Inför årsmötet: Peter Granström

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

På torsdag hålls Hammarby IF Fotbollförenings årsmöte då en ny styrelse ska väljas in. Inför årsmötet intervjuar vi de kandidater som valberedningen nominerat för ny- eller omval, och näst på tur är Peter Granström, som är nominerad till omval som ordinarie ledamot för en period om två år.

 

Peter Granström är planner och arbetar således med varumärkes- och kommunikationsfrågor för flera uppdragsgivare. Han är även klubbråd i Finska Akademien, delägare och tidigare styrelseordförande i Offside Press, och före detta VD för reklambyrån OgilvyOne. Granström var nybyggare i Hammarby Sjöstad, där han bor med Erica, Theo och Malou.

 

Du är lagledare i nya HTFF – och matchrapportör?
– Kul att återvända till verkligheten vid sidan av plan. Och att återuppta karriären som sportskribent, att referera division fyra- och femmatcher, ofta egna, i lokaltidningen för 30 finska mark per epistel var danande. I HTFF finns rutinerad tränarduo och sportchef, så jag lär få jobba med strategiska framtidsfrågor, och att leta bollar.

 

Och du har förtroendet och drivkraften intakt, sedan uppemot ett decennium i Hammarbys styrelse.
– En bra utgångspunkt är att förtroende är till låns, och kan återkrävas med omedelbar verkan, om man inte agerar i klubbens långsiktiga intresse. Drivkraften är inget som helst problem, det här är både ett av de trevligaste och mest utmanande uppdrag man kan ha.

 

Hur kom du först att engagera dig?
– Jag ville mitt strå till stacken när det såg som jäkligast ut, fick ett tack-men-nej-tack och något senare fångades intresset tydligen upp av valberedningen. Tajmingen var såtillvida optimal, att styrelsen med Hertzell och Willgård som VD och ekonomichef hade städat undan de värsta underskotten – man började kunna titta lite längre framåt än nästa månads löneutbetalning.

 

– Föreningen har varit synnerligen välskött, sedan Peter Kleve togs in, ekonomin stark och verksamheten växande. Med valet av von Yxkull till ordförande och rekryteringen av Kindlund till vd för Hammarby Fotboll AB genomfördes ett gediget strategiarbete som tog klubben tillbaka till Allsvenskan, ekonomin från ilsket rött till svart och en organisation som på alla punkter – inklusive sporten – nu är ytterst professionell.

 

Har styrelsearbetet förändrats mycket?
– Nu har vi en väl balanserad styrelse med många olika kompetenser, och ett arbetssätt som flyttar fokus från att enbart kontrollera verksamhet och ekonomi till mer framåtriktade frågor. Som det bör vara. Och så har flick- och damverksamheten tillkommit, ett helt nödvändigt steg för deras överlevnad, vilket krävt en del svåra vägval, prioriteringar och beslut.

 

Inför årsmötet 2017 ansåg du kommunikationen till medlemmarna, tillsättandet av rätt ledare och att bibehålla den stabila ekonomin som mest angeläget framgent. Du ville också se hög takt i utvecklingsarbetet för klubbens nästa steg.
– På medlemssidan har vi inte alls kommit lika långt som jag hade tänkt mig, och det är främst en kritik mot mig själv som haft det som ansvarsområde. På de övriga punkterna finns inget att klaga på.

 

– Vare sig FF eller AB har någonsin varit starkare än nu – organisatoriskt, ekonomiskt och sportsligt. Men mycket jobb återstår för att vi skall kunna erbjuda fler pojkar och flickor möjlighet att lira för att det är kul och nyttigt, än bättre förutsättningar för spelarna i våra två akademier och ge ännu fler möjlighet att spela professionell fotboll på högsta nivå. Och en hel del för att ta oss upp i nivå med de två toppklubbarna i Damallsvenskan respektive Allsvenskan.

 

Fortsatt myrsteg framåt i kommunen, för ungdomslagens förutsättningar?
– Ett eländigt kapitel, även om det inte längre är becksvart tack vare Årsta och Hammarby IP. Plansituationen är fortfarande sämst i Sverige på ungdomssidan, och på hallsidan är mina hemtrakter i Österbotten fullständigt överlägsna det tio gånger större och 20 gånger resursstarkare Stockholm. Vi gör med frivilliga krafter ett gediget arbete för kidsens hälsa, välmående och koncentrationsförmåga, men får inte ens en klapp på axeln som tack.

 

Vad kommer du främst ägna dig åt som styrelsearbetande fram till 2021?
– Att låta den professionella organisationen arbeta vidare med den dagliga verksamheten och utvecklingsfrågorna. Och vara jäkligt uppmärksam på omvärldshändelser, som – om man inte vidtar åtgärder direkt de blåser upp – kan sätta rejäla käppar i hjulen.

 

Och till sist – hur ser visionerna ut för samma tvåårsperiod, när det gäller Hammarby IF Fotboll i stort?
– Fler glada spelare och ledare i breddlagen, en fördubblad verksamhet i Samhällsmatchen, fler tjejer och killar i Akademilagen som blir attraktiva för svenska och utländska elitklubbar och att vi på alla fronter utmanar toppklubbarna och kniper minst en Europaplats.

 

Årsmötet hålls nu på torsdag klockan 18 (insläpp från klockan 17.30) i Åsö vuxengymnasiums aula, Blekingegatan 55

 

Läs även: Inför årsmötet: Dokument för nedladdning

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS