toggle menu

Hammarby föll tungt mot Alingsås inför 50

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Publiken var tillbaka på Hammarby IP till dagens hemmaretur mot Alingsås FC – åtminstone fick 50 grönvita supportrar kliva genom vändkorsen. De fick se en halvdan första halvlek och en bitvis skaplig andra, men Bajen förlorade båda akterna med uddamålet, och således matchen med 1-3. Ställt utom allt tvivel är att slutsiffrorna skrivits annorlunda, om inte Carol Rodrigues 2-1-mål strax efter Emma Janssons kvittering dömts bort. – Absolut en missräkning, konstaterar huvudtränare Pablo Piñones-Arce.

 

Dagens enda egentliga glädjeämne föregick rentav avsparken. 50 grönvita lät som 50 grönvita gör, när Kenta-sången äntligen fick rama in inmarschen även på läktarplats. Och när Emma Jansson pressade åt sig ett vunnet inkast med minuten spelad, på offensiv planhalva och just vid huvudläktaren, var det till ljudlig belåtenhet bland publiken.

 

Men sedan började eländet. Med 13 minuter på uret blev Petronella Ekroth sittande utanför eget straffområde – hon tvingades utgå och Hanna Lundkvist äntrade planen till höger medan Bajen fick möblera om i centrallinjen. Och i 27:e minuten tog dessutom Alingås ledningen, efter att ha fått frispark med sig i farligt läge. Ina Söderlind prickade insidan av Britta Gynnings högerstolpe och på returen kunde Melissa Davin vara först, och raka in 0-1 i tom bur.

 

Mer hade eller behövde AFC inte för att gå till pausvila i ledning, men Hammarbys målchanser i halvleken var nästan lika lätträknade. Ellen Gibson och Alice Carlsson försökte förgäves få igenom avslut från nära håll efter June Pedersens högerfrisparkslyftning, Carol Rodrigues nådde högst då Pedersen skickat in en hörna och i nästa sekvens sköt Emilia Larsson en halvvolley utanför. Och den farligaste kvitteringsmöjligheten lät vänta på sig till tilläggstiden. Lundkvist ordnade frispark, och Pedersen stegade återigen fram för ansatsen. Bollen från högerläget i ytterzon nådde Hanna Folkesson vid bortre stolpen, men från bara metern gick det överrumplade nickavslutet över.

 

Peter Jonsson

 

Det var inte första gången denna sent startade säsong, som Hammarby försatt sig i ett prekärt läge inför andra halvlek. Men ofta har det ju ordnat upp sig, och så såg det också ut att bli även i dag. Redan innan Janssons 1-1-mål fem minuter in hade HIF fått fram två kvitteringsmöjligheter; först fräste ett skott från just Emma, just över ribban – och sedan nådde Carol högst i luftrummet med en nick strax utanför. Målet kom till från en andraboll, tillbakaskickad in i boxen av Pedersen, som Bajens nummer 10 kunde forcera dit från nära håll.

 

Matchbilden var exakt densamma efter 1-1 som vid 0-1-underläge – Hammarby matade på. Och sju minuter efter 1-1 låg också 2-1-bollen i Tea Olins nätmaskor. Trodde alla, inklusive bortaspelarna, som gjorde sig redo för avspark medan Carol fick se flaggan komma upp. För tredje gången den här Elitettan-säsongen dömdes alltså ett Bajen-mål efter passning i sidled bort för offside. Här överlappade Larsson sig fram till inspelet, som Carol höll sig framme och tryckte dit, ett till synes helt korrekt och dessutom väldigt logiskt mål som de grönvita hade behövt få godkänt.

 

Det går också att se det som att Bajen behövt vara vaksamma vid en sällsynt offensiv fast situation för Alingsås, bara sekunder efter det bortdömda målet. Olyckan kom alltså inte ensam. Alexandra Roholt, som bytts in inför högerhörnan, behövde bara halvannan sekund på sig för att ge AFC ledningen åter då hon väl ostört fick gå upp och nicka ur första ytan.

 

Resten av matchen ville, och lyckades, Alingsås rycka sönder. Det gjorde väldigt ont efter varje avblåsning, och betänketiden vid inkasten var väl tilltagen. Bajen bytte in såväl Emma Westin som truppens kortaste och längsta spelare, Felicia Saving respektive Raiza Santos da Silva. Värvningen från Espanyol hade inlett vistelsen på våra breddgrader med ett närmast oförskämt fint inhopp borta mot Sunnanå, men i dag fick hon desto mindre att jobba med. De många hörnorna, där Bajen kanske borde försökt sig på varianter snarare än lyftningar mot fysiskt starka AFC med vare sig Ekroth eller Raiza på planen, blev allt färre.

 

Övertydligt blev motflytet i slutskedet, två gånger om. Först prickade Saving foten på Raiza då bollen såg ut att vara på väg i nät, så att brasilianskan fick behandlas i flera minuter. Och sedan, i 93:e, nickskarvade Raiza bollen i nät efter Lundkvists svepande inlägg – då fick Hammarby återigen se offsideflaggan komma upp. Här såg domslutet rimligare ut än det tidigare. I slutsekunderna av de sex tillagda minuterna missförstod sedan Elsa Karlsson och Gynning varandra, så att Pernilla Milton kunde sätta dit 1-3. Fullständigt skitsamma naturligtvis, målskillnaden åsido. Mer frustrerande var det i så fall att Bajen inte förmådde oroa med fler forceringslyftningar i vätan, utan gjorde det onödigt svårt för sig.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

Pablo Piñones-Arce om 1-3 mot Alingsås:
– Vi har en matchbild som vi förväntar oss, där vi har mycket boll mot ett lågt motstånd och där vi skapar en del chanser. Det blir olyckligt i båda situationerna som leder till deras två första mål, vi ska vara noggrannare där och fullfölja våra uppgifter. Är det oklart så är det såklart vårt fel i tränarstaben, vi får vara tydligare.

 

– När vi sedan försöker forcera, så får vi inte det inläggsspelet som vi vill och vi får inte in tillräckligt med bollar in i box. En missräkning, absolut. Nu gäller det för oss att studsa tillbaka.

 

 

Det får Piñones-Arce, resten av ledarstaben och truppen göra mot en klubb där han har ett förflutet som anfallare. Brommapojkarna står alltså på programmet, en match som spelas på Grimsta IP kommande lördag klockan 13.00.

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments