toggle menu

ANNONS

Hammarby och Barndiabetesfonden kan äntligen börja utbilda ledare – ”Alla barn ska känna sig trygga”

Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 4 veckor sedan.

Sedan 2019 samarbetar Hammarby genom Samhällsmatchen med Barndiabetesfonden. Utöver att sprida kunskap och samla in medel till forskning är en del i initiativet att utbilda alla ledare i klubben så att samtliga drygt 3 000 barn som är aktiva i Hammarby Fotboll ska kunna känna sig trygga. Efter att pandemin bromsat initiativet kan vi nu äntligen ta nästa steg.

 

 

Från och med 2022 kommer ungdomsledarna i Hammarby Fotboll utbildas för att kunna hantera idrottande barn med typ 1-diabetes.

Typ 1-diabetes är fortfarande en obotlig och livshotande sjukdom och Hammarby har sedan 2019 samarbetat med Barndiabetesfonden för att samla in medel till forskning och sprida kunskapen i samhället kring sjukdomen.

 

Nu kan vi äntligen, efter att pandemin bromsat fysiska initiativ, ta nästa kliv och börja utbilda alla ledare i Hammarby Fotbolls stora verksamhet.

 

– Fysisk aktivitet är viktigt för alla människor för att må bra men det är extra viktigt för personer med typ 1-diabetes att röra på sig.  Att träna med typ 1-diabetes kan vara lite knepigt och man behöver veta hur man ska anpassa insulindoser och matintag för att undvika alltför stora svängningar i blodsockret under träningen. Ofta behöver man minska mängden insulin, fylla på med kolhydrater kanske både innan, under och efter träningen. Det är också viktigt att mäta blodsockret före, under och efter träningen. Ökad fysisk aktivitet kräver mera mat och mera kolhydrater. Bara att som ledare förstå att man som drabbad av typ 1-diabetes nästan alltid har med sig druvsockertabletter och/eller söt dryck. Många som tränar behöver extra vatten och den som har typ 1-diabetes behöver två flaskor, vid behov; en med vatten för törsten och en med sötad dryck för att hålla sockret uppe. Bara att ha förståelse för detta som tränare är oerhört viktigt för att den drabbade med familj ska kunna känna sig trygga, säger Åsa Soelberg, generalsekreterare för Barndiabetesfonden.

 

Nästa steg är att Barndiabetesfonden kommer att få träffa Hammarby Fotbolls ungdomsledare. Vi kommer även gemensamt ta fram utbildningsmaterial som samtliga ledare kommer att få ta del av. Allt för att alla barn ska känna sig trygga i Hammarby Fotbolls verksamhet.

 

– Det kan finnas rädsla hos barn och ungdomar att träna för man känner att inte kunskapen finns i omgivningen. Det är verkligen toppen att vi får möjlighet att komma ut och berätta mer om sjukdomen och vad den innebär att leva med typ 1-diabetes. Att få utbilda era ledare och kanske i förlängningen också spelare gör att de barn som är drabbade kan känna sig mer inkluderade, säger Åsa Soelberg.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS