toggle menu

Häcken numret större – men marginalerna var små

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Hammarby hade tagit in tio poäng på Häcken, på de fem senaste damallsvenska omgångarna, och hade slagläge inför kvällens vårsäsongsavslutande hemmaretur. Men tre situationer kring pausvilan skulle avgjorde i gästernas favör – missad straff i 43:e efter en bra grönvit första halvlek, samt 0-1 i 51:a och 0-2 i 53:e i inledningen av den betydligt svagare andra matchhälften. Bajen fick, som i fjol, dit en för sen reducering.

 

Beträffande startelvan, i vad som alltså kom att bli en sexpoängsmatch, kunde Madelen Janogy inte komma till spel efter att ha tvingats kliva av mot IFK Kalmar senast – och det visade sig också vara något för tidigt för en Hanna Folkesson-comeback. Fanny Hjelm spelade därmed bredvid Ellen Gibson på innermittfältet medan Matilda Vinberg och Vilde Hasund fick tydligare offensiva roller på planen. En första halvchans framåt fick vi se redan efter 25 sekunder, men Jennifer Falk ställde då till det för sig helt på egen hand. EM-målvakten missbedömde en rensning från Adelina Engman… men hann upp bollen ett par meter innan mållinjen.

 

Alice Carlsson och Courtney Nevin reparerade egna bolltapp med väldigt direkta återerövringar, och Häckens enda målmöjlighet var länge Johanna Kaneryds skott från höger där riktningen var bra men trycket inte bättre än att Anna Tamminen kunde limma bollen. Hammarby fick fram desto mer. Kvarten in slog Gibson en hög boll som svepte från vänster till straffområdets högra, bortre yta där Emilia Larsson dök upp men inte kom över bollen ordentligt vid nickavslutet. Larssons nästa chans var desto klarare. Hasund såg att Emilia påbörjat en löpning före mittlinjen och yttern rann igenom fullständigt. Kanske hann hon tänka för mycket, för Falk såg intentionen att skjuta mellan benen och stängde till den luckan.

 

Halvlekens bästa bortachanser bjöd Bajen på, när man gjorde det alltför svårt och smånätt för sig i speluppbyggnaden. Häcken roffade med 27 minuter på uret åt sig bollen och vann också ett intressant frisparksläge där Anna Csiki stegade fram. Ungerskans lyftning boxades av en trängd Tamminen, men inte längre än att Lotta Ökvist kunde nypa till från nära håll. Den tidigare HIF-kantspelaren bombade dock skottet utanför. Och fem minuter senare slog Courtney Nevin en för snäv volley-hemåtpass där Kaneryd hann före utrusande Tamminen, som dock räddade touchavslutet.

 

Efter kvällens första 45 skulle dock det uteblivna ledningsmålet för Hammarby fastna på näthinnan. En stund efter en halvchans, där Gibson sånär hittade centralt löpande kompanjonen Hjelm med en tidig lyftning in bakom Häckens mittförsvar, så ordnade Larsson straff. Här var Hasund påpasslig med bollvinst och framspelning, men Ökvist desto olyckligare då hon ett par decimeter innanför linjen kapade Emilia. Emma Jansson fick fortsatt förtroende från elva meter – men Falk läste straffen och räddade.

 

Peter Jonsson

 

Olyckan kom långt ifrån ensam – inledningen av andra halvlek var mardrömslik. 0-1 hade varit ett faktum redan två minuter in, då Ökvist friställde Stine Larsen från sin vänsterkant, men Tamminen kom ut snabbt och kvitterade i kolumnen för frilägesräddningar. Förgäves i slutändan. För efter ett Häcken-inkast från andra kanten skulle Gibson rensa, men istället fick hon på kvällens högsta ballongboll. Den här boxningen fick Tamminen bättre träff på – men i halvmånen kunde Marika Lundin måtta alldeles ostört. Pausinhopparen fick på ett drömavslut, rakt upp i Annas högra kryss. 0-2 var sedan ett faktum mindre än halvminuten efter avsparken. Hanna Wijks högerinlägg nickades vidare av Pauline Hammarlund, och i bortre ytan hann Andrine Hegerberg – även hon inbytt i halvtid – peta in bollen innan kollisionen med Tamminen.

 

Små marginaler, naturligtvis. 1-0 hade speglat första halvlek väl men två käftsmällar slag i slag blev en för mycket. Och sammantaget får man säga att prestationen i andra halvlek inte ska ge poäng när man möter ett så pass bra lag som Häcken. Bajen var lite räddare om fötterna, lite osynkade i både offensiv och defensiv, och vägde bra mycket lättare. Någon reduceringsjakt var det aldrig riktigt tal om.

 

De ansatser Hammarby ändå fick till stod 16-åriga Smilla Holmberg och debuterande Kyra Cooney-Cross för, med runt kvarten kvar av ordinarie tid. Holmberg spelade in till Larsson från sin högerflank och inspelet som for vidare mot straffområdets bortre hörn fiskade Vinberg upp bakom sig. Skottläget blev dock bättre än bollträffen. Rejäl fart på avslutet fick istället Cooney-Cross, då hon såg möjligheten att avancera centralt i planen, och att nypa till. Men då gick bollen istället halvannan meter till höger om målburen.

 

De 1464 på plats, eller 1450 om man räknar grönvita sympatisörer, matade på från läktarna. Och även om HIF verkligen inte fick till någon forcering, så kan man i det lilla ta med sig att det jobbades hela vägen in. Falk fick en ”Linnér-känning” såväl i slutet av första som i slutet av andra halvlek och tilläggstiden blev därmed väl tilltagen. I minut 96 noterades så Elsa Karlsson, inbytt och upptäckande på olika positioner bakåt efterhand, för en framspelningspoäng. Det långa uppspelet ända från mittlåsplats fångades upp av Vinberg, som rann ifrån bortaförsvararna och tryckte dit 1-2 via Falks hand.

 

Precis som i fjol, då Nina Jakobsson gjorde 1-2 på stopptid, kom reduceringsmålet för sent. Sett till andra halvlek hade en upphämtning varit lika osannolik som herrlagets borta mot Elfsborg förra året, men den var inom räckhåll då någon minut alltså fanns kvar. Men fler lägen var Bajen aldrig nära att få fram – och sviten fick, precis som vårsäsongen, ett tvärt och surt slut. Samtidigt är Häcken ”bara” fyra poäng före över EM och med lite distans blir det tydligt att alla möjligheter finns att ta ny sats för en höstklättring.

 

 

Hammarby inleder på Tunavallen i Eskilstuna den 14 augusti – köp biljett till bortasektionen på den här länken! Därefter är det som bekant derbydags på Tele2 Arena. Köp biljett till Hammarby-Djurgården den 21 augusti på den här länken!

 

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS