Inför årsmötet 2019: Fia Michelsson

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

Inför torsdagens årsmöte i Hammarby IF Fotbollförening möter vi valberedningens för ny- eller omval föreslagna styrelseledamöter. Turen är kommen till Fia Michelsson, som är nominerad till omval som ordinarie ledamot med två års mandatperiod, det vill säga till årsmötet 2021.

 

Fia Michelsson fyller strax 46 år och har nyligen lämnat Söder för Sjöstan, och har därmed lika nära till Tele2 Arena som Hammarby IP. Fotbollen är nummer ett i familjen med en sambo som är tränare, och två tonårsdöttrar, varav den ena lagt fotbollsskorna på hyllan och den andra spelar i föreningsfärgerna sedan sexårsåldern. Och så mamma i styrelsen för Bajen. Med grönvitt hjärta sedan barnsben har hon sedan 2009 även haft olika uppdrag inom HIF, där hon gått från tränare via lagledare till styrelseledamot för dåvarande HIF Damfotboll. Vid årsmötet 2016 blev Michelsson invald i HIF Fotbolls föreningsstyrelse som suppleant parallellt med sitt uppdrag i den sista damstyrelsen, och den nuvarande ordinarie posten föreslås hon alltså behålla under två år framöver.

 

Hur låter det när du blickar tillbaka på två år som ordinarie ledamot? Infriade förhoppningar, respektive utmaningar och stötestenar?
– Föreningen har vuxit och utvecklats. Killar och tjejer som tränar sida vid sida, som möts i serier, i mixedlag och i träningsmatcher. Ledare som främst ser tjejer och killar som fotbollsspelare och låter dem lära och ta vara på varandras styrkor och förmågor.

 

– Vi är bra på det vi gör och med det fortsätter vi att växa. Men för att upprätthålla kvalité, vår modell och ambition måste vi kontinuerligt utvärdera oss själva, förstärka det vi gör bra och förändra det vi kan göra bättre. Som förening i en storstad påverkas vi av de förutsättningar och utmaningar staden bjuder. Vi behöver fortsätta verka för att staden ser nyttan i det idrotten gör.

 

– Jag har bland annat kunnat verka som styrelsens representant i föreningens sportråd och har på så sätt haft god inblick i den fungerade operativa fotbollsvardagen, vilket har rustat mig med extra tålamod i sammanhang och forum där strategiskt arbete och långsiktighet är ledorden. Som person vill jag ofta gå rakt på mål, men jag har med tiden lärt mig att förändringar och utveckling tar tid. Genom att bygga och förändra från grunden, vara en modern verksamhet som ligger i framkant, ska vi också inspirera och påverka vår omvärld i en positiv riktning.

 

Hur ser du på uppstarten och framtiden för flickakademin?
– Ett viktigt steg framåt som innebär att vi kan utmana och utveckla än fler fotbollsspelare. Akademin är relativt ny i sammanhanget och så klart finns utvecklingsområden. Verksamheten måste få tid och min förhoppning är att den ska utvecklas till något banbrytande, att vi har modet att göra något annorlunda, eget och nytt.

 

Din syn på det gångna föreningsåret, specifikt?
– Ett händelserikt och emellanåt turbulent år, med flytt till nytt klubbhus och nyinvigning av Hammarby IP, sportsliga framgångar men också stolpe ut med damernas nedflyttning. Och förstås tusentals barn, ungdomar och ledare som spenderar oerhört många timmar på sin fotboll i den grönvita tröjan. Aktiva som ska ha så bra förutsättningar som möjligt.

 

Och hurdan är den långsiktiga planen för A-damerna, när det kommer till förutsättningar, såväl krasst ekonomiska och i övrigt?
– Jag försöker oftast blicka framåt, men för inte alltför länge sedan var dam- och tjejverksamheten på väg att läggas ned. Vi saknade ekonomi för att driva en verksamhet framåt och ägnade oss dagligen åt att lösa nya problem. Genom sammanslagningen fick vi kliva in i en ny värld, med långt bättre fotbollsförutsättningar. Vi har kommit en bra bit på väg men resan fortgår och målet ligger längre bort än så.

 

– Långsiktigt för A-damerna ser jag en stärkt ekonomi, ett lag i högsta serien med flera egenfostrade spelare och fullsatta läktare på Hammarby IP. Vi ska få fler att upptäcka fotbollen på arenan, inramningen vid evenemangen och den svårslagna sköna stämningen.

 

Slutligen – vilka är dina förväntningar och förhoppningar de kommande åren?
– Störst, bäst och vackrast blir väl bra?

 

 

Årsmötet hålls nu på torsdag klockan 18 (insläpp från klockan 17.30) i Åsö vuxengymnasiums aula, Blekingegatan 55

 

Läs även: Inför årsmötet: Dokument för nedladdning

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS