14 juni 2023

Hanna Folkesson avslutar karriären i juli

Hammarbys balansmittfältare Hanna Folkesson har beslutat sig för att lägga skorna på hyllan. 48-faldigt A-landslagsmeriterade Folkesson kritade på för det då Elitettan-hemmahörande laget den 6 december 2019 och sade att hon verkligen ser Bajen som ett damallsvenskt topplag inom tre år. När vi nu summerar “Folkes” 61 tävlingsmatcher för klubben, så är det väl bara att konstatera hur rätt hon fick, med en cuptitel som krona på verket och karriären. Än återstår fem uppgifter i serien – Folkessons sista allsvenska match blir hemmamötet med Piteå den 7 juli.

Hanna Folkesson om beslutet:

– Redan innan säsongen drog igång hade tankar på att sluta i sommar börjat förekomma, med tanke på återkommande skador som jag tidigare inte haft i karriären. Oavsett hur mycket jag har försökt att vänja mig vid tanken blev det såklart extra tufft och vemodigt när jag väl tog det slutgiltiga beslutet. Jag tror inte att någon vill sluta med det man älskar, men till slut måste man nog inse sanningen om att kroppen börjar säga ifrån.

– Jag har haft en fantastisk tid i Hammarby och fick helt klart en nytändning sent i karriären av att komma hit. Supportrarna är helt fantastiska och jag är evigt tacksam över att jag fått vara med på den här resan, som bara har börjat. Jag kunde inte önska mig en bättre klubb att avsluta karriären i!

Hammarby Fotbolls sportchef Johan Lager om Hannas tid i klubben:

– Jag klassar ”Folke” som vår bästa rekrytering under min tid som sportchef. Att vi på den tiden, med förutsättningarna som vi hade då i Elitettan, kunde locka till oss henne visade att hon vågade tro på våra idéer och planer för framtiden.

– Hanna är ett fullblodsproffs i allt hon allt gör, både på och utanför planen, som har varit ovärderlig under sin tid i klubben. Det känns fantastiskt fint att vi tillsammans fick förverkliga våra visioner och drömmar med ett cupguld innan det är dags att ta farväl till fotbollen. Hon har varit starkt bidragande till att vi i dag är ett topplag. Jag ser fram emot vad Folkesson tillför i de här fem omgångarna.

Folkesson i början av landslagskarriären, i F18-dressen (Bildbyrån)

Hanna Folkesson, bördig från Umeå, representerade Umeå Södra FF samt AIK och Umeå IK, och var som 27-åring startspelare i landslaget då en korsbandsskada satte käppar i hjulet för karriären i blågult. Efter sejourer i Rosengård och Djurgården där hon sånär tog tillbaka sin landslagsplats till VM 2019, så anslöt hon till Hammarby, och sade så här om varför:

– Utmaningen, skulle jag säga. Jag har spelat väldigt många år i Damallsvenskan och ser väl det här lite som en nystart på något sätt och en resa som är väldigt rolig att få vara med på, redan från start. Jag är här för att vi ska ta oss upp i Damallsvenskan och det redan nästa år, det är ganska tydligt.

Peter Jonsson

Så blev det – och så här såg “Folke” på fortsättningen i samband med påskriften för spel i grönvitt:

– Därefter gäller det att etablera sig och hitta ett spel som håller på allsvensk nivå, men såklart vill man ta ytterligare steg och inte bara spela för att hålla sig kvar. Jag ser på det här som något stort och det kommer bli bra, och för varje år som går så kommer det bli bättre. Så inom tre år ser jag verkligen Hammarby som ett topplag i Damallsvenskan.

Man kan inte säga annat än att Hanna Folkesson uträttade vad hon, laget och klubben föresatt sig under dessa år.

Henric Wauge

Foto överst: Bildbyrån

Nyheter

Dam