toggle menu

ANNONS

HTV: Martí inför AIK - "Viktigaste är att fokusera på oss själva"

Av Redaktionen, Publicerat för 2 veckor sedan.

Martí Cifuentes om senaste veckan, spelarnas form samt söndagens derby mot AIK. Se intervjun ovan eller läs den nedan.

 

 

Martí, vi har en stor match framför oss. Den vanliga frågan först – hur har träningsveckan varit?
– En bra vecka. Förstås var det i början av veckan fortfarande besviket i hela truppen efter att ha förlorat, ärligt talat. Det motsatta hade varit oroande. Och jag tror varken spelare eller stab var särskilt glada över hur matchen mot Kalmar var. Men genom veckan har vi börjat tänka på nästa uppgift vilket är vår filosofi. Vi har analyserat vad som hände i matchen mot Kalmar och det har varit en väldigt bra vecka. Jag skulle faktiskt säga att de senaste har hållit riktigt hög kvalitet, och jag ser att killarna fokuserar på att försöka genomföra en bra match, för våra supportrar men såklart också för sig själva.

 

Kalmarmatchen var din första förlust i en tävlingsmatch. Hur tycker du att laget och du själv reagerade på din första förlust?
– Det är förstås aldrig kul att förlora fotbollsmatcher. Och vi visste att den första förlusten kunde komma. I det här fallet kom den i den här matchen, men sådan är fotbollen. Du kan vinna, du kan spela oavgjort, du kan förlora. De flesta av oss skulle nog köpa ett snitt på 11-1 eller 10-1, det skulle definitivt bli en väldigt bra säsong om vi höll det snittet.

 

– Det jag snackar med spelarna om är detsamma – gör du ett misstag är det viktiga hur du reagerar på det. I det här fallet förlorade vi matchen, okej, nu är det viktiga hur vi reagerar och jag är säker på att vi kommer visa att vi är ett bra fotbollslag. Det viktigaste är att fokusera på hur vi presterar, hur vi spelar. Om vi spelar bra fotboll kommer resultaten, och det är där vårt fokus ligger, snarare än resultat som jag alltid tyckt är en konsekvens av nivån vi presterar på.

 

Fanns det lärdomar att dra från Kalmarmatchen som du kunnat föra in och jobba med?
– Många, många. Jag tycker att vi, så som matchen såg ut, inte utförde saker som vi gjort väldigt bra på samma sätt som tidigare i matchen mot Kalmar. Men en match är alltid en möjlighet att lära något av, även när man vinner, för den perfekta fotbollsmatchen existerar inte ännu. Det finns alltid småsaker eller till och med större grejer som man kan förbättra, och det är där vårt fokus ligger. Och även om vi har spelat många matcher, så är det fortfarande bara tre-fyra månader vi haft tillsammans. Jag tycker att de gjort det väldigt bra, men möjligheterna till förbättring är riktigt, riktigt stora.

 

– Det är där fokuset ligger – vi vet att matcherna mot AIK och Kalmar kommer att skilja sig åt, för det är två olika stilar, två olika spelsätt hos motståndarna. Men samtidigt vet vi att vårt fokus oftast är oss själva. Och vi måste fortsätta utveckla det här spelsättet, hur vi kan bli bättre genom att inte begå de här misstagen. De två målen mot Kalmar kommer utifrån våra misstag. Och hur vi kan skapa fler målchanser än i den senaste matchen. Hur vi kan vara mer dominanta genom att återerövra bollen högt upp i planen, under fler minuter i matchen. Och så får man acceptera att motståndaren ibland kan få ett sorts momentum och då behöver man hantera det, istället för att släppa in två mål på tre minuter, det blir naturligtvis svårt att vända på.

 

Abbe Khalili var tillbaka i truppen till Kalmarmatchen och Dennis Collander debuterade, medan “Steve” Trawally tränar på nu. Vilken är statusen på truppen, och de tre spelarna jag nämnde, kommer vi att få se dem spela?
– Till att börja med är statusen på truppen fantastisk, för den medicinska avdelningen gör ett jättebra jobb. Och att i det här skedet av säsongen bara ha en spelare borta, Jón som är långtidsskadad, det visar att vi har en hel del kvalitet i det medicinska teamet. Men också att spelarna jobbar hårt. De har individuella program som de följer varje dag, de försöker ta hand om sig själva och undvika möjliga skador. Så just nu har det gått bra och det är fantastiska nyheter att vi har spelare på Dennis Collanders, Abbe Khalilis och “Steve” Trawallys nivå med i gruppen.

 

– Dennis Collander gjorde debut, ett fåtal minuter och kanske inte på sin naturliga position, men han visade hur mycket han kan hjälpa oss – det är en fantastisk ung spelare med mycket energi och han har nu tränat på bra med laget i fyra-fem veckor nästan, så han är helt redo att hjälpa oss. Abbe Khalili är en väldigt bra fotbollsspelare och jag är så glad över att han är tillbaka. Mot Kalmar kom vi överens om att okej, beroende på hur matchen utspelar sig skulle vi kunna ge honom några minuter, men vi beslöt oss i slutändan för att inte trycka på där. Men han är helt redo, så jag förväntar mig att även han är med i truppen till helgen.

