toggle menu

ANNONS

Joachim Björklund ny assisterande tränare i Hammarby

Av Axel Pershagen, Publicerat för 4 år sedan.

Joachim Björklund är klar som ny assisterande tränare i Hammarby. Medan hans kollega som assisterande tränare Pablo Piñones-Arce får ett mer utpräglat offensivt uppdrag kommer Joachim Björklunds fokus att ligga på det defensiva.
– Det finns få som tydligt personifierar försvarsspel som Jocke. Det är en intelligent och reflekterande person med en stor internationell erfarenhet, säger sportchef Jesper Jansson.

 

Joachim Björklund anslöt till Hammarbys träningsläger i Algarve under söndagen och är med när laget gör sin första träning klockan 14.00 lokal tid.

– Han blir en väldigt bra pusselbit i ledarteamet med sitt fokus på försvarsspelet. Med Stefan Billborn som huvudansvarig och med Pablos spetskompetens på planens sista tredjedel är Jocke precis den ledartyp vi letat efter. Han personifierade försvarsspelet redan som spelare och den som minns honom på planen minns en spelare som gjorde precis det han var bäst på och gjorde det väldigt bra. Så är han även som ledare och det är så Hammarby ska fungera, säger sportchef Jesper Jansson.

 

– Jocke är en intelligent och reflekterande person. Under sin långa karriär har han dessutom samlat på sig enorm erfarenhet och tagit intryck från flera riktigt stora tränare. Sedan spelarkarriärens slut har han börjat omsätta det i sin tränargärning i Valencia. Vi identifierade tidigt Jocke som vår huvudkandidat till det här jobbet men har ändå tagit vår tid för att ordentligt utvärdera alla tänkbara alternativ. Efter den processen är vi ännu mer övertygade om att Jocke är rätt person.

 

Tränare Stefan Billborn:

– Jag har träffat honom och fått bilden av att han verkligen kommer in med full energi och med de egenskaperna som kommer komplettera vårt ledarteam på ett väldigt bra sätt. Teamet består nu av personer med olika kvaliteter som på ett väldigt bra sätt kan bidra till laget. Pablo och Joachim har olika och tydliga roller, samtidigt som vi måste inse att det inte är amerikansk fotboll med ett defensive team och ett offensive team. Båda kommer att vara involverade i spelet på hela planen, men med lite olika infallsvinklar och perspektiv. Såväl försvarsspel som anfallsspel bedrivs ju över hela planen och i alla lagdelar. Nu blir det upp till mig att se till att alla får ut maximalt från sina spetskompetenser så att alla bitar hänger ihop.

 

Som spelare var Joachim Björklund en av 1990-talets stora svenska spelare. I landslaget deltog han i flera mästerskap och nådde såväl semifinal i EM som ett brons i VM. Han har tre SM-guld, två skotska ligatitlar och i Valencia var han en del av lagets framgångsår kring millennieskiftet med ett cupguld och dubbla Champions League-finaler som kvitto.

Efter spelarkarriären har han jobbat i flera olika ledarroller i Valencia.

Joachim Björklund skriver ett kontrakt på ett år med option om ytterligare två års förlängning.

 

En HTV-intervju kommer under eftermiddagen.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS