Hammarby ur Svenska Cupen – ”Prestationen ska räcka till seger”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 vecka sedan.

Glädjeämnet är självklart – Helén Eke ersattes i 55:e minuten av Cathrine Dahlström och bytet liknade, efter duons drygt årslånga korsbandsfrånvaro, ett måljubel. Maria Poli gjorde dock det faktiska målet, som skulle bli matchens enda, i 22:a. Och det blir alltså TFF från serien under, som lär stöta på allsvenskt motstånd om gruppspelsplatsen. – I perioder är vi lite osynkade, konstaterar tränare Isak Dahlin, om sitt nykomponerade och unga lag.

 

Det låter ju som det gör efter ett utträde ur Svenska Cupen mot ett gäng från serien under, att börja med ursäkterna, men det går inte att komma ifrån att Hammarby ställde ett oprövat lag på Tyresövallens elljusdränkta konstmatta. Jonna Andersson, Alice Ruda, Helén Eke och Fanny Johansson klev in i elvan jämfört med den som besegrade Assi i helgen. I försvaret fanns också Alma Nygren, men till vänster. Lawlaw Nazeri, Ellinor Johansson, Kajtja Höyer och Merlinda Shabanaj fick välbehövliga startminuter. På topp spelade återigen Filippa Graneld, uttagen som reserv i F18-landslaget, bredvid F19-lagets Sharon Sampson.

 

Åtminstone publiken, 269 till antalet med grönvit övervikt, stördes i matchinledningen av amerikansk fotboll-träningen som pågick just intill. Om signalen där ändå bara betydde ”spring” och ”stopp”, som det föreföll, hade väl tränaren kunna klämma ur sig dessa enstaviga ord snarare än att låta som en fotbollsdomare. Lawlaw hade i väntan på inmarsch kramat ungefär hälften av Tyresös 48 000 invånare, och i 13:e minuten sånär nätat på den av dem som vaktar buren i TFF. Jennifer Bakai fick dock upp fingertoppar som styrde den fina bollträffen till hörna.

 

Även Filippa hade en tidig möjlighet, sedan Ellinor förarbetat, och Bajen styrde och ställde generellt. Men plötsligt, halvvägs till paus, rann Maria Poli igenom. Anfallaren lobbade över Jonna, men Helén hann ikapp bollen, och såg så säker ut på detta att hon klackpassade till försvarskollegor. Den assisterande domaren höll inte med, utan signalerade för att bollen varit över mållinjen. Ellinor hade bud på straff, Graneld ryckte förbi sin försvarare och sköt tätt utanför, Eke drog en volley i ribban efter Nazeris hörna… men 1-0 till hemmalaget stod sig.

 

Huvudtränare Isak Dahlin om halvleken:
– Det är olyckligt att vi får 1-0 emot oss i det läget som det kommer, för jag tycker att vi har börjat döda deras energi, börjat få dem djupare och djupare. Då är det såklart olyckligt att de får 1-0 då, och får mer energi, och kan gå till paus med den och ledningen i behåll.

 

Till andra halvlek gick Hammarby över till en 3-4-3 uppställning i kvitteringsjakten; Felicia Saving ersatte Fanny. Men fler glädjeämnen än det redan nämnda bytet då ”Cattis” gjorde matchcomeback bjöds inte den sedvanligt högljudda Bajen-publiken på. Strax efter ramsan om ökad takt klev Nygren ända fram till ett avslut tätt utanför, och i nästa våg fick Shabanaj snedträff från nära håll; i jätteläge. I en omställning i 81:a kvitterade hemmalaget i ribbträffar, och HIF mäktade inte med att få till en utjämning mot ett kompakt och vilt kämpande rödgult lag.

 

Dahlin om andra akten:
– Andra halvlek tycker jag faktiskt är riktigt bra. De slåss ju för livet upp till 75:e, sedan tycker jag att vi gör lite dumma saker så att vi tappar momentum, men vi trycker på gasen en gång till. Och… Jag tycker att vi sammantaget står för en prestation som ska räcka för att vinna matchen. Jag tycker att vi skapar tillräckligt för att vinna. Merlinda ska göra mål, Filippa ska göra mål, Eke har en i ribban i första, Filippa har en som stryker stolpen i första. Jag tycker som sagt att vi skapar tillräckligt mycket för att vinna.

 

Det var en nästintill helt ny elva?
– Ja, och det är såklart glädjande att våra unga spelare, som inte fått så mycket speltid, får 90. Jag tycker att de gör det jättebra. Jättekul att se ”Cattis” tillbaka, och att se Eke tillbaka, och att deras kroppar håller och att de börjar vara redo att konkurrera på riktigt i Elitettan också.

 

– Det är klart att det alltid är jäkligt surt att förlora matcher. Men all kredd till Tyresö, jag tycker att de gör det jättebra. Det skiljer någonstans inte jättemycket, rent krasst, och de får matchen dit de vill. Och de försvarar sig otroligt bra, de tvingar oss att göra svåra saker, även om vi i perioder gör det bra. Och i perioder är vi lite osynkade, det blir missförstånd mellan spelare som inte spelat med varandra särskilt mycket. Summa summarum tycker jag att tjejerna ska vara stolta över sin insats. Nu kan vi styra vår försäsong som vi vill nästa år, avslutar Dahlin.

 

Foto: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments