Inför årsmötet: Wayne Seretis, Patrik Niklasson och Hans Eskilsson inför omval

Av Axel Pershagen, Publicerat för 9 månader sedan.

Wayne Seretis, Patrik Niklasson och Hans Eskilsson föreslås av valberedningen för omval till Hammarby IF FF:s styrelse. Här ger de sin syn på året som gått och framtiden.

 

 

Vad har varit viktigast under året ur ditt perspektiv?

 

Patrik Niklasson:
– Som vanligt händer det en hel del under ett verksamhetsår. Arbetet med vår nya träningsanläggning på Årsta har gett frukt och Årsta kommer under 2018 äntligen stå klart.

– Vår breddverksamhet har en fortsatt fin utveckling där vi har en fantastisk stab av sportchefer och grymma ideella ledare.

– Ett viktigt utvecklingssteg inom vår akademiverksamheten på pojksidan är att organisationen förändrades under 2017 och den nya organisationen ska nu se till att akademin tar nästa steg så att vi får fram ännu fler pojklandslagsspelare och fler spelare till A-laget.

– Vi har startat upp akademiverksamhet för flickor som är en oerhört viktigt komponent för att vi på lång sikt ska bli en toppklubb i damallsvenskan.

– Sedan har vi även gjort om den sportsliga organisationen inom herrarnas A-lag för att skapa förutsättningar för kontinuerlig och långsiktig framgång.

 

Wayne Seretis:

– Flera grejer, men främst klubbhuset, klackplaceringen, en enad fotbollsklubb och den nya långsiktiga strategin för sportslig framgång.

– I sex år har människor i förening och bolag slitit med att bygga ett klubbhus för en modern storklubb. Under 2017 fick vi äntligen bygglov och annat praktiskt på plats, och inom kort är det byggstart för en anläggning som kommer innebära ett enormt lyft på alla plan för hela Hammarby Fotboll. Vi kommer upplevas mycket mer professionella på alla plan, och vi kommer att bygga identitet och gemenskap i verksamheterna på ett väldigt bra sätt.

– Sen var det otroligt skönt att vi hittade en lösning för ståplatsläktarna som alla kunde vara nöjda med. Nu får vi Nordens största klack utan konkurrens, jag längtar till premiären och den gröna väggen.

– Jag är också stolt att jag varit med och slagit ihop flick- och pojkverksamhet, samt satsat på att få in damernas elitverksamhet i ett enat Hammarby. Nu är vi en modern klubb. Längtar även här till premiären på damernas nya hem på nybyggda Hammarby IP.

– Slutligen till den långsiktiga strategin för Hammarbys sportsliga verksamhet, som äntligen är på plats i praktiken, men som dessvärre också ledde till trista beslut när vår tidigare huvudtränare fick gå. Redan tidigt 2016 började vi diskutera i båda styrelserna hur vi kunde bryta cirkeln där vi alltid börjar om på noll när en huvudtränare slutar, hur skulle klubben ta den långsiktiga kontrollen över sin sportsliga verksamhet? Därför var det en viktig milstolpe när sportchefen Jesper Jansson och tekniska direktören Ola Larsson kom in och kunde arbeta fram processerna för en sportslig kontinuitet som ligger i klubbens ryggrad, inte i enskilda personer. Det är inget att hymla om att det blev fel med förra tränarrekryteringen, men jag backar också helt de beslut som togs och tycker det var viktigt att vi hade modet att säga att klubben är större än tränaren. Vill du leda vår verksamhet ska du också följa den väg som Hammarby har valt.

 

Vilka har varit de största utmaningarna för styrelsen?

 

Patrik Niklasson:
– Att våga ta obekväma beslut är alltid en utmaning exempelvis beslut om organisatoriska förändringar som får stor påverkan på enskilda eller en grupp av individer.

 

Wayne Seretis:

– Först måste jag berömma bolagets personal som gjort ett hästjobb med läktarfrågan och löste den så otroligt bra. Även en eloge till sälj- och marknadsgänget som framgångsrikt sliter för att nu även få in sponsring till damverksamheten. Och inte minst det hårda jobb som lagts ner av all personal i båda styrelser, förening och bolag för att äntligen få klubbhuset på plats. Det finns sådana goda krafter nu som verkligen driver Hammarby framåt.

