Här är förutsättningarna inför Elitettans omgång 24

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Efter att Hammarby gått en match mot Morön om andraplatsen från seriestarten, då Skellefteå-laget gick rent de första fyra omgångarna, möttes lagen till sist på planen i söndags – sedan HIF imponerat än mer. Bajens 3-0-seger var lagets nionde raka trepoängare och betydde åtta poängs försprång. I morgon lördag kan striden om den allsvenska platsen således avgöras. I artikeln redogörs för hur, och för fler vägar framåt.

 

Tabelläget inför:

 

 

 

Återstående matcher:

 

MorönBollstanäs, ÄlvsjöHammarby (omgång 24, lördag 31 oktober)
Hammarby-Morön (omgång 25, lördag 7 november)
Sandviken-Morön, Hammarby-Älvsjö (omgång 26, lördag 14 november)

 

Hammarbys bortamöte med Älvsjö börjar ju klockan 13.30, men redan 12.00 tjuvstartas denna tredje sista serieomgång. Moröns hemmamatch mot tabellnian Bollstanäs sparkas då igång uppe i Skellefteå – på Skogsvallen om vädret tillåter, annars på Norvalla IP. Den matchen kommer således att vara färdigspelad dryga kvarten in i Bajens bortamöte med Älvsjö. Och om MBK skulle tappa poäng, trots betydligt mer att spela för än nykomlingen BSK som säkrade förnyat Elitettan-kontrakt häromveckan… då är saken klar.

 

Hammarby skulle i så fall knappast kunna hålla sig ifrån smärre glädjescener i sin matchinledning, ett potentiellt fokustapp som Älvsjö säkerligen hoppas på. Och om vi får säga det själva, så är det ett knalltufft spelprogram som serienykomlingen från Söderort har att ta sig an, i sin kamp för fortsatt spel i Elitettan. Efter fyra raka förluster är, inför omgång 24, marginalen ner till tolvan Lidköping på fel sida om nedflyttningsstrecket blott en poäng och Älvsjös målskillnad är dessutom sämre. Otacksamt då, att möta Bajen såväl hemma som borta innan serien räknas ihop. Däremellan har Älvsjö en potentiell rysare i Borlänge, mot Kvarnsveden, som även de är högst indragna i bottenstriden.

 

Åter till vår del av tabellen och ett scenario vi behöver ta i beaktande, det med Morön-seger och Hammarby-poängtapp. Vid förlust för Bajen i Älvsjö är marginalen ner till tredjeplatsen ju fem poäng. I så fall behöver Morön ”bara” vinna returen på Hammarby IP och bortaslå nästjumbon Sandviken, som kan vara avsågad inför slutomgången, och hoppas på ett nytt skrällresultat för Älvsjö. HIF har ett försprång på 13 pytsar sett till målskillnaden, men delar av det kan ju vara uppätet redan efter lördagens matcher. Det är med andra ord inte alls säkert att ett avslutande kryss räcker för Bajen, förutsatt då att Morön går rent. Däremot klarar sig Hammarby om båda Älvsjö-matcherna slutar oavgjorda.

 

Utan att gå händelserna i förväg, så vore en sådan genomklappning som vi just räknat fram förvisso möjlig på papperet, men mindre trolig på planen – där det ju ska avgöras. Hammarby möter Älvsjö ännu senare i spelprogrammet än man fick ta sig an Morön, men här har de grönvita ett psykologiskt övertag efter cupmatchen på ”Kanalplan”. Matchen i Svenska Cupen, som ett Bajen med rejält roterad startelva vann komfortabelt med 2-0, spelades den 6 oktober. Bara ett par veckor sedan – med det intensiva matchandet sedan dess känns det onekligen mer som två månader.

 

På lördagen har HIF en av tre matchbollar för uppflyttning – och visst vore det lämpligt att säkra avancemanget på Älvsjö IP. Klassisk damfotbollsmark insprängd mitt i Bajenland, och på samma gång ett IP i förkortningens rätta bemärkelse, som gärna får symbolisera Elitettan en dag då Hammarby lämnar för en tillvaro med framträdanden på större scener.

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS