toggle menu

Inkluderingsprogrammet – Året som gått

Av Redaktionen, Publicerat för 8 månader sedan.

Inkluderingsprogrammet är en del av Samhällsmatchen och finansieras av Länsstyrelsen Stockholm. Här nedan berättar Hammarbys ansvarige Aylin Wallin om året som gått för initiativet.

 

Det är med glädje som vi tittar tillbaka på inkluderingsprogrammets gångna år och med stolthet summerar vad som hänt.

 

Syftet med Inkluderingsprogrammet är att för målgruppen asylsökande skapa en meningsfull sysselsättning under deras asylprocess. Detta gör vi bland annat genom att erbjuda svenskundervisning tillsammans med Folkuniversitetet, ge dem möjligheten att arbeta som matchvolontärer i samband med våra matcher på Tele2 Arena, Hammarby IP och Eriksdalshallen samt även ge, de individer som kan, möjligheten att komma ut i sysselsättning och få ett jobb. Arbetet finansieras av Länsstyrelsen Stockholm. 

 

 

Jag kom in som projektledare under årets första månader och inledde arbetet med att planera våra aktiviteter under 2022 i samverkan med andra krafter. Initialt träffade vi deltagare och organisationer som jobbar med tidiga insatser för asylsökande och under året har vi haft över 40 deltagartillfällen i koppling till matchvolontärsarbete, vilket är otroligt kul. Här har vi framför allt befunnit oss på Tele2 Arena tillsammans med deltagarna och välkomstvärdar på läktarna. Ett par gånger har vi också deltagit i familjeaktiviteterna på Tele2 Arena och Hammarby IP och erbjudit bland annat ansiktsmålningar tillsammans med BUS.

 

Tillsammans med Folkuniversitetet gick vi en rundvandring på Södermalm, där vi fick lära oss mer om stadsdelen och dess historia som ett arbetarklassområde och även Hammarbys egen historia kopplat till området. Vi har fått allmän brandkunskap förmedlad av Stena Fastigheter och vi har fått gå på bandyskola tillsammans med Hammarby Bandy på Zinkensdamm.

 

 

Under året har vi genom Folkuniversitetet erbjudit åtta stycken språkundervisningskurser på olika nivåer, där vi bland annat erbjudit kurser med fokus på arbetsmarknaden. Kurserna har skett i koppling till de jobbmässor vi genomfört, så att deltagarna har fått en möjlighet att förbereda Cv:n och intervjuer. Totalt har språkundervisningen genom Folkuniversitetet under året haft cirka 100 deltagare, vilket har varit otroligt givande.

 

Allt som allt kan man säga att vi har haft ett fullspäckat år med massor av aktiviteter, där vi både har övat språket, umgåtts och testat på nya saker tillsammans.

 

Vi är stolta över allt vi lyckats åstadkomma inom ramen för inkluderingsprogrammet, men om det är något speciellt vi vill belysa är det arbetet med våra arbetsmässor för den här målgruppen. Vi har anordnat två specifika arbetsmässor för asylsökande och totalt haft upp mot 1000 deltagare. Av dessa fick vi, under första halvan av 2023, ut 40 personer i sysselsättning. Denna siffra kommer att stiga i samband med att vi får in siffrorna från vår senaste arbetsmässa som arrangerades i oktober.

 

 

Det är tydligt att samlade krafter har en stor inverkan på slutresultatet och tillsammans har vi åstadkommit massor. Vi har uppnått målen med råge och därför skulle jag vilja passa på att tacka alla som vi samarbetat med under det gångna året. Jag hoppas att våra samlade krafter blir ännu starkare under 2023 och att vi blir ännu fler som krokar arm.

 

Aylin Wallin, Samhällsmatchen & Hammarby Fotboll

 

Läs mer om Inkluderingsprogrammet här!

ANNONSER

Comments

comments