 

– Och när det gäller “Steve” så har han varit involverad i de flesta träningarna i veckan. Han ser bättre och bättre ut, och vi tänker ta det dag för dag med honom, som vi också gjort de senaste veckorna. Så vi får se i morgon vilket beslutet blir, och också hur han känner sig. Och därifrån är det ett stort tävlingsmoment – inte bara att ta sig in i startelvan utan också att komma med i truppen, så vi kommer försöka fatta beslutet som är bäst för klubben och för laget, för att försöka ta de tre poängen.

 

AIK hade en guppig start, men nu har de radat upp bra resultat. Vad skulle du säga utmärker AIK det här året?
– De har sin AIK-identitet som ett lag som är väldigt starka på fasta situationer, väldigt starka defensivt. Visst hade de sin första match mot Häcken där de släppte in fyra mål varav två på fasta, och kanske skulle man då kunna föreställa sig att de inte är lika bra försvarsmässigt som tidigare, men nu har de fem matcher i rad där de inte bara hållit nollan utan heller inte släppt till särskilt många lägen bakåt. Det säger en hel del om nivån på deras defensiv.

 

– Och så har de kvalitet där framme. De har Jordan Larsson, Nabil Bahoui, Nicolás Stefanelli, Bilal Hussein… de har bra spelare i alla lagdelar. Därför leder de nu serien, även om de ju spelat en match mer än vi. Förhoppningsvis kan vi ta tillbaka ledningen på söndag, men de är ett väldigt bra lag och vi vet att vi behöver prestera på en riktigt hög nivå om vi vill slå dem.

 

Om du jämför dem med Malmö FF som också är väldigt starka defensivt i år, var tror du att ni kan såra AIK och tränga igenom deras försvar?
– Vi har särskilt jobbat mycket den här veckan på hur vi ska försvara oss, för AIK är precis som Malmö i andra halvlek mot oss inte ett lag som stressar upp sig när de ligger lite lägre och försvarar sig under längre perioder. Och därför behöver vi veta hur vi ska kunna bryta ner ett lågt block. Det blir svårt, det är alltid svårt att vinna när de har hög individuell nivå och är välorganiserade. Då behöver man vara väldigt precis i hur man skapar målchanser.

 

– Men det lustiga är att när man tittar på all statistik, även om fotboll är mycket mer än siffror, så har vi varit det bästa laget defensivt så här långt när det gäller hur många avslut på mål och lägen i boxen vi släpper till. Vi har varit väldigt, väldigt stabila. Nu har vi ju släppt in fyra mål vilket är fler än vad Malmö släppt in så här långt, men jag är säker på att vi har kvaliteten för att skapa målchanser och då handlar det om vilka som gör färre misstag och vilka som har skärpan för att göra mål.

 

Klyschan eller talesättet lyder att ett derby lever sitt eget liv, för att det är så mycket mer än en match. Hur hanterar du den situationen och de faktorerna – allt snack inför, och stämningen och pressen under matchen?
– Det är såklart speciella matcher, det är så det är. Riktigt bra inramning vid matchen, antagligen en hel del snack under veckan också, så det är en speciell match. Alla lag och spelare vill vinna, så är det. Men vårt fokus har, från början då jag kom hit, varit att jag verkligen tycker att vi måste vara väldigt ödmjuka och respektera alla motståndarlag.

 

– Det spelar ingen roll om det är AIK, Kalmar eller Degerfors för alla de är förtjänta av vår respekt. Vi vet att lagen är olika och att matcherna skiljer sig åt, men för mig är målet tre poäng. Så det jag vill är att killarna tror på sig själva, tror på det vi gör, respektera motståndarna och förhoppningsvis vinna så kan vi ta i hand efteråt. Och om vi inte vinner kommer vi också att skaka hand. Och sedan kommer vi att blicka mot nästa match. Så för mig är det viktigaste att vi ser till oss själva och hur vi kan bli bättre. För mig är det mentaliteten som behövs för att bli ett topptopplag – att vi ser på vad som är avgörande och försöker förbättra oss dag för dag.

 

Så givet omständigheterna med två topplag, två defensivt starka lag, en fullsatt arena och rivalitet – vad tror du vi kan förvänta oss av söndagen? Vad för slags match?
– Förhoppningsvis blir det en bra fotbollsmatch, med två olika förhållningssätt till hur fotboll ska spelas. Jag är säker på att AIK med sin kvalitet offensivt kommer att försöka bygga en del kontringar. Och försöka använda sina momentum, för det är de bra på. Och kanske försöka ligga lågt när vi har stunder av bättre flyt, och invänta tillfället. Så därmed tror jag det blir extremt viktigt att vi ser till att inte släppa till de där kontringarna, att vi inte begår misstag och tappar bollen i ytor där det kan bli farligt.

 

– Men också att sätta fart på matchen och sätta press, för det har vi kvaliteten för att göra. Och återigen, med full respekt för de är ett väldigt bra lag, så ska vi tro på våra kvaliteter och våra möjligheter inte bara sett till vilka som startar matchen utan även vilka som avslutar den. Jag tror att det blir extremt viktigt.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS