toggle menu

Jonna Andersson till Hammarby – ansluter i sommar

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby har gjort klart med landslagsbacken Jonna Andersson. Den välmeriterade 29-åringen blir spelklar när sommarens transferfönster öppnar och spelar således klart vårsäsongen med Chelsea FC, som just nu är i serieledning med tre omgångar kvar. Avtalet med Bajen är skrivet över säsongen 2024.
– En klubb med en spännande satsning som jag vill vara en del av, säger Jonna.

 

Kommentarer från sportchef Johan Lager och huvudtränare Pablo Piñones-Arce.
– Vi är såklart väldigt glada över att Jonna ansluter till oss i sommar! Det är en profilrekrytering och en klasspelare med starka landslagsmeriter som varit ordinarie i Chelsea större delen av sin tid där. Att hon skriver ett långt avtal med oss visar att vi är på rätt väg med vår strategi och hon kommer ge oss ytterligare spets i truppen. Vi som klubb är tydliga med vår vision och målsättning – att vara ett topplag – och tar hela tiden steg i den riktningen, säger Johan.

 

– Jonna känner de flesta till väldigt väl. Hon har en erfarenhet som vi vet kommer bidra till vår fortsatta utveckling. Hon vet helt enkelt vad som krävs för att vara med i den absoluta toppen i såväl klubblag som landslag. Vi får in en väldigt professionell spelare som jag vet kommer påverka spelarna i vår trupp på ett väldigt positivt sätt både på och utanför planen. Vi hoppas såklart hon får avsluta på allra bästa sätt med sin nuvarande klubb, men sedan vill jag gärna se henne här hos oss så snabbt som möjligt, säger Pablo.

 

Jonna själv om klubbvalet:
– Jag är väldigt glad över att ha skrivit på för Hammarby. Det är en klubb med en spännande satsning som jag vill vara en del av. Jag ser verkligen fram emot att komma till klubben, lära känna laget i sommar och se vad vi kan åstadkomma framöver. 

 

Född och uppvuxen i Mjölby fotbollsfostrades Jonna Ann-Charlotte Andersson i tätortens allmänna idrottsförening. Under sommaren 2009 byttes Vifolkavallen mot Linköping Arena som hemmabana och hon skulle bli Linköping FC trogen till säsongen 2017. Under seniorkarriärens tidiga år spelade Jonna både som anfallare och yttermittfältare, men hon har på senare tid haft vänsterback som sin hemvist på planen. 

 

Efter att mestadels ha varit med från sidan under de första åren skulle startplatsen befästas inför 2013. Totalt gjorde hon över 100 matcher och 13 mål för östgötaklubben och vann tre SM-guld, två cuptitlar samt Supercupen 2010.

 

 

Med det tredje allsvenska SM-tecknet till samlingen var det så dags att testa på proffslivet utomlands och i engelska Chelsea FC – dit hon alltså slog Magdalena Eriksson följe efter säsongens slut. Första halvåret inleddes med dubbeln när både Super League-bucklan och FA-cupen kammades hem. Under sina snart fyra och halvt år i klubben har Andersson noterats för 13 poäng på 78 ligaframträdanden. Vidare i titelväg hittar vi ytterligare två ligasegrar, en till FA-cuptitel, två ligacupvinster samt seger i Community Shield 2020.

 

I fjol fanns Jonna även med i matchtruppen i Champions League-finalen mot FC Barcelona, som gick av stapeln inför tomma läktare på Gamla Ullevi. Speltiden uteblev dock samtidigt som katalanskorna visade sig vara numret för stora och vann med 4-0.

 

 

I skrivande stund leder Chelsea årets upplaga av FA Women’s Super League med tre omgångar kvar, en pinne före lokalkonkurrenten Arsenal – som även väntar i FA-cupsemifinalen på Meadow Park nästa söndag. Och på tal om medaljer har vi inte ens nämnt landslagssidan ännu. På den blågula meritlistan som bland annat innefattar 67 A-landskamper återfinns ett EM-guld med F19-landslaget 2012, dubbla OS-silver (2016 och 2021) samt VM-brons sommaren 2019 i Frankrike. Det är med andra ord bra tyngd i kofferten som Jonna kommer dragandes med till Södermalm. 

 

 

Jonna kommer att bära tröja nummer 25 och blir spelklar i samband med att transferfönstret öppnar den 3 augusti. HTV-intervju samt mer om Andersson följer så snart säsongen i England är till ända och hon börjat göra sig hemmastadd i sin nya hemstad.

 

Vi ses i sommar, Jonna!

 

Foton: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS