ANNONS

Glädjebägare med smolk efter grässegern

Av Mattias Jansson, Publicerat för 8 månader sedan.

Falkenberg öppnade frenetiskt men Darijan Bojanic avgjorde i första halvlek, med mål både i dess början och slut. FFF sålde sig dock dyrt – och segern kostade därefter. Alexander Kačaniklićs självförvållade känning och tvåmålsskyttens tredje gula kort åsido, så dundrade den inte alltför polerade centertanken Kirill Pogrebnyak in i Richard Magyars okben. Veckan lär delvis ägnas åt att pussla inför utflykten till Norrköping.

 

Det hade varit en stekhet sensommardag i Halland, och ännu vid avspark 19.00 var det 26 grader i luften. På det rätt så sträva naturgräset var de kvalplacerade gulvitas matchplan tydlig – pressa hysteriskt och stressa i Hammarbys uppspelsfas. På så vis fick Falkenberg också fram två nästan helt klara målchanser, med bara minuten på matchuret. Först drällde Darijan Bojanic med bollen, innan han reparerade med ett tillräckligt hemjobb för att göra Nsima Peters avslut till en fösare för Johan Wiland att plocka upp. Åtta sekunder efter hans utkast missade Jeppe Andersen i en mottagning, i helt fel yta. Som tur var tog John Björkengren ett lika felaktigt och väl osjälviskt passningsbeslut.

 

Med facit i hand avgjordes matchen redan då, efter 60-talet sekunder. Bajen går knappast ifrån en match utan att göra minst ett par mål för närvarande, inte ens på gräs. Det fick Falkenberg erfara, och första baljan kom efter elva minuter. Alexander Kačaniklić hittade in från sin högerkant och inspelet hjälptes till Bojanic via ett hemmaben. Direktavslutet var det tryck i, men Darijan och bollen fick hjälp också in i nätmaskorna, då skottet gick rakt igenom Hampus Nilsson.

 

Med underläget för desperata FFF uppstod förstås också omställningslägen, då Bajen väl var noggrannare i spelet förbi förstapressen. Muamer Tanković for fram och Aron Jóhannsson släppte vidare till Kačaniklić i 13:e men skottet blev en halvträff. Bojanics vänsterhörna i 25:e hamnade åter i förstaytan, där Simon Sandberg fick på en volley och Nilsson vänligt nog skickade returen rakt i gapet på ”Mujo”, som dock inte hann rikta nästa volleyavslut under ribban. Med tio minuter till paus var Dennis Widgrens inlägg nära att resultera, då ”Alex” fångade upp det till höger och fann Muamer i boxen; nicken smet just utanför.

 

Även slutminuterna blev händelserika. Johan Wiland kom ut starkt på en lyftning och fick frispark med sig då en hemmaspelare kom in sent i duellen. Bajensupportrarna just bakom höll andan då nyss comebackande Wiland blev liggande, men som tur var handlade det om övergående smärtor i höfttrakten och ingen axelpryl. Strax därpå var det HIF-pressen som höll på att resultera i oreda – Nikola Djurdjić var i vanlig ordning obekväm och störde så att Aron och Alexander bjöds på en möjlighet. Där avslutade Kačaniklić så olyckligt att han tvingades utgå med en känning i högra baksidan, till förmån för Imad Khalili. På tilläggstid utökades också ledningen. Bojanics frisparkslyftning från vänster var möjligen inte primärt ämnad att gå direkt i nät, men det var knappast någon tillfällighet att studsen i gräset förde bollen upp i Nilssons bortre kryss, då Jóhannsson inte nådde den för att nicka.

 

Hemmamålvakten fick ju efter paus, och efter två tveksamma ingripanden, den föga avundsvärda uppgiften att ställa sig just framför 582 lika ystra som skadeglada tillresta. Dock hände inte mycket i FFF-straffområdet heller i denna halvleks öppning. Peter gavs ännu en möjlighet fem minuter in och tvingade Wiland att sträcka ut, återigen efter framgångsrik press. Men sedan handlade det mest om Hammarby. John Chibuike var i en kreativ klass för sig hos hemmalaget, men sällan släppt ur Jeppe Andersens och Bojanics åsyn i ytan framför backlinjen. Istället var frågan mest hur stor segern skulle bli.

 

Och paussiffrorna skulle stå sig. Kring 55 minuter in var Johánnsson involverad i tre situationer på kort tid – först tyckte han sig ha blivit nedgjord i boxen, sedan kom han två mot två där passningen ämnad för Tanković fastnade på en häl, och när nyförvärvet väl lyckades friställa ”Mujo” helt kom en sannolikt felaktig offsideflagga upp. Även 58 blev en grönvit olycksminut – Nilsson revanscherade sig något genom ett starkt ingripande då Sandberg matade inlägg, och när Bojanic ville vinna bollen åter högt upp blev satsningen väl tuff, och enligt domarens bedömning värd gult kort trots att den inte träffade motståndaren. Tvåmålsskytten missar därmed nästa match.

 

Än värre skulle det utveckla sig fem minuter därpå. Falkenberg bytte in Kirill Pogrebnyak, landslagsprofilen Pavels lillebror, som ännu inte hittat allsvenska nätmaskor. Med det och tabelläget i åtanke är det inte svårt att förstå desperationen och de hundraprocentiga satsningarna, men då ryssen efter en minut på planen skallade Richard Magyar på okbenet… så blev det bara fel. Lätt att känna med anfallaren, som oroat såg på när Mikael Klots Rubin bad Bajen-mittbacken följa hans finger med blicken och konstaterade att det behövde bytas. Lite svårare då att sympatisera med Pogrebnyak, när ersättande Mats Solheim hann befinna sig på plats i mittlåset i halvannan minut innan det var norrmannens tur att smaka på en illa tajmad satsning. Den tog som tur var inte lika illa.

 

Med kvarten kvar kom nästa missriktade uttryck för gulvit poänghunger. Darijan spelade sig elegant ur ett trångmål nere vid egen hörnflagga, och fick en tryckare mot revbenen av Tobias Englund, som dessutom skickade matchhjälten mot en oskön landning på det hårda svarta underlag som täckt över löparbanorna som fanns på arenans IP-tid. Tim Söderström stod redo för byte, men Bojanic var på så gott spelhumör att smärtan var en bisak. Avslutningsvis kan vi konstatera att Johánnsson bör ha några mål i sig när det väl lossnar – återigen hundradelen ifrån efter ett vackert anfall på ett tillslag, med fem minuter kvar. Djurdjić var även han nära med en nick, serverad av Khalili, och Andersen höll på att placera dit 3-0. Trean uteblev, men Bajen har alltså annat att fundera desto mer över i veckan.

 

 

Klicka här för att boka resan med Bajen Fans till Norrköping på söndag!

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS