25 oktober 2023

Hammarby IF FF: StFF ska ta ställning mot införande av VAR

Hammarby IF Fotbollförenings styrelse skickar i veckan in en motion till Stockholms Fotbollsförbund, StFF, där föreningen begär att StFF ska ta ställning mot att VAR införs i svensk elitfotboll.

– Det finns ett starkt motstånd mot införandet av VAR bland en majoritet av Sveriges medlemsägda elitfotbollföreningar, och det är hög tid att StFF tar tydlig ställning som speglar den hållningen, säger Hammarbys ordförande Mattias Fri.

VAR-frågan har under flera år engagerat Fotbollssverige, inte minst medlemmar och supportrar till de klubbar som berörs av frågan. Opinionen har varit tydlig mot ett införande av VAR, och i flera av landets största klubbar, inklusive Hammarby, har medlemmarna via respektive föreningars årsmöten röstat igenom att svensk elitfotboll inte ska införa det omdebatterade videogranskningssystemet.

– I och med att så många klubbar tagit ställning mot införandet av VAR anser vi att frågan är avgjord, men ändå finns föreställningen hos exempelvis Svenska Fotbollförbundet att den fortfarande lever. Skulle SvFF gå emot den allmänna opinionen menar vi att det skulle skada relationen mellan fotbollen och dess publik allvarligt. Därför anser vi att det är viktigt att även distriktsförbunden tar tydlig ställning. Frågan ligger för beredning hos Representantskapet, så om den tas upp för omröstning nästa år har Stockholms Fotbollsförbund, och övriga distriktsförbund, rösträtt. Därför har vi skrivit den här motionen till vårt distriktsförbund StFF, förklarar Mattias Fri.

Motionen skickas in i veckan för att tas upp på StFF:s årsmöte 2024.

Avslutningsvis vill Hammarby upplysa om att varje röstberättigad medlem i en svensk fotbollsförening som är ansluten till ett distriktsförbund har rätt att lämna in motion till sitt distriktsförbund årsmöte. Det görs genom att motionen lämnas till medlemsföreningen. Medlemsföreningen ska sedan skicka motionen till distriktsförbundet tillsammans med ett eget yttrande i frågan. Hammarby uppmanar alla engagerade medlemmar i svenska fotbollsföreningar att utnyttja den föreningsdemokratiska rättigheten, i denna fråga eller någon annan som man är engagerade i.

Här kan du ta del av motionen i dess helhet:

StFF ska ta ställning för nej till införandet av VAR i svensk elitfotboll

Införandet av assisterande videodomar-system, så kallat VAR (Video Assistant Referee), är fortfarande inte en helt avgjord fråga i svensk fotboll. Detta trots att en majoritet av Sveriges elitföreningar starkt motsätter sig detta efter demokratiskt fattade beslut vid de årliga föreningsstämmorna. Vi har idag en ordförande för Svenska Fotbollförbundet som vid upprepade tillfällen relativiserat denna föreningsmajoritet, och lyft upp införandet av VAR på agendan som om att frågan fortfarande står och väger, trots att de fotbollsföreningar som påverkas av VAR inte vill ha systemet på sina matcharrangemang.

Några punkter som talar emot införandet av VAR i svensk fotboll:

  • En majoritet av Sveriges och Stockholms elitföreningar har genom sin medlemsdemokrati sagt nej till VAR. Svensk fotboll består av sina medlemmar, utövare och publik. Om vi inför VAR slår vi in en kil mellan fotbollens gräsrötter och fotbollens styrande organ, eftersom det skulle innebära att vi uppifrån tvingade på fotbollsrörelsen något den inte vill ha.

  • Systemet är mycket dyrt att införa och kommer att ta resurser som hellre kan användas för att utveckla svenska talanger i en tid då Sverige halkar efter i den europeiska fotbollen. Dessutom kommer kostnaden även att belasta fotbollsverksamheter som redan idag kämpar med sin ekonomi.

  • Norge är en pionjär som utgör ett starkt varnande exempel. Där har man infört en budgetvariant av VAR i förhållande till de stora ligorna, men fortfarande till en stor kostnad för föreningarna. Den norska fotbollspubliken är mycket missnöjd med hur VAR har försämrat upplevelsen av norsk fotboll, och en våg av protester för att stoppa VAR rullar genom Norge.

  • Trots den mångmiljonkostnad man investerat i VAR-systemet i exempelvis Premier League är det ändå kraftigt kritiserat av både experter och fotbollspublik. Anledningarna är bland annat att systemet tar bort mycket av styrkan i de spontana känslor som fått fotbollen att bli världens största sport, samt att systemet även har stora brister i beslutsfattandet vid matchavgörande situationer – trots det stora ekonomiska och kulturella pris som man betalat för VAR.

  • Det finns en stor generell oro, och ett stort motstånd, hos den svenska fotbollspubliken att VAR ska försämra upplevelsen av att titta på svensk elitfotboll. Svensk fotbollspublik är unik i sitt engagemang och sin delaktighet i skapandet av den svenska fotbollsupplevelsen. Det är ett delikat ekosystem vi inte vill förstöra.

Med detta som bakgrund yrkar Hammarby IF Fotbollsförening därför på:

Att Stockholms Fotbollförbunds stämma tar beslut om att rösta nej till VAR i alla givna forum, samt att StFF aktivt driver frågan om att VAR inte ska införas i svensk fotboll.

Nyheter