Gibson om segern och resan: ”Det här stärker oss som klubb”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 månader sedan.

Ellen Gibson är inne på sin femtonde säsong i moderklubben Hammarby IF, och hon inledde den med en 1-0-seger i Helsingfors. 21-åringen som fick vikariera som mittback trivs såklart med det, men också med hela Bajenkryssningen. – Det är en riktigt skön start på året, en jättebra grej som vi absolut borde göra om, säger hon.

 

Hur var det här att spela? Ganska speciella förutsättningar.
– Vi brydde oss inte så mycket om vad de gjorde, med bytena eller så, utan vi hade ju vår matchplan och försökte följa den och fokuserade mest på oss själva i den här matchen. På att genomföra matchen på ett bra sätt. Det är tidigt på säsongen, vi har haft fyra fotbollspass sedan i måndags, man behöver komma in i tempot igen och hitta tillbaka till att lära känna varandra på planen igen. Och det tycker jag att vi gjorde bra.

 

Har du varit med om att spela match på femte träningsdagen?
– Nej, haha, aldrig! Men det är kul också. Eftersom det inte gäller något blir det ju som en träning, som ett väldigt bra träningspass, eftersom det är matcher vi ska spela och vinna sedan. Det blir ett tillfälle att testa nya positioner.

 

Ja, hur var det att spela mittback?
– Det har jag inte gjort på ett tag! Några minuter under förra försäsongen, men annars var det tre-fyra år sedan senast. Har man gjort det en gång så vet man ungefär, men jag kände mig heller inte orolig; ”Cattis” på ena sidan och Sejde på andra sidan…

 

– Skillnaden är väl att man inte får tappa bollen, för då är det i princip mål. Men vi kommunicerade bra på planen i dag, det underlättade, när Olga och ”Asta” dessutom spelade innermitt, min vanliga position. Fast det är en styrka, att klara olika positioner. Man får också en annan förståelse för hur det är att spela på andra positioner – vad som är lätt och vad som är svårt, och vad man vill se från de runt omkring en på planen.

 

Fick du det maktruset som man föreställer sig, med överblicken?
– Ja, man ser ju bra… Man får orientera sig mer på innermittfältet, nu hade jag det mesta framför mig och behövde bara tänka höger och vänster. Men styrningsmässigt är det inte så stor skillnad egentligen. Jag styr alltid den jag har närmast framför, och så är det ju på mittfältet också. Det var kul! Framför allt att spela match överhuvudtaget.

 

Tränarna var inne på att vi ligger långt framme. Känner du igen dig i det?
– Absolut. Speciellt med tanke på att många av de som spelade i dag även var med förra året. Vi har ju behållit en väldigt bra stomme, och dessutom fått tillbaka Emma Jansson. Hon är ett bra nyförvärv framåt, känner många av oss, och är bekväm i gruppen – det underlättar för att börja prestera direkt. Jag tycker absolut att vi överträffade oss själva i en sån här match, eftersom det inte finns så mycket förväntningar på vår prestation.

 

– Men som Cylvén sa, så fortsätter vi som vi avslutade hösten, och det är skönt att vi redan klickar så bra. Vi får hoppas att det håller i sig, när vi möter lite tuffare motstånd, som Eskilstuna och Djurgården i cupen. De möter vi ju också i serien sedan.

 

Vad säger du om HJK?
– Jag visste inte så mycket om dem, och jag tycker att de var duktiga, på att hålla bollen och vända spelet. Men vår höga press bet ganska bra på dem ett par gånger, och även om det bara blev en 1-0-seger för oss hade vi ju många fler chanser att göra mål. Så man var aldrig orolig över att vi skulle tappa det, utan det kändes mer som att ”nu kommer vi snart att få in den”, med alla hörnor och lägen. Målet låg i luften ett bra tag, så det var ju skönt att få dit den, i sista minuten. Det viktigaste är i och för sig att vi kommer till chanserna, så får vi bli bättre på att sätta dit dem, men det kommer. Ju närmre serien kommer, desto säkrare blir vi i de lägena.

 

– Det är en bra känsla att jobba vidare på, absolut. Vi förtjänade verkligen att vinna utifrån det vi presterade i dag, även om det finns detaljer som vi kan förbättra. Jag hoppas att vi får tillbaka de som är lite småskadade i träning, det är sin sak att spela 70 minuter, men det är de sista 20 som är jobbigast… så det är bra att ha fler avbytare. Då lär vi också kunna spela en hel match lika bra. Cup ska bli roligt, tävlingsmatcher på försäsongen, och matchen mot Djurgården lär bli het. Men det behöver jag ju inte förklara här…

 

Och hur är känslan, mitt på öppet hav, efter två sköna segrar?
– Jag tycker att det här har varit jättetrevligt! Det är en jättebra grej som vi absolut borde göra om. Det är en riktigt bra start på året, och kul att så många supportrar är med, nästa år skulle det nog vara ännu fler. Och jag hoppas att de supportrar som är med tycker det är kul att vara nära oss och umgås med oss. Vi tycker det är roligt att hänga med dem. Det är också bra att träffa de man jobbar med, och att skapa en närmare relation. Det stärker oss som klubb och är bara positivt. Vad tycker du?

 

Det har varit skitkul.
– Och vi är verkligen mitt ute i absolut ingenstans nu. Men det är skönt också. Är man här så är man här. Är man på hemmaplan så ska folk iväg och stannar inte lika länge. Vi är på den här båten nu, och det blir lite mer avslappnat.

 

Foto: Peter Jonsson

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

hif_bejendealen-small