toggle menu

HIF gjorde cupjobbet på ”Parken”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 veckor sedan.

Hammarby säkrade denna kylslagna östgötska kväll avancemanget till gruppspel i Svenska Cupen 2022/23. Det satt relativt långt inne då IFK Norrköping, som under sitt andra år i Elitettan slåss i toppskiktet, bjöd på bra motstånd. Men ologiskt var det inte att ett Bajen som tog över alltmer gjorde drabbningens enda mål – Emma Janssons ”på rätt ställe”-avslut efter Vilde Hasunds förarbete, i 65:e. Nu blir vårvintern cupkryddad.

 

 

Vi ska inte prata oklädsamt mycket om lokomotivet Hammarby IF, men då tuggmotståndet sett till läktarinramning inte alltid varit det bästa då även derbyfesterna oftast blivit ensidigt grönvita, så var kvällens upplevelse på ”Parken” i Norrköping uppfriskande. Med pressläktaren mitt på den enda öppna, rätt så välfyllda sektionen gav inmarschsången faktiskt lite gåshud, även för den som inte är lagd åt Krunegård-hållet. När en lite övertänd hemmasupporter sedan drog igång ”en gång är ingen gång” fick han dock mothugg från Bajenklacken om att två SM-guld väl då måste räknas… Så om ”Peking” nu tar klivet upp är nog den läxan lärd till nästa gång.

 

På planen öppnade Norrköping bäst. Redan med en minut spelad höll hemmalaget på att dra nytta av ett grönvitt bolltapp mitt på egen planhalva och Sabina Ravnell spelade in till Wilma Leidhammar som skarvavslutade direkt, men sköt utanför den bortre stolprot som Anna Tamminen annars inte hunnit ner till. Nio minuter in var mittbacken Selma Cajlakovič uppe och knoppade på en vänsterhörna, rätt så tätt utanför bortre burgaveln. Och med ytterligare nio minuter spelade hann Elsa Karlsson precis emellan, då Häcken-lånade Diljá Zomers tog sig in i straffområdet från höger och fann medspelare i motsatt yta.

 

Hammarby, då? Jo, högerkanten med startdebutanterna Smilla Holmberg och Sara Eriksson tog sig alltmer ton ju längre halvleken gick och det var från Erikssons inläggsfot som lägen började uppstå. Emilia Larsson nåddes tre gånger om – utan att få till sina avslut, på gamla hemmaarenan; när riktningen var rätt saknades farten och vice versa. Just innan vilan svarade Holmberg för en bra aktion, där motläggsbollen sedan hamnade hos Kyra Cooney-Cross som gick på kraft med vristen – men sköt över och därmed blev de inledande 45 mållösa. Dock hade Bajen ätit sig in i tillställningen och också tagit över.

 

 

Tiotalet minuter in i andra halvlek, som fortgått ungefär likadant med ett övertag för de i kväll helgröna gästerna, fick Larsson en smäll mot axeln. Hammarby hade redan förberett två byten då Alice Carlsson och Matilda Vinberg dragit av sig värmningsvästarna – nu bestämde sig staben för ett kvadrupelbyte, i 60:e. Vilde Hasund och Eva Nyström kom också in och medan den finska mittbacken hjälpte till att stänga igen bakåt, så fortsatte vår norska ytter att leverera poäng. Efter fem minuter på planen tog hon sig runt till vänster, väntade ut IFK-ytterbackens försök att fläka sig för att täcka – och serverade Emma Jansson öppet mål. Hammarby Fotbolls enda nummer tio när det gäller representationslag var i gengäld på rätt plats, och baljan blev avgörande.

 

För ”Snoka” klarade inte att ringla sig tillbaka in i utslagsmatchen. Stämningen blev dämpad även på läktarplats – när Elsa Burvall kom in sent mot Tamminen hördes Bajen-keepern över hela arenan, då hon frågade domaren var det gula kortet tog vägen. Hemmalaget försökte med ett trippelbyte då kvarten återstod, men tog sig inte närmre än till ett halvläge i 87:e där Carlsson kunde täcka upp för trängda försvarskompanjoner. Hammarby kunde segersjunga ihop med de tappra tillresta – och nu bjuds vi alla på en cupkryddad försäsong kommande vårvinter.

 

 

Men mycket återstår av 2022 års damallsvenska säsong – gör som nära 1600 och säkra biljett till Hammarby-Linköping nu på måndag här!

 

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments