toggle menu

Hammarby agerar långsiktigt för att minska fylla på våra matcher

Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 6 år sedan.

Som vi informerat i höstas har Hammarby, tillsammans med de andra Stockholmsklubbarna och STAD-projektet (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem), under förra året inlett ett arbete för att kartlägga alkoholnivån på våra hemmamatcher.

 

Utifrån den blåsstudie som gjordes förra säsongen kan vi se att det är relativt många av våra besökare som är kraftigt berusade (> 1 promille). Detta föranleder oss nu att tillsammans med STAD, IQ, AIK och Djurgården initiera satsningen Fotboll utan Fylla. Fotboll utan Fylla syftar till att skapa en ännu bättre miljö på våra matcher genom att jobba med frågor som berör alkoholens roll före, under och efter match. 

 

Utgångspunkten för projektet är alltså den blåsstudie som STAD genomfört bland 3287 besökare på Tele2 Arena och Friends Arena i samband med att Hammarby, AIK och Djurgården spelat allsvenska matcher under fotbollssäsongen 2015.  Hälften av alla testade personer hade druckit alkohol och tio procent av samtliga testade hade över en promille. I blåsstudien, som är en av de största som någonsin genomförts bland fotbollsbesökare, framkommer även att den genomsnittliga promillehalten bland de besökare som druckit alkohol var 0,63. Blåsstudien har genomförts i samband med åtta olika matcher på Tele2 Arena och Friends Arena. Vid varje tillfälle har promillenivån mäts bland besökare på sex olika områden på respektive arena, inklusive hemmaklack, bortaklack och familjeläktare. 

 

– Att det konsumeras alkohol i samband med allsvenska fotbollsmatcher är ingen hemlighet. Men nu vet vi för första gången hur det verkligen ser ut. Resultatet från vår blåsstudie ger oss en väldigt bra plattform att utgå ifrån i det fortsatta arbetet inom ramen för Fotboll utan Fylla. Att få ner antalet kraftigt berusade på matcherna är en naturlig del i det långsiktiga arbete vi bedriver för att få en så bra miljö som möjligt för alla som går på matcherna. Det är såklart i sin ordning att dricka alkohol i samband med match, men det finns ingen anledning att vara så pass kraftigt berusad som en del av våra besökare på matcherna är, säger Hammarby Fotbolls VD Henrik Kindlund.

 

Fotboll utan Fylla kommer inledningsvis att pågå i tre år och fokus kommer att vara att minska andelen kraftigt berusade på våra matcher.

 

Tillsammans är vi Hammarby.

ANNONSER

Comments

comments