– En stor utmaning har varit hur mycket vi ska satsa på damernas elitverksamhet. Vi har tagit engångskostnader i miljonklassen för att reda ut de finansiella skulder som fanns, men vi har också valt vägen att vara ekonomiskt ansvarsfulla på samma sätt som inom herrelit, där vi inte gör av med pengar vi inte har. Men det finns en enorm potential i damverksamheten som vi arbetar hårt med att få ut över tid. Här var vi också tvungna att ta ett jättesvårt beslut vad gäller huvudtränare, men det gällde återigen att vi måste ta ansvar för klubbens välgång i första hand, och med facit i hand har vi nu en fantastisk huvudtränare i Ann-Helén Grahm.

 

Vad är du mest nöjd med?

 

Patrik Niklasson:

– Jag är mest nöjd och glad över att det under året funnits en stor vilja att utvecklas. Det gläder mig att jag varit delaktig till att vi idag har förändrat den sportsliga organisationen inom herrarnas A-lag. Jag är övertygad om att den nya organisationen med rollen som teknisk direktör i spetsen är rätt val för att skapa sportslig kontinuitet och för att förbättra våra sportsliga prestationer på längre sikt.

– Jag tycker även det är väldigt skoj att varit med och initierat football analytics inom Hammarby och se hur positivt den sportsliga organisationen har anammat detta . Företagsvärlden fokuserar enormt mycket på analytics och data för att hitta insikter för exempelvis ökad försäljning eller minskade kostnader. Fotbollen, globalt, har sakta men säkert börjat förstå värdet i att använda data i olika analyssituationer som ett komplement till subjektiva värderingar. Detta används i dag bland annat i rekryteringsprocessen men även för att analysera hur ens egna spelidéer implementeras samt för att analysera motståndare. Vi ligger idag i framkant inom detta område i Sverige och vi kommer få stor nytta av de konkurrensfördelar vi är på väg att skaffa oss.

 

Wayne Seretis:

– Klubbhuset! Det kommer att finnas en före- och efterkänsla när det står på plats. Huset kommer lyfta känslan inom hela föreningen att vi är en storklubb med de förutsättningar som behövs. Bara en sådan sak som att kunna bjuda in ett potentiellt nyförvärv till en professionell träningsanläggning.

 

Vad förväntar du dig av 2018?

 

Patrik Niklasson:

– Jag förväntar mig och ser fram emot att vår nya träningsanläggning på Årsta ska byggas och att Hammarby IP ska färdigställas. Detta kommer att skapa ännu bättre förutsättningar för vårt Herr- respektive Damlag. Men det allra viktigaste som jag förväntar mig är att fullt fokus på fortsatt utveckling fortsätter inom alla delar av Hammarby.

 

Wayne Seretis:

– Att Klubbhuset kommer på plats. Att vår ungdomsverksamhet, inte minst flicksidan, fortsätter växa. Att vi får några glada besked om planytor och plantider för breddverksamheten. Att Billborn och laget sätter ett fint grundspel som räcker till en plats på övre halvan. Att Grahm fortsätter utveckla damlaget positivt. Att en eller flera talanger tar ordinarie plats i både dam- och herrlaget. Och inte minst att de olika partierna öser valfläsk över idrotten i Stockholm det närmaste året.

 

Hans Eskilsson har varit på resande fot veckan innan årsmötet, nu senast på Tipselit Cup i Jönköping där han tittar på Hammarbys akademilag. Han hade därför inte tid för en längre intervju. Han hälsar dock, som Patrik och Wayne också tydligt påpekat, att klubbhuset på Årsta IP varit centralt även om han i sitt arbete fokuserat på andra frågor.

– Klubbhuset är och har varit viktigt men det projektet är jag inte direkt inblandad i. Min huvudroll är ungdomsfotbollen och akademin främst. Jag vill fortsätta vara delaktig tills vi når målet att vi ska vara Nordens bästa akademi. Vi har kommit en bit på vägen men det finns givetvis saker att utveckla och som vi kan göra bättre, säger han.

kennedyglas10
julgransidobanner
600x600 webb
Hemsida_Square_600x600
Trocsidobanner
Hammarby säsongskortet- sidobanner sid1 (003)
BajenPremiumTrolly_alt2_600x600 (3)
Synsam_mob1
INTERSPORTMOB
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
siljaresort_600x600_a
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
hammarby_sale_600x150-3
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

600x600 webb

ANNONS