toggle menu

ANNONS

Glädjande baljor och geist i nytt motigt bortakryss med tio man

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 veckor sedan.

Om det blev en någotsånär normal match för Hammarby, efter tvåtimmarspärsen på Gamla Ullevi senast? Nej, det kan man inte påstå. En trög inledning på första halvlek följdes av en fin slutkvart, med sagobalja signerad Markus Karlsson, men också med ett varken självklart eller felaktigt rött kort. Degerfors vände sedan på sex minuter, men pausinbytte Montader Madjeds 2-2 och ett spel som hölls väl uppe med tio man blev ljusglimtar att ta med sig, då domslutsmarginalerna fortsatte att gå emot Bajen i de andra 45.

 

 

Medan startande Abdelrahman Boudah var tillbaka på Stora Valla, så ställdes Bajens målvaktstränare Mille Olsson mot sonen Jonas, där uppgiften utgjordes av karriärens andra allsvenska match. Mest noterbart var emellertid förstås att 19-årige Markus Karlsson – efter 13 år i klubbens pojklag, en säsong i Ettan Norra och tävlingsdebuten i Svenska Cupen fick göra allsvensk debut som startspelare och högerback. Detta då Nathaniel Adjei som, efter Edvin Kurtulus utvisning i Göteborg, fick kliva in i mittlåset nu fick göra detsamma i och med avstängningen.

 

De över 1200 grönvita som tagit sig till Värmland såg till att Nahir Besaras avspark ackompanjerades med ett ”forza Bajen, in med bollen”. Det hade de i ärlighetens namn inte mycket för. Den första halvtimmen var nästintill kliniskt fri från händelser att skriva hem om, och det intressantaste blev istället att följa hur Karlsson hanterade en kant med de båda nordamerikanska en mot en-specialisterna Joe Gyau och Diego Campos – hyggligt men svettigt.

 

Med kvarten kvar till vilan gjordes Adi Nalić ner halvmetern utanför straffområdet, och även om Besaras hårda och låga försök fastnade i muren, så gav situationen någon typ av injektion för högre bolltempo i anfallsspelet mot målet och bortaföljet. Tre minuter senare kom matchens första saftiga chans då ett längre anfall drogs upp, från Karlssons nedtagning och skarvning ut till Joel Nilsson i deras högerkorridor till ett fint inlägg, som Besara nickskarvade vidare till vänster i straffområdet. Där fanns Boudah, som nöp till – men Olsson kom ut snabbt och lyckades få en touch på bollen som därmed gick över via ribban. Två minuter därefter brytpassade en ofta välplacerad Loret Sadiku högt upp till höger, och via ytterligare en passning på ett tillslag satte Nilsson bollen kort till Besara, som såg Nalićs smarta löpning från centralt läge till högersidan. Snäv vinkel till trots var läget vasst, men farten i skottet uteblev.

 

Matchbilden skulle ändå resultera i ett ledningsmål. Med fyra minuter till paus slog Nilsson ett hårt inspel som Besara sköt hårt men täckt på. De rödvita fick inte undan bollen som Tesfaldet Tekie höll kvar i boxen till höger – inte bättre än att Karlsson kunde ta emot, skottfinta ner Elyas Bouzaiene och behärskat lyfta in bollen i bortre krysset. Eufori uppstod förstås framför grönvita läktare, där var och en lär bära med sig skeendet länge.

 

Men just den lyckan skulle bli kortvarig. I ett skede där Bajen hade full kontroll på matchen och dessutom utdelning i form av 0-1, så dröjde det 53 sekunder efter avsparken, till det att Campos bröt Adjeis passning och störtade mot mål. Shaquille Pinas fanns med i situationen då Adjei rev i costaricanen, och det var först när han nådde fram för att bistå och Campos fått avsluta – om än obalanserat och över – som yttern stöp tvärt och rullade lite väl många varv i hopp om straff. Utdelningen skulle bli nästintill lika god ur rödvit synvinkel; rött kort. Frisparken reddes ut och pausvisslan ljöd.

 

 

Till andra halvlek ersattes Boudah av Montader Madjed, som skulle bidra starkt till att Hammarby fick med sig åtminstone något, och till att de grönvita trots att Degerfors snart skulle vända likväl var närmre en trepoängare. Inledningen på andra halvlek var inte bara jämn, utan med ett litet övertag för decimerade Bajen.

 

Men kallduscharna skulle alltså komma, tämligen slag i slag. Kvitteringen var särskilt svårsmält, då Seid Korač tilläts satsa med bollträff men två sträckta ben mot Madjed, utan åtgärd. Degerfors ställde om snabbt och Campos fann från vänster in till Dijan Vukojevic, som från nära håll tryckte dit 1-1. Sex minuter senare kom 2-1 efter ett längre hemmaanfall, där Gyau överlappade och fick bollen av Campos. Inlägget nådde till bortre ytan där den nickades åter in i målområdet, och försvararna hann inte fånga upp Rasmus Örqvist som stötte dit ledningsmålet.

 

Än brantare kunde uppförsbacken blivit två minuter senare. En sedvanligt löpvillig Simon Strand hade ordnat frispark och varning efter en räd inåt från sin vänsterkant, men DIF redde ut Besaras lyftning och slog en löpboll åt Vukojevics håll. Anfallaren kom en mot en, mot just Strand, som fick honom något ur vinkel men inte kunde hindra ett rejält skottläge. Avslutet var också bra, men Dovins räddning där han sträckte ut och höll laget kvar i matchen vassare.

 

Två minuter därpå kom August Mikkelsen och Jusef Erabi in i spel, vilket innebar att Madjed klev över till högersidan. Det blev ett lyckat drag – 57 sekunder efter kantbytet var 2-2-bollen förpassad i Olssons bortre kryss, sedan Tekie stuckit in den och Madjed haft ett flyt som aktionen förtjänade med en riktningsförändring via back. Erabi maxlöpte och kastade sig över bollen som skulle läggas upp för avspark, men det var inte bara den gesten som gav känslan att Hammarby framgent i högre grad gick för ett avgörande.

 

För med knappa kvarten kvar fick Mikkelsen fint igenom ett högerinspel mot Erabi, som tydligt slets i tröjan Gustav Granath, till synes med god sikt för huvuddomaren som likväl friade – där hade det varit trevligt med marginaler på rätt sida. Mot slutet kroknade Hammarby och Degerfors fick till en skaplig forcering – och ett i ärlighetens namn hundraprocentigt läge att gå segrande ur den händelserika drabbningen. Det var i 88:e minuten som Dovin inte kunde styra returen rätt då Sebastian Ohlsson fick på en häxpipa från 20-talet meter, och inbytte Fortune Bassey var först på returen, men fick för mycket kraft i avslutet som han i princip bara hade kunnat peta över målvakten. Bollen smet över och superläget sitter såklart kvar på näthinnan, men var också det enda riktigt giftiga som värmlänningarna fick fram efter sin islossning till vändning.

 

 

I nästa omgång, redan nu på måndag klockan 19.00, tar sig Bajen an Värnamo på hemmaplan – över 20 000 har biljett och på denna länk finns fler.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS