toggle menu

ANNONS

Jansson om covidläget: Fokus på att få stopp på smittspridningen

Av Love Gustafsson, Publicerat för 1 månad sedan.

Covidutbrottet i Hammarbys herrtrupp gör att verksamheten på Årsta IP fortsatt ligger nere. Svaret på måndagens tester bekräftade ytterligare fall av smitta, och hela truppen hålls alltjämt i karantän.

– Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder för att få stopp på smittspridningen. Det är där vårt fokus ligger och har legat den senaste tiden, samtidigt som vi självklart hållit förbundet uppdaterat kring läget, säger Jesper Jansson.

 

Fram till nu har Hammarbytruppen varit förskonad från smittoutbrott. Endast en handfull spelare har varit sjuka under det år pandemin härjat, men den senaste veckan har alltså ett utbrott med hastigt förlopp drabbat laget.  

– Vi fick första fallet bekräftat i början av månaden, och den spelaren isolerades så klart omgående. I förra veckan visade fler spelare upp symptom, och det var 11-12 mars som vi fick majoriteten av fallen bekräftade. Av de tester som gjordes i går har vi fått ytterligare fall bekräftade, och sammanlagt har nu 16 spelare och fem ledare testats positivt, berättar Jesper Jansson.

 

Hur mår de som blivit sjuka?

– De allra flesta uppvisar lindriga symptom, men det är uppenbarligen en väldigt smittosam variant. Våra lagläkare håller det som väldigt troligt att det är en mutation av viruset som vi fått in i truppen med tanke på det snabba förloppet, vilket är något vi försöker få bekräftat.

 

Hur hanterar ni den uppkomna situationen?

– Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder, vilket vi ju också kommunicerat. Vi stängde ner verksamheten i slutet av förra veckan, och alla spelare har varit isolerade över helgen. All övrig personal jobbar hemifrån tills vidare. Samtidigt har vi löpande hållit Svenska Fotbollförbundet informerade om händelseutvecklingen, liksom Trelleborgs FF som vi ju skulle ha spelat kvartsfinal mot i söndags. Det viktigaste för oss i nuläget är att få stopp på smittspridningen inom vår verksamhet, och självklart är vi väldigt måna om att inte riskera att sprida smittan vidare inom Fotbollssverige.

 

När det nu är så många som smittats, går det att säga när ni kan återuppta verksamheten?

– Samtliga som testats positivt ska vara i karantän i minst sju dagar, och vara helt symptomfria i 48 timmar innan de kan avsluta karantänen. Därefter kommer vi att genomföra hjärtscreening och allmän hälsokontroll på varje spelare innan de får klartecken att återgå i träning. De som testats negativt får individuella program och får träna på egen hand tills vidare. Vi testar nu samtliga spelare och ledare i HTFF, som ju också tränar på Årsta, för att säkerställa att smittan inte spridits vidare till deras trupp. Testerna genomförs nu och ytterligare en testomgång genomförs i slutet av veckan. Resultaten från det kommer ge oss svar på om vi fått stopp på smittspridningen. Har vi det kommer de som testats negativ kunna börja träna i mindre grupper.

 

Kvartsfinalen i Svenska Cupen mot Trelleborg fick som sagt skjutas upp som konsekvens av smittoutbrottet. När kommer den att kunna spelas?

– Det är tävlingskommittén som äger det beslutet, och vi förser de som sagt med regelbundna uppdateringar kring läget. Vi kan bara konstatera att det kommer att dröja innan vi kan ge de spelare som smittats klartecken för matchspel.

 

Utöver att vi i skrivande stund inte vet hur det blir cupkvarten – hur påverkar den här situationen säsongsförberedelserna?

– Just nu ligger vårt fokus helt och hållet på att få stopp på smittspridningnen, och på våra spelares och medarbetares hälsotillstånd. I nästa fas handlar det om att på ett säkert sätt återuppta verksamheten, både ur en rent hälsomässig aspekt för de som varit sjuka, liksom vad gäller att säkerställa att hålla viruset borta framöver. Det innebär att vi kommer tajta till de rutiner vi haft i förebyggande syfte under hela året ytterligare, både för spelare och övrig personal. Nu hoppas jag bara att vi så snart som möjligt kan få bekräftat att vi fått stopp på smittspridningen så att vi kan börja blicka framåt

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS