till oss av den internationella erfarenhet vi får och försöka ta oss vidare från första kvalrundan.

 

Zeynep, du gjorde i vintras din första säsong som målvaktstränare i Hammarby och laget tog sitt andra SM-guld men inte nog med det, Tolga Ayranci blev också kallad till landslaget som förste Bajen-målvakt.
– Det kändes riktigt kul att ta hem SM guldet för andra året i rad. Alla inblandade gjorde ett grymt jobb – och vilken magisk final det bjöds på.

 

– Tolga förtjänar den landslagskallelsen då han presterat på absolut toppnivå över en längre tid, så jag är väldigt glad för hans skull. Han är lyhörd och duktig. Precis som övriga målvaktsteamet vill han hela tiden lära sig nya saker, vilket inte alltid är fallet med så rutinerade spelare.

 

 

 Följ gärna Hammarby Futsal på Instagram och Facebook!

 

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments