toggle menu

ANNONS

HTV: Samhällsmatchen två år - "Bara början"

Av Axel Pershagen, Publicerat för 3 år sedan.

Samhällsmatchen firade förra veckan två år. Engagemanget i samhället fanns tidigare men sedan två år tillbaka har satsningen intensifierats och allt samlas nu under samma paraply.  

– Det har varit otroligt hur mycket vi har hunnit med under två år, men samtidigt vet jag att det här verkligen bara är början, säger Hammarby Fotbolls CSR-ansvarige Abel Abraham. 

 

För två år sedan lanserade Hammarby Fotboll Samhällsmatchen i syfte att ta nästa steg utanför fotbollsplanen. Alla i Söderort och på Södermalm skulle känna Hammarbys närvaro i sin vardag. Om det behövdes meningsfull fritid, inspiration i viktiga skeden i uppväxten eller livet, en knuff i rätt riktning när tillvaron inte blivit som man önskat eller hjälp ut i arbetslivet när den dörren varit svår att öppna.

Genom fotbollen, med aktiviteter för unga och äldre, besök i skolor, arbetsmässor för såväl unga som äldre, trygghetsvandringar och nära samarbete med lokala aktörer har Samhällsmatchen redan gjort skillnad. Abel Abraham är stolt över den snabba utvecklingen

– Vår utveckling har gått snabbare än jag ärligt talat initialt trodde. Precis som allt annat som man startar upp från noll, så är det en process att etablera något nytt och det är oftast en process som tar tid, men vi har alla, kontorspersonal, spelare, supportrar och partners möjliggjort för den utvecklingen att gå betydligt snabbare än vad vi trodde.

 

Hur upplever du att den första tiden har varit?
– Utmanande, men samtidigt väldigt bra. När vi började hade vi fyra, fem initiativ vi drev och nu har vi dubblat det, men framför allt växer varje initiativ så att det knakar. Från början var det bara jag, nu är vi två och en halv tjänst och har även synkat det på kontoret så att vi har draghjälp från alla delar av organisationen. Just den biten var bra från början, väldigt många i Hammarby ville delta, men nu har vi en bättre organisation.

 

– Sedan märker vi ju hur förankringen i Bajenland gått väldigt bra. Fler supportrar känner till oss, vad vi gör och jag upplever att många också känner en väldig stolthet. Det gäller också partners som vill delta och bidra. Men mest av allt handlar det ju om att vi når ut så oerhört mycket längre. Vi når så oerhört många fler människor och finns där i alla skeden av livet, från skolan och fritiden i ungdomen, till arbetslivet och vidare på ålderns höst när det är minst lika viktigt med meningsfulla aktiviteter och sociala sammanhang.

Har du några personliga minnen som etsat sig fast under de här två åren?
– Definitivt. För många för att nämna. Till och med för många riktigt betydelsefulla och stora för att kunna räkna upp alla, men några som dyker upp spontant är exempelvis vår första arbetsmässa. Där träffade vi en kille som haft det tufft av olika anledningar. En skön individ men man märkte direkt att han nog har haft sina utmaningar. Jag pratade lite med honom och han sa ”det handlar inte så mycket om att få ett jobb eller inte för mig. Det stora var att jag faktiskt tog mig hit.”

– För honom var det en seger i sig att ta sig till en mässa, att ta ett första steg mot att kunna få ett jobb. Det ger väldigt mycket perspektiv på hur svårt det kan vara och vad allt det här betyder.

– En annan person som fastnat var en som vi lärt känna via en partner som jobbar med asylsökande. När vi såg hans CV tänkte vi direkt. ”Oj, det här är en skärpt kille” och vi kände att vi måste kunna göra ytterligare lite mer för att verkligen ta till vara på honom och hans kompetens. Men han hade också utmaningar. Helt ny i ett nytt land med allt vad det innebär. På alla plan, egentligen, men inte minst språkligt. Nu har han ett stabilt jobb hos en av våra partners och det känns extremt givande att kunna följa en sådan kille hela vägen.

– Det sista jag skulle vilja nämna är en incident i samband med Klasskampen, vår fotbollsturnering för fjärdeklassare. Det var en liten olycka på planen och en kille skadade sig så illa att han var tvungen att åka in till sjukhus. Det slutade med att jag fick köra honom själv och hänga hela dagen på Södersjukhuset med honom. Vi stannade där, bara vi två, och snackade, hängde, åt lunch och glass tillsammans och så innan jag körde hem honom till Brandbergen efteråt. Det låter lite konstigt att en olycka och en skada fastnat som ett positivt minne, men vi hade en oerhört fin dag tillsammans och det är något som fastnat.

 

Hur går det, rent ekonomiskt?
– Målet med Samhällsmatchens verksamhet har från början varit att den ska finansieras av en kombination av offentliga och privata medel samt att vi ska låta allt växa i takt med att intäkterna växer. Det innebär också att Samhällsmatchen är direkt beroende av externa medel. I dagsläget sysselsätter vi 2,5 heltidstjänster inom Samhällsmatchens verksamhet tack vare de intäkter vi säkrat och därtill sysselsätter och arvoderar vi unga ledare inom spontanfotbollsverksamheten. Men vår verksamhet kommer växa och vi ser positivt på att hitta nya partnerskap in i Samhällsmatchen den kommande tiden, nu när vi har en så fin verksamhet att visa upp.

 

Var är om Samhällsmatchen om ytterligare två år?
– Vi är precis där vi är nu, men mycket mer. Vi hur vuxit ytterligare och vi gör ett ännu större avtryck i ännu fler människors liv. Riktningen behöver vi inte ändra, och egentligen inte så mycket arbetssättet heller. Men vi ska nå ännu fler och vara ännu mer aktiva. Alla i Bajenland ska känna att Samhällsmatchen och Hammarby är en given del av deras lokalsamhälle.

Samhällsmatchen har funnits i två år, även om initiativen i samhället är äldre än så. Det växer så att det knakar och avtrycken i Bajenland blir tydligare och tydligare. Samtidigt kokar allt ner till en kärnfråga. Varför gör Hammarby Fotboll det här?

– För att vi vill och vi kan och för att det finns en så enorm kraft i vår förening och klubb. Detta har vi egentligen hela tiden vetat om, men min övertygelse kring detta har bara blivit starkare under dessa två år. När man får träffa dom olika barnen och vuxna som vi möter i samband med våra initiativ, så förstår man verkligen vad vårt arbete genererar och bidrar till. Kärlek, gemenskap och respekt är våra värdeord och något som även i fortsättningen ska genomsyra oss som klubb.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS