toggle menu

ANNONS

Genomkörare med ung upphämtning mot finska ligatrean

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

Hammarby fick en matchöppning med förskräckelse då gästerna från Esbo, grannlandets huvudstads motsvarighet till Södertälje, bokstavligen gjorde mål på allt under den första dryga kvarten. Chanser saknades inte innan paus och efter vilan kom också utdelningen, då Tesfaldet Tekie var involverad i båda målen som gav upphämtning till kryss och 2-2. Mot slutet fick en liten men ung och högljudd publik se flera debuter i A-lagssammanhang, där Elias Mohammeds insats och omedelbara framspelning till kvitteringen stack ut.

 

Långa stunder syntes det knappast att Hammarby spelade med ett nykomponerad elva, där Ludvig Svanberg bildade mittlås med Nathaniel Adjei och hade debuterande Anton Kralj till vänster om sig i backlinjen, men matchen tog en början med förskräckelse. Visst slog en trängd Saidou Alioum två minuter in sin passning rakt i gapet på Lucas Kaufmann – men Honkas mittfältsprofil, med över 150 matcher för klubben, tog emot bollen så långt ner i planen som i mittcirkeln. Likväl kunde brassen märkligt ostört spankulera fram hela vägen till ett enkelt avslutsläge, där bollen placerades vid Davor Blaževićs högra stolprot.

 

Bajen tog tag i händelserna och skapade ett sjok hörnor samt inläggslägen. Ett anfallsvapen var också Svanbergs behagliga sätt att ta fram bollen i planen, vilket efter åtta minuter gav Abdelrahman Saidi ett skottläge där halvdistansavslutet hamnade tätt utanför. Fem minuter senare fick Nahir Besara fin träff från liknande avstånd, och tvingade Rostov-lånade målvakten Maksim Rudakov – tidigare på en tvåårig sejour i HJK och således halvbekant som försäsongsmotståndare – att sträcka ut rejält. Hörnan tog Kralj hand om, och efter en variant där Alper Demirol hittade Adjei med en fin högerlyftning smet nicken just vid sidan om bortre stolpen.

 

Istället för en kvittering utökade Honka så tidigt som i 18:e minuten. En frispark från tyske Florian Krebs gick då via ett huvud i den grönvita muren, vilket gav en bollbana som ställde Blažević helt. HIF lät sig inte nedslås och det gällde i synnerhet Alioum, som fortsatte att spela vågat även högre upp i planen. En tunnel med knapp marginal nådde i 27:e Demirol och efter medstuds fick Besara till nätrassel med sitt skott, dock på fel sida om stolpen. Saidi var även han nära med ett skott precis över via försvarare, men det ville sig inte i första halvlek. Symptomatisk var situationen strax innan pausvilan. Simon Strand kapades då bryskt till höger om offensivt straffområde, men utöver att ha lämnat kortleken hemma, så stod domaren också i vägen för frisparksvarianten där Nahir rullade Saidou i tänkt skottläge.

 

 

Till andra halvlek hade Noah John och Tesfaldet Tekie ersatt Kralj och Besara. Den inleddes med en finländsk möjlighet då Jerry Voutilainens skott på andraboll strök ribban, men sedan lät reduceringen inte vänta på sig. Upprinnelsen var ett fint instick från Alioum till Strand, där Rudakov lyckades få frilägesskottet till näravslut i bröstet. På högerhörnan som följde var Adjei överlägsen i luftrummet och den ryske keepern hann bara styra upp bollen i nättaket.

 

Mitt i halvleken bytte Bajen högerflank då Strand och Saidi fick avlösning av Joel Nilsson och P19-uppflyttade HTFF:aren Elias Mohammad. Det gav utväxling omedelbums. Nilsson sökte Pavle Vagić som tagit sig ut i högerkorridoren och innermittfältaren vann närkampen mot ytterbacken, så att Mohammad kunde snappa upp motläggsbollen. Elias tog sig fram till inspelsläge och 47 sekunder in i sitt första A-lagsframträdande hittade han Tekie som sköt på ett tillslag ur halvmånen – en välplacerad boll skruvade sig upp mot bortre krysset.

 

Hammarby fortsatte att domdera. Med kvarten kvar slog Demirol en genomskärande praktpassning som Mohammad bara hade att snappa upp till höger i straffområdet. Löpningen klaffade och inspelet var det återigen rätt tanke bakom, men bollen fastnade på vägen mot tänkta adressaten Jusef Erabi. Mot slutet av matchen äntrade såväl Chima Kingsley och Isak Vural som Emil Werner, barnbarn till Matte, planen. Trion är knappt torr bakom öronen men stod för intressanta A-debutminuter, även om förändringarna nog bidrog till att laget inte fick bett i den forcering som man hade ambitioner att genomföra.

 

Det blev ändå sammantaget en bra genomkörare, och stundtals sevärd tillställning som de runt 700 på plats bjöds på. Och även en erfaren speaker bommar ibland – här ropade mannen som angav publiksiffran mot Klaksvik i Intertotocupen på ett ödsligt Råsunda till 17 000, på såväl engelska som svenska, ut ett tal med en extra begynnelseetta. Stämningen var likväl god bland de unga åskådarna kring klackkurvan, som fick surra med några av sina förebilder efteråt. Nu ser vi fram emot en sedan länge utsåld allsvensk hemmapremiär mot Degerfors nästa helg.

 

 

 

Foto: Jay Foster

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS