toggle menu

Islossning när Bajen tog första segern

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 vecka sedan.

Det var inget snack om saken, när Bajen tog emot KIF Örebro i vad som redan den 1 maj var årets tredje möte lagen emellan. Efter en mållös första halvlek kom utdelningen med besked i andra. Madelen Janogy spelade fram till Hanna Folkessons 1-0 och Emilia Larssons 2-0, innan hon elegant klackade dit 4-0. Dessutom hittade Emma Jansson rätt med en praktträff, och inbytta Elsa Karlsson fastställde 5-0 via hörnnick.

 

Hammarby var måhända något pressat, sett ur ett kortare perspektiv med de inledande förlusterna mot seriens troliga guldkonkurrenter, men i det stora hela hade KIF Örebro nog större anledning att vara skärrat inför detta bortamöte med nykomlingen från Söder. Bajen saknade, jämfört med matcherna mot Häcken och Rosengård, Fanny Hjelm och Frida Thörnqvist som drogs med lättare känningar och stod över i dag. Hjelms plats bredvid Hanna Folkesson tog Ellen Gibson hand om.

 

HIF hade möjligen lite besvär med de röda omställningarna, och mer specifikt Jenna Hellstroms snabbhet, i första akten. Den kanadensiska landslagsyttern drog bland annat på sig en obegriplig varning efter att ha råkat sparka lädret i Bajen-keepern Anna Tamminens nylle. Mer än något annat satte dock de grönvita tonen från avspark, och även om bollen inte ville in, så skänkte beslutsamheten och själva chansproduktionen ett lugn över det som nog ändå kan ha känts som en måstematch.

 

Emilia Larsson var förgrundsfiguren under de första 45, med hela fem avslut varav två på mål och ett i ramen. Nära var även Nina Jakobsson, gjorde sin första allsvenska start för klubben, men hennes nick efter June Pedersens frisparkslyftning blev något överrumplad och hamnade över. Pedersen och Jakobsson satte även Larsson i ett av skottlägena via en klyftig frisparksvariant. Med någon minut kvar till vilan kom den där virkesträffen, då Larsson tog fart från mittplan och sköt från halvdistans, rätt i Tove Enbloms vänsterstolpe.

 

Peter Jonsson

 

Andra halvlek skulle bjuda de åtta säsongskortsinnehavarna och övriga intresserade på en riktig grönvit målkavalkad. Men faktiskt gick första chansen efter paus till närkingarna, som till andra bytt in F17-landslagets Emilia Pelgander – dotter till forne Örebro SK-profilen Jonas Pelgander. Fem minuter in gav ett snabbt bortaanfall ett jätteläge för Karin Lundin, som mötte Nathalie Hoff Perssons inspel med ett avslut som nog hade letat sig in om Alice Carlsson inte varit i vägen för avslutsbollen som ändrade riktning. Men snart kom istället den logiska utdelningen för Hammarby.

 

Hanna Folkesson vann bollen högt upp i planen i 55:e och fördelade kulan vidare till höger och Madelen Janogy. Bollvinnaren fanns sedan själv på plats i boxen vid inspelet och stötte dit 1-0. Mål för andra matchen i följd för ”Folke”, som dittills också var enda Bajen-målskytt i OBOS Damallsvenskan 2021. Det sistnämnda skulle dock inte hålla i sig längre än tre minuter. Hanna Lundkvist, lika offensivt intresserad som defensivt brytsäker i dag, förarbetade och Janogy blev återigen servitris med ett högerinspel. Larsson fick välförtjänt skriva in sig i målprotokollet, även om just den boll som letade sig i nät styrdes turligt via ett bortaben. Ytterligare två minuter därefter öppnade även Emma Jansson säsongens seriemålkonto – med ett knorrat avslut i bortre burgaveln från vänster och halvdistans.

 

Hammarby hade avgjort och passade på att lufta samtliga seniora utespelare på bänken. Först ut på planen var Ellen Wangerheim – och nog får man konstatera att 16-åringen hävdar sig väl hittills under året. I dag var hon mer än initiativ- och skottvillig, vilket sånär resulterade i en första allsvensk pyts. KIF var överhuvudtaget i gungning, men Bajen hade inte riktigt samma skärpa i slutproduktsmomenten efter ketchupminuterna. Exempelvis hade Janogy kunnat göra mer av friläget som Larsson ordnade med 20 minuter kvar, även om Enblom kom ut snabbt och räddade snabbt.

 

Fem minuter därefter låg ändå 4-0-bollen i bortamålvaktens nät. Elsa Karlsson hade hunnit vara på planen som vänsterback i drygt en minut, när hon låg bakom räden och inspelet där Janogy gjorde sitt första seriemål för Hammarby. Det är värt att nämna – med tanke på ”Maddes” vackra klackavslut via bortre stolproten och in, ett konstmål som förstås stal flera av dagens rubriker. Under slutminuterna hade Wangerheim inte mindre än tre företagsamma aktioner som gav avslut, men istället fastställdes slutsiffrorna via Larssons vänsterhörna i 86:e. På den nådde Elsa Karlsson högst, och även om bollen letade sig in via flera KIF-fötter så var avslutet riktat mot mål – så nog ska försvararen ha baljan när förbundet rett ut saken. Viktigast var såklart ändå den övertygande grönvita segern, som i en haltande och tidig tabell tog laget från jumboplacering till femteplats.

 

 

Matchfakta finns här.

 

I nästa omgång väntar nykomlingsmöte med AIK på Skytteholms IP. Bortaderbyt spelas kommande lördag klockan 13.00.

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS