Hammarby startar flickakademi till hösten

Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 3 år sedan.

Hammarby Fotboll fortsätter att utveckla fotbollsverksamheten för flickor. 2016 slogs flickfotbollen inom Hammarby Damfotboll ihop med pojkfotbollen, och i år tog även damernas A-lag och juniortjejerna klivet över. Nu är det dags för nästa stora steg – att starta upp en akademi för flickor, som på sikt ska försörja A-truppen med egna produkter.

 

Runt 280 spelare anslöt när de äldre flicklagen och A-laget följde efter de yngre, och cirka 600 unga tjejer lirar nu i klubbens lag. Under dessa 18 månader, där verksamheten mer än fördubblats, har Hammarby Fotboll arbetat hårt med att få alla flickor att känna sig välkomna. Bland annat har mixlag, som kallas Heforshelag, startats upp i flera åldersgrupper.

 

Klubben har under resans gång känt av ett stort sug bland flickor efter att spela i Bajen, och mycket tid har lagts på att starta nya flicklag. Och nu är det alltså dags för nästa stora steg i utvecklingen – att starta en akademiverksamhet för flickor. Syftet och målet är, precis som hos pojkakademin, att fostra egna spelare till seniorlaget.

 

Hammarby Fotbolls föreningschef Peter Kleve:
– Till en början startar vi upp flickakademin från 13 års ålder. Det tillkommer alltså nya lag hos F05, F04 och F03, samt ett damjuniorlag för flickor mellan 16 och 19 år som kommer att spela i Flickallsvenskan (F19-serien). Vi kommer att anställa en sportchef för akademin, som dessutom blir huvudtränare för F19-laget.

 

– Det som skiljer akademin från vår vanliga verksamhet är att vi där tillhandahåller utbildade tränare, som inte är föräldrar. För flickor mellan åtta och tolv år har vi redan kommit igång med extra träningar en gång i veckan, ledda av externa tränare via Plantskolan inom Hammarby Fotboll. Akademin kommer, precis som A-laget, att få de bästa tänkbara träningsförutsättningarna på nya Kanalplan. Ombyggnationen där beräknas vara färdig under senhösten, perfekt tidsmässigt för uppstarten av akademin.

 

 

– Olof Unogård och de andra ledarna i damlaget visar stort intresse för akademin, och det är väldigt kul. Vi kommer att ha ett nära samarbete mellan A-damerna och akademin gällande målvaktsträning, fysträning, kostrådgivning, rehab och skadeförebyggandeträning. Vi skissar även på ett faddersystem mellan A-lagsspelarna och samtliga flicklag i klubben – ännu ett spännande projekt, som vi också vill sjösätta i höst.

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments