toggle menu

Hammarby värvar Berglind Björg Thorvaldsdóttir

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby har gjort klart med den isländska anfallaren Berglind Björg Thorvaldsdóttir. Den välmeriterade 29-åringen kommer senast från Le Havre i franska Division 1 Féminine och har skrivit på ett avtal över 2022.

 

 

Berglind Björg Þorvaldsdóttir, född och uppvuxen på Vestmannaeyjar (även känt som Västmannaöarna) söder om det isländska fastlandet, inledde seniorkarriären i grönvita Breidablik 2007. Mellan åren 2012-2016 varvade den lika mångsidiga som målfarliga forwarden inhemskt spel med fotboll och studier på Florida State University.

 

Efter att ha prövat lyckan i Verona, med fyra baljor på åtta framträdanden under 2017, återvände hon till Breidablik inför 2018 och fortsatte ösa in mål på nytt. Säsongen slutade med klubbens dittills 17:e ligaseger och Berglind stod själv för 19 mål på 18 omgångar, vilket innebar skytteligaseger – en bedrift hon återupprepade året efter. Champions League-säsongen 2019/2020 delade hon på förstaplatsen i skytteligan ihop med Vivianne Miedema (Arsenal) och Emueje Ogbiagbevha (Minsk) som alla stod för tio pytsar. Strax bakom fanns namn som Pernille Harder (Wolfsburg) och Ada Hegerberg (Lyon) – för att nämna några.

 

I hemlandet ligger hon i dagsläget på delad sjundeplats genom historien i antal gjorda mål i högstaligan (Úrvalsdeild kvenna) med imponerande 137 mål på 190 matcher. 

 

– Vi har känt att truppen är lite tunn och har sökt spelare med spetsegenskaper som passar in hos oss. Vi har följt Berglind i över ett år och har gjort tidigare försök att rekrytera henne. Därför känns det extra skönt att ha henne på plats. Det är en erfaren spelare med fina meriter från både klubb- och landslag. Hon har alltid gjort mycket mål vilket vi såklart hoppas att hon fortsätter med i Hammarby, säger sportchef Johan Lager.

 

 

Åren 2019 och 2020 inleddes med utlåningsavtal från januari månad till säsongsslut i PSV respektive Milan. Den sistnämnda sejouren slutade abrupt i samband med coronavirusets framfart i världen, inte minst i Italien. Efter att vänt hem på nytt och bidragit till Breidabliks artonde ligatitel blev nästa klubbadress hennes senaste hemvist, Le Havre. Klubben hade en tuff säsong som slutade med nedflyttning, men Berglind blev lagets bästa målskytt efter att ha hängt fem av lagets 14 mål. Nu väntar alltså spel i Sverige, samma land som storebrodern Gunnar Heidar Thorvaldsson vann skytteligan i 2005.  

 

– Jag har pratat en del med Pablo och fått en bra bild av hur laget vill spela samt hur klubben jobbar. Mitt mål nu är att hjälpa klubben nå så högt det bara går och kvalificera oss för Europaspel. Jag ser framemot att få komma igång med laget på allvar och är redo att köra direkt, säger Berglind. 

 

Bland landslagsmeriterna finns bland annat deltagande i EM 2017 och sommaren 2022 väntar nästa (framflyttade) Europamästerskap som går av stapeln i England – ett mästerskap landet säkrade plats till via Berglinds 1-0-mål borta mot Ungern i kvalet i december 2020. Se målet här.

 

Antal landskamper (och mål):
A: 52 (7).
U19: 25 (17).
U17: 13 (11).

 

Se hennes första HTV-intervju nedan. Varmt välkommen till Bajenland, Berglind!

 

 

 

Foton: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS