Inför årsmötet: Richard von Yxkull

Av Redaktionen, Publicerat för 2 månader sedan.

I dag torsdag hålls Hammarby IF Fotbollförenings årsmöte då en ny styrelse ska väljas in. Inför årsmötet intervjuar vi de kandidater som valberedningen nominerat för ny- eller omval, och turen har nu kommit till Richard von Yxkull som är nominerad för omval som ordförande i Hammarby IF Fotbollförening.

 

51-årige Richard von Yxkull har varit ordförande i såväl Hammarby IF FF och Hammarby Fotboll AB sedan 2013, och suttit styrelsen sedan 2010. I år ställer han återigen upp för omval som ordförande, och han ser fram emot 2019 med stor tillförsikt.

 

Med ett ordförande-perspektiv, hur sammanfattar du året som gick?

– Det var ett roligt och spännande år att vara ordförande i Hammarby IF Fotboll. Ett år där vi kom i mål med stora projekt som arbetat med under en lång tid, såsom återinvigningen av Hammarby IP, Klubbhuset, Samhällsmatchen, Frejsamarbetet och inte minst organisatoriska förändringar och utvecklingar.

 

Med framgångar på ungdomssidan, ett stort kliv framåt i herrallsvenskan så är ju rent resultatmässigt damlagets degradering lite av smolket i bägaren. Finns det andra bitar inom verksamheten där klubben misslyckats eller inte nått så långt som du hoppats? 

– Nej, i alla fall inga stora saker. Det är klart att det alltid finns projekt som inte blir exakt som planerat, mer detaljer än stora saker. Exempelvis blev klubbhuset lite försenat med allt vad det innebär praktiskt. Sådant får man räkna med. Men på det stora hela så är svaret nej. 

 

När det gäller balansräkningen går föreningen från klarhet till klarhet, men det blir blir ett negativt resultat för AB:t på 1,5 miljoner kronor, vilket innebär att man inte nådde den det budgetmål på 3,7 miljoner kronor i vinst som sattes inför 2018. Varför blev det så?

– Det var många anledningar. Den största anledningen var att vi under året bestämde oss att ta några investeringar i både organisation och spelartrupp tidigare än vad vi hade budgeterat med. Så det var delvis ett planerat resultat. I vår verksamhet är det svårt att tänka hundra procent i räkenskapsår, det kan vara bättre att ta en investering tidigare än planerat om behov och tillfälle ges så länge vi har full koll på vår totala långsiktiga ekonomi och kortsiktiga cashflow. Däremot hade vi ett mycket bra år i föreningen vilket gör att helheten känns mycket bra.

 

Det nya klubbhuset är på plats, nya Hammarby IP invigdes vid den damallsvenska premiären, två stora projekt för klubben som gått i mål. Vilka är de stora bitarna när det gäller klubbens utveckling att få på plats under 2019 och framöver?

– Jag tror inte att vi kommer att genomföra så många nya stora projekt under 2019. Inte som är planerat nu i alla fall. Nu ska vi skruva och få full utveckling av den fantastiska plattform vi skapat, både inom marknad och försäljning samt inom vår sportsliga verksamhet. Så det kommer säkert bli en hel del delprojekt som genomförs löpande. Inte minst inom Samhällsmatchen, Craftsamarbetet med mera.

 

Vad ska man som hammarbyare ha för förhoppning på det grönvita året 2019?

– Massor, som att våra prestationer på plan speglar den förening och storklubb vi är i dag. Vi har väldigt mycket på plats både i föreningen och Hammarby Fotboll för att ta nästa steg. Förhoppningsvis blir 2019 början på den resan. Framförallt ska vi förvänta oss ett galet tryck på våra matcher och en spännande säsong med massa av sköna minnen som vi tar med oss.

 

Du har varit i föreningsstyrelsen sedan 2010, och varit ordförande i både förenings- och AB-styrelsen sedan 2013. Vilken är din drivkraft att fortsätta dina uppdrag i Hammarby?

– Bra fråga. I grunden kärleken till klubben och att få möjligheten av vara med och påverka och bidra – det är en mäktig känsla och lustfyllt. Sedan finns ju alltid drivkraften och strävan att bli bättre, att aldrig vara nöjd. Vi ska under de närmaste fem åren fördubbla vår verksamhet, en härlig utmaning och resa som jag vill vara med på. Att få uppleva riktigt sportslig framgång innan man är klar är en nog så stark drivkraft också.

 

Till sist: varför ska man som medlem komma till årsmötet? Och vad kan man som deltagare förvänta sig?

– Få en summering av året som varit och våra tankar inför åren som kommer. Det blir också ett möte där man kan ställa frågor och där det är högt i tak – lyssna på vår duktiga ledare och tränare och få höra senaste nytt. En kul kväll för de som är lite extra engagerade i världens finaste förening. Kom!

 

Årsmötet hålls i dag torsdag klockan 18 (insläpp från klockan 17.30) i Åsö vuxengymnasiums aula, Blekingegatan 55

 

Läs även: Inför årsmötet: Dokument för nedladdning

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS